DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uluslararası Çifte Vergilemeyi Önleme Ve Sosyal Güvenlik Anlaşmaları

Sesli Dinle

Son dönem ekonomi ve ücretler üzerindeki fiyatlamalar, kurların artışının anında fark edilip fiyatlara yansıtılması dünya ile ve döviz ve emtia bazında ne denli bağlı olduğumuzu ve bu uluslararası anlaşmaların önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Uluslararası Çifte Vergilemeyi Önleme Ve Sosyal Güvenlik Anlaşmaları
22.12.2021
7.428
A+
A-

Globalleşen, gelişen, büyüyen dünyamız da, sınırların dışına çıkıp yeni niyetler ortaya koymaya, yeni sözler söylemeye, yeni anlaşmalar yapmaya ihtiyaç vardır…

Ülkemizinde dünya ile kaynaşmaya, uyuma, anlaşmaya ihtiyacı vardır. Bilindiği gibi dünyadaki ilk anlaşma Mısırlılar ile Hititler arasında Anadolu’da yapıldı, uluslararası ticaretin ve çalışma hayatının olmazsa olmazı Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmaları ve Sosyal Güvenlik Anlaşmalarıda ülkemizin dahiliyle gerçekleşti ve globalleşme yolunda başarıyla uygulanmaktadır.

Ekonomik sınırların ortadan kalktığı günümüzde, Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmaları hem ülkemizde hem de diğer ülkede çifte vergi alınmasını önleyen anlaşmalardır. İki defa vergi almak vergileme ilkesine ters düşüp, ticareti ve çalışma hayatını bozacak etkiye sahiptir. Bu vergi anlaşmaları ekonomik birlikteliği sağlayan tüm ülkeleri, farklılıkları ve ülkelerin özelliklerini gözetip ona göre birbirlerine birleştiren bir anlaşmalar ağıdır.

Günümüz dünyasında ülkelerin birbiri ile vergi anlaşmaları artarak devam ederken bu anlaşmalar yabancı sermayenin Türkiye’ye girmesini ve Türk sermayesinin yurtdışına yayılmasını ve global ticareti genişletmeyi, yaygınlaştırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla ülkemiz ve 82 ülke arasında vergi anlaşmaları imzalanmış ve yürürlüğe konmuştur. Bu anlaşmalar;

Ticari kazançlar için
Gayrimenkullerden elde edilen gelirler için
Değer artış kazançları için
Serbest meslek kazançları için
Emekli maaşları için
Bağımlı teşebbüsler için
Temettüler için
Sporcu ve sanatçılar için
Diğer Gelirler için

Ülkeler arasındaki vergileme esaslarını, hangi ülkenin vergilemede öncelikli olduğunu, vergileme sürelerini, muafiyetleri, mahsuplaşmayı, ikamet etme esaslarını ve diğer hususları belirlemeye yarar.

Sosyal güvenlik anlaşmaları ise uluslararası çalışma hayatını, farklı ülkelerde çalışan işçilerin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. Aynı zamanda taraf ülkelerin vatandaşları ve çalışanlarının sosyal güvenlik haklarının mütekabiliyet esasları çerçevesinde korunması ve güvence altına alınabilmesi amacıyla imzalanan anlaşmalardır ve ülkemiz bu gün 35 Ülke ile Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmalar sırasıyla;

Hizmet sürelerinin birleştirilmesini ve emekli aylığı alınmasını mümkün kılar.
Kişinin tabi olacağı sosyal güvenlik mevzuatı belirlenir ve böylece mükerrer sigortalılık önlenir.
Diğer akit taraf ülkesinde sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkün olur.
Aile bireylerinin, öteki ülkede otursalar dahi, aile yardımlarından (çocuk paraları ve zamları) yararlanmalarını sağlar.

Akit taraf ülkesinde çalışmaları nedeniyle yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalının, ikametini öteki akit taraf ülkesine nakletse dahi aylığını almaya devam etmesine olanak verir.

Sigortalının ölümü halinde, hak sahipleri sıfatıyla diğer akit taraf ülkesinde oturan aile bireylerine dul-yetim aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması gibi haklar sağlanmasını sağlar.

Son dönem ekonomi ve ücretler üzerindeki fiyatlamalar, kurların artışının anında fark edilip fiyatlara yansıtılması dünya ile ve döviz ve emtia bazında ne denli bağlı olduğumuzu ve bu uluslararası anlaşmaların önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Ulusal ve uluslararası düzeyde bol kazançlı, huzur ve sağlık dolu günler göreceğiz, sağlıcakla kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.