DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ücret Vergisinde Avantajlı Durum Ve İstisnalar

Sesli Dinle

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır sloganına yakışır bir şekilde vergi gelirlerinin hepimizin yararına dönüşeceği yatırımlar ve aydınlık yarınlar ortak dileğimizdir.

02.02.2022
9.074
A+
A-

62 Yıllık Gelir Vergisi Kanunumuzda geçen hafta önemli değişiklikler yapıldı, işçi ve işveren lehine olan detayları siz okuyucularım için sade bir dil ile aşağıda özetliyorum.

Kanunun istisnalar bölümüne Ücret gelirleri için 18. bent ile asgari ücret tutarınca vergi istisnası getirilmiş, bu tutarı aşan ücretin kümülatif vergi hesabında istisna kısım tutarı da dikkate alınarak hesaplama yapılacağı belirtilmiştir. Sadece bir ücret geliri için bu istisna en yüksek ücret gelirine uygulanabilecektir. Grup şirketlerinde birden fazla dosyada görünen işçilerde ya da birden fazla işyerinde çalışanlarda mükerrer istisna uygulanmaması gerekiyor.

Kanun ile Şirket’te görev alan kurul üyelerine tıpkı asgari ücretliler gibi bir jest yapıldı. Şirketin yönetim ve denetiminde görevli olan hissedarlara Kanunun 61.Maddesine dayanılarak verilen Huzur hakları vergiye tabi iken son düzenleme ile asgari ücrete kadarki tutar vergiden istisna edildi.  Bu ödemelerden vergi hesaplanmayarak şirket gideri olarak kayda alınmasına izin verildi.

Elçilikler de çalışanlar, Basit usuldeki işverenlerin, özel inşaat sahiplerinin, Gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin yanında çalışanlar, özel hizmet de şoförlük yapanlar maaşlarından vergi kesintisi yapılmayan kişilerdir, bu kişilerin asgari ücrete kadarki gelirleri de vergiden istisna edildi aşan kısım için beyanname vermek ve vergi ödemek zorundalar.

Eskiden tek işverenden alınan ücret Gelir Vergisi kesildiğinden milyon bile olsa Beyanname kapsamı dışındaydı, iki yıldır durum farklı işliyor; 2021 Yılında bir işverenden 650 000TL ücret gelirine ulaşanlar ile 2. İşverenden elde edilen ücret geliri 53 000TL ye ulaşanlar mart ayında beyanname vermek zorundalar. Beyanname vermek zorunda olanlar eğitim ve sağlık harcamaları, şahıs ve hayat sigortası gibi harcamaları, kendileri, eşi ve küçük çocukları için indirim konusu yapılabilecekler. Kesinti yoluyla ödenen vergiler ise mahsup edilecektir.

Türk gemi siciline kayıtlı gemilerde çalışanlar, Arge Tasarım ve Destek Personeli ile Teknoparklar da istisna kapsamında çalışanlar, Serbest Bölgelerde 3. Madde kapsamında imalat faaliyetlerinde çalışanlar, Gelir vergisi stopaj istisnası uygulananlar istisna kapsamında çalışan işçiler olup, bunlar için asgari ücrete kadar ekstra bir indirim söz konusu değildir.

Son düzenleme de dikkat çeken konular, Hap bilgi şeklinde gerek işçi gerek işverenin yararı için özetlenmeye çalışılmıştır. Kanunların özetlenmeye ihtiyaç duyulmadan insanlığın faydası için yeniden yazılması önemlidir. Gerek yazanın gerek okuyanın anlayabileceği dilin sade ve yalın kullanıldığı mevzuat işimizi kolaylaştıracaktır. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır sloganına yakışır bir şekilde vergi gelirlerinin hepimizin yararına dönüşeceği yatırımlar ve aydınlık yarınlar ortak dileğimizdir. Bir başka makalede görüşmek üzere, selam ve saygılar.

YORUMLAR

  1. DOĞAN BAŞARAN dedi ki:

    …… evet.. belirttiğiniz gibi sade bir dil kullanarak gayet güzel açıklamışsınız.. Teşekkürler Mahir bey.. 👏🏿🙏🏿