DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Eğer birden fazla işverenden gelir vergisi kesilmiş ücret elde ediyorsanız ve ikinci işvereninizden aldığınız ücretlerin toplamı 150.000 TL beyan sınırını aşıyorsa, birinci işverenden aldığınız ücret de dâhil olmak üzere tüm ücret gelirleriniz için beyanname vermeniz gerekmektedir.

Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi
13.03.2024
2.020
A+
A-

Mart ayında vergi dünyasındaki serüvenimize ücret gelirleri açısından devam ediyoruz. Tek işverenden elde ettiğiniz ücret geliri, 1.900.000 TL’ye kadar ise ve bordronuzda gelir vergisi kesilmişse, bu durumda beyanname vermenize gerek yoktur. Ancak bu tutarı aşan ücret gelirleri için beyanname verilmesi gerekmektedir.

Eğer birden fazla işverenden gelir vergisi kesilmiş ücret elde ediyorsanız ve ikinci işvereninizden aldığınız ücretlerin toplamı 150.000 TL beyan sınırını aşıyorsa, birinci işverenden aldığınız ücret de dâhil olmak üzere tüm ücret gelirleriniz için beyanname vermeniz gerekmektedir.

Ayrıca, tek işverenden vergi kesilmemiş ücret elde ediyorsanız ve bu ücretin safi tutarı, asgari ücretin yıllık gelir vergisi matrahını 2023 yılı için 119.454,72 TL’yi aşıyorsa, bu durumda bu ücret geliri için de beyanname vermeniz gerekmektedir.

Hangi gelirlerin ücret olarak kabul edildiğine dair bir bakalım: Yapılmış veya yapılacak hizmetlere karşılık verilen paralar, para dışındaki tüm kıymetli eşyalar ve sağlanan menfaatler ücret olarak kabul edilir. Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine, küçüğünden büyüğüne Meclis üyelerine, komisyonların üyelerine ve ayrıca şirket yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleri, tasfiye memurları gibi kişilere bu sıfatları dolayısıyla ödenen paralar ve menfaatler de ücret geliri olarak değerlendirilir.

Bunun yanı sıra, emekli maaşları beyana tabi değilken, sporcu ücretleri beyana tabidir. Gelir vergisi kanunu’nun 23/14. maddesine göre, Türkiye’de iş merkezi bulunmayan işverenlerin yanında çalışanların elde ettiği dövizli kazançlar gelir vergisinden istisnadır.

Yabancı ülkelerin Türkiye’deki elçilik ve konsolosluklarında çalışan memur ve hizmetlilerin sadece bu görevlerinden dolayı aldıkları ücretler ise gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, karşılıklılık ilkesine uymayan durumlarda, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile oturdukları mahallin vergi dairesine beyan etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar, özel hizmetlerde çalışan şoförler, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri yanında çalışanlar diğer ücretli olarak kabul edilmektedir.

Diğer ücretler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dâhil edilmez.

Ücret gelirleri için istisna tutarı bulunmamakla birlikte, yapılabilecek indirimler şunlardır:

  • Sosyal güvenlik destek primi, hayat ve şahıs sigorta pimleri,
  • Çalışanlar tarafından ilgili kanunlara göre sendikalara ödenen aidatlar,
  • Engellilik indirimi,
  • Kamu kurumları için yapılan kanuni kesintiler,
  • Kanunda belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primler ile işsizlik sigortası primi.

Son olarak, vergi ödemelerinin hakkaniyet ve helalinden değerlendirilerek insanlara hizmet olarak dönmesi dilekleriyle, Ramazanınızı kutlarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.