18 Eylül 2026, 11:59:40
Dolar 48,7842
Euro 56,0457
Altın 6.831,47
BİST 13.509,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Az Bulutlu
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 20°C

Türkiye’ye 600 milyon avroluk çevre finansman hazırlığı

Türkiye’ye 600 milyon avroluk çevre finansman hazırlığı
18 Eylül 2026 07:42
180
A+
A-

ANKARA – BHA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) ile Türkiye’de çevre ve iklim alanında kullanılmak üzere yaklaşık 600 milyon avroluk yeni bir finansman paketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Paris’te AFD Genel Müdürü Christophe Lecourtier ile görüşen Kurum, özellikle Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümüne yönelik kapsamlı bir proje geliştireceklerini bildirdi.

600 milyon avroluk paket hazırlanıyor

Kurum, iklim değişikliğinin etkilerinin artık daha fazla hissedildiğini belirterek seller, kuraklık ve afetlerin yaygınlaştığına dikkat çekti. İklim kriziyle mücadelede belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesi için finansmana erişimin önem taşıdığını ifade eden Kurum, AFD’nin Türkiye’de bugüne kadar önemli projelere destek verdiğini söyledi.

Bakan Kurum, AFD ile birlikte Türkiye ölçeğinde yaklaşık 600 milyon avroluk yeni bir finansman paketi kapsamında müsilajla mücadele projesi geliştireceklerini belirtti.

Müsilaj için atık su ve yenilenebilir enerji adımları

Kurum, hazırlanacak projelerin yalnızca müsilajın temizlenmesine yönelik olmayacağını, sorunun temel nedenlerine yönelik adımların da atılacağını belirtti.

Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, denizlerdeki atık su arıtma tesislerinin kalitesinin yükseltilmesi ve arıtma süreçlerinde azot ile fosfor miktarının azaltılması hedefleniyor.

Kurum, söz konusu çalışmalarla denizdeki oksijen seviyesinin ve ekosistemin yeniden güçlendirilmesine yönelik adımlar atılacağını ifade etti.

“Finansman desteğiyle süreci birlikte yürüteceğiz”

AFD’nin COP31 hazırlık sürecindeki iş birliğine de değinen Kurum, finansman desteğinin belirlenen eylemlerin hayata geçirilmesinde kullanılacağını söyledi.

Kurum, “Bu eylem gündemini gerçekleştirecek bir finansman desteğiyle burada birlikte süreci yürütüyor olacağız. Antalya’ya giden yolda ortaya konan hedefleri hep birlikte gerçekleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede ortaya koyduğu iradeye de değinen Kurum, COP31 sürecinde uluslararası iş birliklerinin önem taşıdığını vurguladı.

AFD’nin Türkiye’deki finansmanı 4,7 milyar avroya ulaştı

AFD’nin verilerine göre kuruluş, 2004 yılından bu yana Türkiye’de toplam 4,7 milyar avroluk finansman taahhüdünde bulundu. Ajansın Türkiye’deki çalışmaları sürdürülebilir şehircilik, ulaşım, su ve sanitasyon, atık yönetimi ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş gibi alanları kapsıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.