DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tekrarlayan Rüyalar

Sesli Dinle

Tekrarlayan rüyalar  genellikle stres zamanlarında veya uzun süreler boyunca, bazen birkaç yıl hatta bir ömür boyu ortaya çıkar. Bu rüyalar sadece aynı temalara sahip olmakla kalmaz, aynı anlatıyı her gece tekrarlayabilirler.

Tekrarlayan Rüyalar
31.08.2021
6.504
A+
A-

Kovalanmak, Dişlerinizi Kaybetmek veya Düşmek? Bilim Tekrarlayan Rüyalar Hakkında Ne Diyor?

Aynı rüyayı tekrar tekrar görmek iyi bilinen bir fenomendir – dünya nüfusunun yaklaşık  üçte ikisi  tekrarlayan rüyalar gördüğünü bildirmektedir. Takip edilmek, halka açık bir yerde veya bir doğal afetin ortasında kendinizi çıplak bulmak, dişlerinizi kaybetmek veya bütün bir dönem boyunca okula gitmeyi unutmak bu rüyalarda tekrar eden tipik senaryolardır.

Ama fenomen nereden geliyor? Rüya bilimi, tekrar eden rüyaların, rüya sahibinin hayatındaki çözülmemiş çatışmaları yansıtabileceğini göstermektedir.

Tekrarlayan rüyalar  genellikle stres zamanlarında veya uzun süreler boyunca, bazen birkaç yıl hatta bir ömür boyu ortaya çıkar. Bu rüyalar sadece aynı temalara sahip olmakla kalmaz, aynı anlatıyı her gece tekrarlayabilirler.

Tekrar eden rüyaların içeriği her bireye özgü olmakla birlikte, bireyler arasında  ve hatta kültürler arasında ve farklı dönemlerde ortak temalar vardır. Örneğin kovalanmak, düşmek, sınava hazırlıksız yakalanmak, geç gelmek veya bir şeyi tekrar tekrar yapmaya çalışmak  en yaygın senaryolar arasındadır .

Yinelenen rüyaların çoğu, korku, üzüntü, öfke ve suçluluk gibi duyguları içeren olumsuz içeriğe sahiptir. Yinelenen rüyaların yarısından fazlası, rüya sahibinin tehlikede olduğu bir durumu içerir. Ancak, evimizde yeni odalar keşfettiğimiz rüyalar, erotik rüyalar veya uçtuğumuz yer gibi bazı yinelenen temalar olumlu, hatta öforik olabilir.

Bazı durumlarda, çocuklukta başlayan tekrarlayan rüyalar yetişkinliğe kadar devam edebilir. Bu rüyalar birkaç yıl ortadan kaybolabilir, yeni bir stres kaynağının varlığında tekrar ortaya çıkabilir ve daha sonra durum sona erdiğinde tekrar kaybolabilir.

Çözülmemiş çatışmalar

Beynimiz neden aynı rüyaları tekrar tekrar oynuyor? Araştırmalar, genel olarak rüyaların duygularımızı düzenlememize  ve stresli olaylara uyum sağlamamıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Duygusal materyali rüyalara dahil etmek, hayalperestin acı verici veya zor bir olayı işlemesine izin verebilir.

Tekrarlayan rüyalar söz konusu olduğunda, tekrarlayan içerik, bu zor deneyimleri bütünleştirmek için başarısız bir girişimi temsil edebilir. Birçok teori  , tekrar eden rüyaların, rüyayı görenin hayatındaki çözülmemiş zorluklar veya çatışmalarla ilgili olduğu konusunda hemfikirdir.

Tekrarlayan rüyaların varlığı, aynı zamanda  daha düşük psikolojik iyilik hali  ve anksiyete ve depresyon semptomlarının varlığı  ile ilişkilendirilmiştir . Bu rüyalar stresli durumlarda tekrarlama eğilimindedir   ve kişi kişisel çatışmalarını çözdüğünde sona erer, bu da refahın arttığını gösterir.

Tekrarlayan rüyalar genellikle rüya görenlerin duygusal kaygılarını mecazi olarak yansıtır. Örneğin,  bir tsunami hakkında rüya görmek  , travma veya istismardan sonra yaygındır. Bu, uyanık yaşamda yaşanan çaresizlik, panik veya korku duygularını temsil edebilen tipik bir metafor örneğidir.

Benzer şekilde, rüyada uygunsuz giyinmek, çıplak olmak veya tuvalet bulamamak, utanma veya tevazu senaryolarını temsil edebilir.

Bu temalar,  bize çatışan duygularımızı sindirebileceğimiz bir alan sağlayan senaryolar veya hayal etmeye hazır senaryolar olarak düşünülebilir . Aynı senaryo, benzer duygular yaşadığımız farklı durumlarda tekrar kullanılabilir. Bu nedenle bazı insanlar stresli bir durumla veya yeni bir zorlukla karşılaştıklarında, okula adım attıktan yıllar sonra bile matematik sınavına hazırlıksız geldiklerini hayal edebilirler. Koşullar farklı olsa da, benzer bir stres duygusu veya üstün olma arzusu aynı rüya senaryosunu tekrar tetikleyebilir.

Sürekli tekrar

Amerikalı bir araştırmacı ve psikolog olan William Domhoff, rüyalarda tekrarlamanın sürekliliği kavramını önermektedir. En uç noktada, travmatik kabuslar, travma sonrası stres bozukluğunun ana semptomlarından biri olan yaşanmış bir travmayı doğrudan yeniden üretir.

Sonra aynı rüya içeriğinin kısmen veya tamamen tekrarlandığı yinelenen rüyalar vardır. Travmatik rüyalardan farklı olarak, yinelenen rüyalar bir olayı veya çatışmayı nadiren doğrudan tekrarlar, ancak merkezi bir duygu aracılığıyla metaforik olarak yansıtır.

Süreklilik boyunca, rüyalarda tekrar eden temalar vardır. Bu rüyalar geç kalmak, kovalanmak veya kaybolmak gibi benzer bir durumu tekrar etme eğilimindedir, ancak rüyanın tam içeriği, örneğin bir sınava değil bir trene geç kalmak gibi bir zamandan diğerine farklılık gösterir.

Son olarak, sürekliliğin diğer ucunda, karakterler, eylemler veya nesneler gibi bir bireyin rüyalarında tekrar eden belirli rüya öğeleri buluruz. Tüm bu rüyalar, farklı seviyelerde, belirli duygusal kaygıları çözme girişimini yansıtacaktır.

Sürekli tekrarda yoğun bir seviyeden daha düşük bir seviyeye geçmek, genellikle bir kişinin psikolojik durumunun düzeldiğinin bir işaretidir. Örneğin, travmatik kabusların içeriğinde, travma  yaşayan kişilerde, zorlukların yavaş yavaş üstesinden gelindikçe  ilerleyici ve olumlu değişiklikler sıklıkla görülür.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.