30 Ağustos 2026, 13:25:47
Dolar 48,2370
Euro 55,9200
Altın 6.908,74
BİST 14.641,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 28°C

Taşıyamadıkları Değerlerle Yükselenler

Sesli Dinle

Oysa bir insanın yükselişi, neyi geride bıraktığıyla değil, neyi yanında taşıdığıyla anlam kazanır. Neyin “yük” sayıldığı, kişinin karakterini ortaya koyar.

Taşıyamadıkları Değerlerle Yükselenler
5 Mayıs 2025 15:35
11.695
A+
A-

Selam olsun satır dostlarıma. Bu hafta, bir dost meclisinde bulunmak; hem aydınlanmak hem de tebessüm etmek nasip oldu. Bu sohbetin ardından, bazı düşünceleri sizlerle paylaşma gereği hissettim.

Yazılarımı yakından takip eden dostum, olgu ve esasa dayalı olarak belirli kişilere yönelik eleştirilerimin, ithaf edilmiş yazılarımın altını çizerek şöyle dedi:

“İnsanların hata ve yanlışlarının ötesinde, hainlik boyutuna varan sorumsuzluklarını ifşa etmek çözüm üretmiyor. Aksine, bu tür çıkışlar ne yazık ki kendilerine lütfedilen kamu görev ve unvanları sebebiyle bazı art niyetli çevreler tarafından devletin itibarını zedelemek için kullanılıyor. Devletin unvanı, kişisel kusurların kalkanı hâline geliyor.”

Devam etti: “Bir gün herkesin görevi sona erer. İşte o zaman yapılacak eleştiriler kişiyi ilgilendirir, eylemlerinin bedeli olarak değerlendirilir.”

Sözlerinde haklılık payı vardı. Ancak ne yazık ki bazı yapıların, hocaları göçüp gitse, dünyadan el çekse de onların yetiştirdiği içten içe sinsice ilerleyen veledi zinaları hâlâ varlık gösteriyor. Dışarıdan kibar, sessiz, sakin görünen bu kişiler, aldıkları eğitimle; yüzüne tükürsen tebessüm edecek, tokat atsan cilve yapacak kadar ikiyüzlü olabiliyor, kamufle oldukları, sızdıkları köşelerde amip gibi hücresel çoğalmaya devam ediyor. Riyakârlığın incelikli yolu, tebessümle maskelenmiş hainlik demek mümkün mü takdiri sizlere bırakıyorum.

Hal böyle olunca da bedel, yine bu milletin, bu devletin sırtına yükleniyor. Öyle ki, ismi siyasi marka hâline gelmiş Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderler bile bu yapılar karşısında zaman zaman çaresiz kalabiliyor desek yanlış olmaz sanırım.

Dostum, sohbetin sonunda oldukça sade ama etkili bir benzetmeyle meseleyi özetledi:

Geçtiğimiz yıllarda bir firmanın uçağı, kalkıştan hemen önce bagaj yükü hesaplanmadığı için neredeyse kalkış faciası yaşanmıştı. Sonrasında ‘ağırlık tahliyesi’ yapılmış ve uçak öyle havalanabilmişti. Bu olay ile bazen bir gramın bile ne kadar kritik olduğunu hatırlatarak söze başladı.

“Bir uçağın havalanması için gerekli pozisyonu alması gerekir. Flaplar ayarlanır, denge sağlanır, taşınabilecek yük sınırları dikkate alınır. Hedef yüksekliğe ulaşıldığında yine o pozisyona uygun konum alınır, yani bulunulan ortama ve gerekliliklere bağlı olarak şekil alınır. Uçak yükseldikçe taşıyabileceği yük azalır. Eğer yük fazla ise, ya kalkış gerçekleşmez ya da havada risk oluşur. O nedenle, belirli bir irtifaya çıkıldığında fazla yüklerin tahliye edilmesi gerekebilir.” Dedi ve sonra da şu cümleyi kurdu:

“Kimi insanlar bilgiyle, liyakatle değil; başka yollarla yükseliyor. Ve yükseldikçe, yük olarak gördükleri değerlerden kurtuluyorlar. Onur gibi, haysiyet gibi, ahlak, sorumluluk, hakkaniyet ve yemin gibi değerler onlar için gereksiz yük sayılabiliyor.”

Gerçekten de, yükselmek istiyorsan hafiflemek gerekir. Ama mesele şu ki; bazıları için en kıymetli hasletler, ilk gözden çıkarılacak yükler olabiliyor.

Oysa bir insanın yükselişi, neyi geride bıraktığıyla değil, neyi yanında taşıdığıyla anlam kazanır. Neyin “yük” sayıldığı, kişinin karakterini ortaya koyar.

Anlatımlarına, geçtiğimiz hafta bir bürokratın, görevden alındıktan sonra yaptığı açıklamaları ve Yılmaz Tunç’un, Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini ısrarlı paylaşımlarını, dilinden düşürmeyişlerini hatırlatarak son verdi.

Gazeteci / İş Güvenliği Uzmanı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.