DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sudan Gelen Mucize

Sesli Dinle

Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri çocuklarda bir arada kullanıldığında beyinlerindeki gri madde artarak zekayı güçlendirir.

Sudan Gelen Mucize
16.02.2021
11.268
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere doğanın bize sunduğu, sudan gelen mucizesi OMEGA-3 balık yağından bahsedeceğim.

Omega-3 Norveç gibi, soğuk iklim bölgesindeki EPA ve DHA değerleri yüksek, derin okyanus sularında yaşayan balıklardan elde edildiğinde gerçek etkisini gösterir. EPA, kalp damar sağlığını, DHA, beyin, bellek ve göz sağlığını koruyan yağ asitleridir. Omega-yağ asitleri, esansiyel yani vücudumuzda üretilmeyen, besin yoluyla almamız gereken yağ asitleridir.

Omega-3 Trigliserit formunda üretildiğinde sağlıklı olmaktadır. Etilester formunda üretildiğinde, ağır metal bulunduran balıklardan elde edilen omega-3 sağlık açısından tehlike oluşturabilir

Japonya da 100 yaşının üzerindeki insan sayısı 300.000’in üzerindedir. Bunun nedeni omega-3 kullanımının aktif olmasındandır.

Japonlar omega-3’ü bebekler doğar doğmaz, balık yağı olarak vermeye başlarlar. Üstelik de oldukça yüksek dozda. Hatta bebek yaşına girdiğinde omega-3 içeren balık yağının günlük dozunu 1500 mg kadar yükseltirler. Bu bizim ülkemizde bir yetişkinin alması gereken omega-3 miktarıdır. Fakat onlar omega-3’ü daha bebekliklerinden itibaren kullanıyorlar. Bizde ise bu durum anormal karşılanabilmektedir.

Yine ülkemizde 7-8 yaşına gelmiş çocukların anneleri omega-3 kullanmak için erken mi diye düşünmekteler. Bu düşüncenin cevabı, bebeğin beyin gelişimi özellikle 0-3 yaş arasında olduğudur.

Anne hamileliğinin en az 3-4 ay öncesinde omega-3 kullanmaya başlar ve hamilelik dönemi süresince de kullanmaya devam ederek bebek doğduktan sonra özelikle 0-3 yaş arası kullanmaya dikkat ederse bebeğin, beyin ve boy gelişiminde önemli rol oynar.

Peki, omega-3 balık haricinde başka nelerde vardır? Hemen bu durumu konuşalım. Çiğ olmak şartıyla badem, fındık, ceviz gibi gıdalarda eser miktarda bulunur. Çoklu doymamış yağ asitleri olarak bilinen omega-3’ün insan vücudundaki faydalarını sıralayalım.

Çocukluktan itibaren bütün hücre zarlarının yapısında omega-3 vardır. Bebeklerde el ve göz koordinasyonunu geliştirir.

Yapılan araştırmalara göre hamilelik ve emzirme döneminde kullanılan omega-3’ün bebeklerde gıda alerjisi riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak kemik yapısının güçlenmesine destek olmaktadır. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluklarda etkisi gözlemlenmiştir.

Omega-6 çocukların ve bireylerin günlük beslendiği birçok gıdada bulunur omega-6’ların vücutta çözülmesi için omega-3 olması gerekiyor. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri çocuklarda bir arada kullanıldığında beyinlerindeki gri madde artarak zekayı güçlendirir.

Yapılan araştırmalara göre 3 ay süresince çocukların düzenli omega-3 kullanımında zekâ gelişimde normal şartlara göre 1.5-3 yıl içerisinde oluşabilecek muazzam bir sonuç gözlemlenmiştir.

Çocuk gelişiminde boy uzatma, kansızlık, kilo alma, kilo vermede yardımcı olur. Çocuklar için tam bir vitamin deposudur diyebiliriz. Özellikle et balık yemeyen çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır. Düzenli kullanımında çocuklarınızda ki değişimi sizlerde görebilirsiniz.

Kalp damar sağlığını korumak için önemli rol oynar. Kalbi hava kirliliğinin olumsuz etkilerinden korur. Damar sertliğini giderir. Anti inflamatuar özelliği ile iltihap gidericidir. Kireçlenmeye karşı etkilidir. Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırır.

Yaşlanma belirtilerini azaltır, cilt ve deri besleyici özelliğe sahiptir. Vücudun kolejen sentezini arttırır, bu nedenle yaşlanmaya karşı etkilidir. Antitümör özelliği ile kitle engelleyicidir.

Her bir hücrede 3.000 açılır kapanır kapı vardır. Omega-3 eksikliği o kapıların açılmamasına neden olur ve sonrası şeker hastalığına yol açar.

Bu nedenle şeker hastalığını önleyici etkiye sahiptir. Kanser oluşumunu engeller. Kanser önlenemez hücre bölünmesidir.

Eklem iltihaplanmasında etkilidir. Kan basıncını dengeler, iyi kolesterolü yükseltir, bağışıklığı güçlendirir, beyin gelişiminde önemli rol oynar, felç riskini en aza düşürür, göz sağlığı için faydalıdır kalp krizini engeller.

Kilo almada, kilo vermede, obezitede önemlidir, yağ yakımına yardımcı olur.

Depresyon ve şizofren belirtilerini azalttığı bilinmektedir. Uyku kalitesini arttırdığı bilinmektedir.

Otoimmün hastalıklarında etkisi görülmüştür. Vücudun kendi üretmediği ve mutlaka dışarıdan destek olarak alınması gereken bazı yağlardan birisi de omega-3 çoklu doymamış yağ asitleridir.

Bir dahaki haftaya doğanın bize sunduğu mucizelerden bir yenisi ile tanışmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

  1. Esra harı dedi ki:

    Ağzınıza emeğinize sağlık Nurkan Hanımcim içerik anlatım muazzam 👍🤗

    1. Nurkan Arslan dedi ki:

      Destekleriniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum Esra hanım.

  2. YASEMİN KAYA dedi ki:

    Nurkan hanım emeğinize yüreğinize sağlık gerçekten çok güzel eğitici ve faydalı bi anlatım olmuş Omega 3 ün bilmediğimiz ne kadar çok faydası varmış meğer Allah razı olsun

    1. Nurkan Arslan dedi ki:

      Destekleriniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum Yasemin hanım. Faydalı olabildikse, sizlere ne mutlu.