DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Soğuk Baklava

Sesli Dinle

Soğuk baklava olarak ün yapan, şerbetinin su yerine süt ile yapıldığı enfes bir tat.

Soğuk Baklava
05.05.2021
8.684
A+
A-

Merhabalar değerli takipçilerim. Ramazan ayının son haftalarını yaşarken sizlere son zamanların trend olan bir tarifini sunmak istiyorum. Soğuk baklava olarak ün yapan, şerbetinin su yerine süt ile yapıldığı enfes bir tat. İlk başka bir merak uyandıran “Aaa baklava sütlü olur mu?” Dedirten ama yediğinizde bütün ön yargıları yıkan bir tarif. İlk başta bende aynı tepkiyi vermeme rağmen, yedikten sonra müptelası olduğum bu tarifi evlerinizde hazırından farksız olarak yapmak için tüm detaylarıyla araştırdım ve sizlerin takdimine sunmak için hazır hale getirdim.

Şerbetli tatlıları sevmeyenler için mükemmel bir tarif olduğunu düşünüyorum. Hele ki işin içine süt giriyorsa. Bir de fıstıkla buluşunca tabi ki çok fazla söylenecek söz kalmıyor efendim. “Nereden gelmiş bu soğuk baklava acaba?” Diye düşünürken araştırma içine girdim. Aslında 2 yıl önce Diyarbakır’da baklava ustasının Sütlü Nuriye ve güllaçtan esinlenip baklavayı da süt ve çikolata ile buluşturmasıyla ortaya çıkmış bir tat. Yani tarihi çok da eski değil. Daha sonra da yaygınlaşmaya başlamış. Gerçekten denediğinize pişman olmayacağınız enfes bir lezzet. Pandemi nedeni ile evlerimizde birçok tarifi deneme şansımız oldu.

Baklava hamuru açmak hepimize zor gelmiştir. Bunun çözümü de hazır baklavalık yufkalarda bulunmuştur. Kendim de evde yaptığımda birçok kez beklemediğim sonuçlar almıştım  zamanla bunu geliştirmek istediğim için yine  araştırmalara daldım. Sonuçta yemek yapmak başlı başına ustalaşmak gerektiren bir işlem oluyor bir zaman sonra. Araştırmalarım sonucunda aslında kullandığımız tereyağının önemini anladım. Kullanılan yağın aslında sade yağ olduğunu ve dışarıdan alırken göze hitap etmesinin nedenini buna bağlıyorum. Nedir bu sade yağ?   Aslında geçmişi sandığımızdan da uzun olan sade yağ milattan önce 2000 yılında kullanıldığına dair güçlü rivayetler var. Daha yakın zamanlara gelirsek özellikle Hindistan, Bangladeş ve Pakistan mutfaklarında kullanıldığını görüyoruz. Biraz daha batıya gidersek Fransız ve Türk mutfağında da kendini gösteriyor. Türk mutfak kültüründe özellikle Osmanlı’da hem saray hem de halk mutfaklarında yemekleri lezzetlendiriyor. Cinsine göre değişmekle beraber tereyağı, yağ, su ve protein karışımından oluyor aslında. Diğer tüm yağlar dışarıda bekleyip bozulmamasına rağmen tereyağı kısa sürede bozuluyor. Buzdolabının olmadığı zamanlarda yağın ömrünü uzatmak için sade yağ kullanarak uzatmak mümkündür.

Dışarıdan temin etmenin de mümkün olan bu yağ çeşidi iç farklı bir fikrim var. Ben hep birlikte bunu da evlerimizde yapmaya ve yaygınlaştırmaya başlayalım derim. Bunun için de hemen şuracığa onun da tarifini iliştireyim.

Bir kilo tereyağını kısık ateşte derince bir tencere de eritelim. Tereyağı eriyip kaynadıkça üzerinde köpük oluşumu başlayacaktır. Bu köpüğü bir kaşık ve süzgeç yardımı ile üzerinden alalım. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edelim. 1 saat kadar bir süre sonra su tamamen buharlaşır ve tortular dibe çöker. Ocağı kapattıktan sonra dinlemeye bırakalım. Kısa süre sonra sarı bir renk alacaktır. Daha sonra temiz bir bezden geçirerek bir kaba koyalım. Katılaşması için bekleyelim. Zor olmayan ve vakit almayan sade yağ yapımını deneyin derim böylesine övülen bir yağın dillere destan olmasının elbet bir sebebi olduğunu düşünüyorum. Şimdi gelelim soğuk baklava tarifine…

MALZEMELER

  • 1 paket baklava yufkası ( 800 gr )
  • Sade yağ veya tereyağı

ŞERBETİ İÇİN

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 kutu krema

İÇİ İÇİN

  • Antep fıstığı veya ceviz

ÜZERİ İÇİN

  • 80 gr kadar sütlü çikolata (robottan iyice geçirmemiz gerekiyor)

 

YAPILIŞI

Tuba Yılmaz’ın mutfağından Soğuk Baklava yapılışı ( İzle )

 

  • Şeker ve suyu ocakta eriyene kadar tutun.
  • Süt ve kremayla buluşturup iyice karıştırın.
  • Oda sıcaklığında bekletin.
  • Baklava yufkalarını tepsiye göre keselim.
  • Aralarını yağlayarak 20-25 kat yapalım.
  • Araya fıstıkları yayıp 20-25 kat daha aralarını yağlayarak devam edin.
  • En son kalan yağı üzerine sürüp dilimleyelim.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip fırının ısısını 140 dereceye düşürüp o ayarda 30-35 dakika daha pişirelim.
  • Toplamda 50-55 dakika üzeri kızarmadan ağır ağır pişmiş olacaktır.
  • Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak.
  • Tatlı ve şerbeti buluşturup tatlı soğuduktan sonra ince çekilmiş çikolatayı üzerine yayalım.
  • Servise hazırdır, afiyet olsun.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.