DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şifa Deposu Kekik Bitkisinin Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  mutfakların vazgeçilmez baharatı, doğal aroması ve kendine özgü kokusuyla, kekik bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Şifa Deposu Kekik Bitkisinin Faydaları
25.01.2022
7.292
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, antik Yunan zamanlarından beri şifalı bitki olarak bilinen, doğal aroması ve kendine özgü kokusuyla kekik bitkisi ve faydalarından bahsedeceğim.

Ballıbabagiller familyasından olan kekik, sıcak bölgelerde ve çorak arazilerde yetişen, 20 ila 40 cm boylarında, yeşil kısa saplı, lila pembe ve beyaz çiçeklere sahip, 350’den fazla çeşidi bulunan çok yıllık yaprak dökmeyen şifalı bir bitki türüdür.

Haziran aylarında hasadı yapılan kekik bitkisi, genellikle Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Ülkemiz bitki örtüsüde kekik yetiştirmeye uygundur. Dünyada ve Türkiye’de mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olan kekik, insan sağlığı için gerekli temel mineraller ve vitaminler ile doludur. Bu özelliğinden dolayı insan sağlığına sayısız faydaları bulunur.

Kekik bitkisinin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Kekik, antifungal ve antiseptik özelliklere sahip olan çok önemli bir esansiyel yağ olan timol içerir. Aynı zamanda zeaksantin, lutein, apigenin, naringenin, luteolin, ve tiroksin gibi fenolik antioksidanlar barındırır. Yapraklarında ise potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve manganez açısından zengindir. B-kompleks vitaminleri, C vitamini, k vitamini ve folik asit kaynağıdır.

A vitamini açısından zengin kekik, görme yeteneğini artırmaya yardımcıdır. Kekik, güçlü doğal antimikrobiyallerden biridir ve bu özelliğinden dolayı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük gibi üst solunum yolu hastalıklarını tedavi eder. Astım, koah ve bronşit hastalıklarında etkilidir. Antibakteriyel özelliğiyle akneye sebep olan bakterileri öldürür.

Saç foliküllerini besler, saç derisinde kan dolaşımını arttırarak saçların büyümesine yardımcı olur, saç dökülmelerini ve saçın incelmesini önler, kepek tedavisinde etkilidir. K vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Bu mineraller kemik sağlığında önemli rol oynar. Uygun kemik büyümesini ve gelişimini destekleyerek, kemik bozuklukları riskini azaltır. Bu özellikleriyle kekik, kemiklerin güçlü ve sağlıklı oluşumuna ve kemik hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.

Kadınlarda görülen kemik erimesi hastalıklarında önleyici katkısı olduğu bilinmektedir. Anti-inflamatuar ve anti-oksidan özellikleriyle kardiyovasküler hastalıkların sebebi olan kronik inflamasyonun önlenmesine yardımcı olur.

Kalp sağlığını geliştiren anti-spazmodik özellikleriyle de bilinir. Damarları ve atardamarları rahatlatarak, kan basıncını düşürür, kalp kapakçıklarının düzgün çalışmasını sağlayarak kalbi güçlendirir. Kekik bakteri ve mantarların sebep olduğu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşır.  Antibiyotik özeliğiyle birçok bakteri türlerine karşı savaşma gücüne sahip oldu bilinir.

İyi bir demir kaynağı olduğundan dolayı vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini sağlayarak, anemi hastalığını önler ve tedavisinde yardımcıdır. Kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyonu önler. Gıdaların uzun süre bozulmadan korunmasını sağlar. Akciğer, kolon, meme kanserine karşı koruma sağlar ve tedavisinde yardımcıdır. Mukusları yumuşatarak akmasını sağlar.

Ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Göğüs ağrılarının hafifletilmesine yardımcıdır.  Regl sancılarını azaltır.  Uykusuzluk sorunu giderir. Sindirim ve boşaltım sisteminde etkileriyle, gaz sancılarını, şişkinliği ve kabızlığı giderir. İçeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve vücudun yağ yakımını sağlar. Uygulanan diyetle birlikte spor yaparak zayıflama ve bölgesel incelme sağlanır.

Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi ile stresle mücadele eder. Mide ağrısı ve mide yanmaları gibi hastalıklarda yardımcıdır. Ağız içi oluşabilecek aft ve yaraların tedavisinde etkilidir. Diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  mutfakların vazgeçilmez baharatı, doğal aroması ve kendine özgü kokusuyla, kekik bitkisi ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.