DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SGK Yardımları Ve Talep Etme Konusu

Sesli Dinle

Şairin dediği gibi “dünya için değil, sadece kendin için endişelen, senin içinde savaş olmazsa dışında da olmaz”.

23.02.2022
5.080
A+
A-

SGK Yardımları ve ötesi hakkında bildiklerimiz, bizlere  destek kapılarını aralamaktadır. Peki, İstemeyene SGK’ dan yardım ve destek yok desem kanuni haklarımızı talep eder miydi?

Yardım konusu enteresan bir husus, birine yardım ederek kaba duruma düşebilir miyiz, O kişiye zarar verebilir miyiz?

Yol da düşmüş birini hemen kaldırırız, simit isteyen birine sofra kurarız, talep olmaksızın yardım ederiz. Peki, teklifsiz yardımlarımız doğrumudur,  yanlış mıdır?

Doğru, yanlış kavramları bir yana, batı kültüründe, yolda düşmüş bir insan varsa, sana yardım etmemi ister misin sorusu beliriyor.

Yumurta içten kırılırsa yaşam başlıyor, dıştan kırılırsa ise yaşam bitiyor… Bu konuda düşünürken, SGK yardımları konusuna dönelim SGK’ nın hangi yardımları var açıklayalım, hangi şartlarda ödenir konusunu ise siz araştırın. Ha talepten konu açıldı da “SGK çok medeni bir kurum” talep ederseniz yardım alabilirsiniz. Peki, yardımlarda neler var, bilenler hangi durumda hangi yardımı talep etmeli?

İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde verilen yardımlar;

Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, Sürekli iş göremezlik geliri verilmesi, Vefat durumunda hak sahiplerine aylık bağlanması ve cenaze ödeneği verilmesi, Maaş bağlanmış kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

Analık Sigortası açısından;

Doğumdan önce ve sonrası için Hekimce verilen rapora göre 8 er haftalık sürelerde Geçici iş göremezlik ödeneği ve yine talep halinde doğum sonrası için emzirme ödeneği ödenecektir.

Şehit, harp ve vazife malulü çocukları ile harp ve vazife malullerinin kendilerine ödenecek olan Eğitim, Öğretim yardımları mevcuttur.

Yaşlılık malullük ve Ölüm, Dul ve Yetim aylıkları uzun vadeli sigorta kolu desteklerindendir.

Sağlık yardımı detayları ve şartlarına da bir göz atmakta fayda var.

Yardımlar ve sonrasın da İstihdam teşvikleri, ücret destekleri, BAĞ-KUR Prim ve Vergi Desteği, ARGE Destek ve Teşvikleri, Engelli Teşvikleri gibi Pek çok Devlet desteği söz konusu. Tüm bu imkanlardan faydalanmak herkesin hakkı elbette. Unutulmasın ki bu haklara sadece talep edenler sahip olacak. Detay bilgi isteyen ve yol haritası çıkarılmasını talep eden işçi ve işverenler ile sohbet edebiliriz.

Unutmadan bu aralar kimi insanlardan duyduklarım beni şaşırtıyor, Hani talep etmeyi unutup istemediği şeyleri tekrarlayanlar;

Birinin yanında çalışmak istemiyorum, Çok geç emekli olmak istemiyorum, şirket kurmak da istemiyorum, vergi ödemek istemiyorum… Stilindekiler. Şaşırtır, yorarlar insanı… Neyse, ne istediğini bilenleri çaya ve sohbete beklerim.

Sınırsız ve pervasızca talep edenler ile ben kimseden bir şey isteyemem ya reddedilirsem utancı içindekiler bir yana, hayal kurup, talep ederek, hayallerinin peşinden giden, ne istediğini bilen cesaretli insanların başarıları garanti değil midir sizce de?

Şairin dediği gibi “dünya için değil, sadece kendin için endişelen, senin içinde savaş olmazsa dışında da olmaz”. Görüşmek dileği ile saygıdeğer okurlarım. Sevgiyle kalın, hatta mutlulukla kalın.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.