DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sen Hiç Kan Bağışında Bulundun mu?

Sesli Dinle

Kan bağışında bulunmak hem ruhen hemde bedenen sizlere faydaları bulunmaktadır. Ruhen bağışladığınız kan için Kızılay’dan gelen “Kan bağışınız 3 kişiye can oldu.” Mesajını okuduğunuzda yaşayacağınız yardım etmenin verdiği mutluluk bile yeterli diyebilirim.

Sen Hiç Kan Bağışında Bulundun mu?
23.12.2020
5.148
A+
A-

Öncelikle daha önce istemediğim bir hususu bu yazı özelinde rica edeceğim, eğer ki yazı içeriğinin fayda sağlayacağına inanırsanız, daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmanızı önemle rica ederim.

Sizlere bir hayal kurdurmak istiyorum. Hazırsanız başlayalım.

Şimdi hayatınızda sizin için en değerli kişiyi düşünmenizi, hatta karşınızdaysa ona bakmanızı istiyorum. Ona baktığınızda onunla paylaştığınız güzel bir hayali gözünüzün önünde canlandırmanıza ihtiyacım var. Bu kişi anneniz, babanız, kardeşiniz, eşiniz, sevgiliniz, çocuğunuz herhangi biri olabilir.

O güzel anı bir kez daha zihninizde yaşamanızı ve size yaşattığı mutluluk hissine sımsıkı tutunmanız gerekiyor. Onunla yaptığınız bir sohbet anı, piknik, gezi, oyun oynadığınız bir an önemli olan ikinizinde paylaştığı en mutlu anı canlandırın zihninizde. Bir süre burada vakit geçirmeye önem verin.

Sonra o kişinin geçirdiği bir kaza sonunda ameliyata girmesi gerektiğini ve kendinizi ameliyathane önünde çaresizce beklediğinizi düşleyin. Çok kritik bir ameliyatın ortasında doktorlar gelip, size “Acil kan ihtiyacımız var.” Dediğini ve kan bulunmazsa risk altında olduğunu size aktardığını düşünün. İhtiyacınız olan kanın Kızılay Kan Bankalarında stoklarının yetersiz olduğu için temin edilemediğini öğrendiğinizi düşleyin. Bir yandan en kıymetliniz için endişelenirken, tüm çevrenizi arayarak “Acil kan lazım.” Dediğinizi, hatta sosyal medya üzerinden ilan yayınladığınızı düşünün. Yaşadığınız dakikalarda ki stresinizi düşünmenizi ve bunu hissetmenizi istiyorum. Çaresizlik içinde en sevdiğiniz insana yardım etmeye çalıştığınızı ve her geçen dakikanın önemini hayal edin.

Umarım bu anlattığım hikâye hiç başınıza gelmez ama başınıza geldiğinde yaşayabileceklerinizi size hatırlatmak istedim. Çünkü bu hafta ki yazımda Covid-19 ile beraber azalan Kızılay Kan Bankası stoklarına değinmek ve kan bağışında bulunmanın önemini sizlere vurgulamak istiyorum.

Kan bağışında bulunmak hem ruhen hemde bedenen sizlere faydaları bulunmaktadır. Ruhen bağışladığınız kan için Kızılay’dan gelen “Kan bağışınız 3 kişiye can oldu.” Mesajını okuduğunuzda yaşayacağınız yardım etmenin verdiği mutluluk bile yeterli diyebilirim.

Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir yararı olduğuna dair bilimsel bir çalışma olmadığını belirtmek isterim. Ama kan bağışının aşağıda ki hususlara faydaları olduğuna inanış mevcuttur. Bunlar;

  • Kan verdiğinizde vücudunuzdaki kan hücreleri yenileniyor bu da daha sağlıklı ve daha güçlü olmanızı sağlıyor.
  • Düzenli kan bağışı yapan kişilerde kalp krizi riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
  • Kan kolesterol, trigliserid, şeker ve üre, kreatinin, ürik asit gibi metabolit düzeylerinin normalleşmesine olumlu etkisi olduğu, böylece metabolik hastalıkların da kontrol altında tutulmasına yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir.
  • Kan grubu taramasından ücretsiz yararlanırsınız.
  • Düzenli olarak kan vermek vücudu yeniler.
  • Kan verildiği zaman kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir.

Kan bağışçısı olabilmek için şartlar ise; 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.) Ayrıca Kan Merkezlerine gittiğinizde kan grubu, kan sayımı (hemoglobin) ve serolojik tarama testleri ölçülerek, mini bir Check-up da yapılmış olur. Görevli doktor tarafından kontroller sonrasında bağış yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için yazının sonunda faydalı linklere ilgili siteleri ekledim. Ayrıca 163 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak Covid-19 kapsamında alınan önlemler ve kan bağışı koşulları, diğer tüm konular için bilgi alabilirsiniz.

17 Nisan 2014 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Kızılay arasında imzalanan protokol ile Bir Kan Bir fidan projesi harekete geçirilmişti. Bu doğrultuda; 2014 yılında 1.228.280 adet, 2015 yılında 1.952.547 adet, 2016 yılında 1.829.850 adet, 2017 yılında 1.854.590 adet, 2018 yılında 2.025.080 adet ve 2019 yılında 890.000 adet fidanın dikimi T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmişti.

Bu proje şu an hala devam ediyor mu? Bilmiyorum ama kan vererek hem insanlara, hemde doğaya yardım etmek belki de pandemi döneminde, evlerimizde kapalıyken yapılabilecek güzel bir eylem gibi geliyor bana. Ayrıca haftasonu yasaklarında Kanver.org adresinden randevu alarak, sizlere yakın kan merkezlerinden kan bağışında bulunabilirsiniz.

Yaklaşık 4-8 dakika süren bir işlemle üç kişiye hayat, tanımadığınız insanlara ve sevenlerine destek olabileceğinizi bilmenizi isterim. Unutmayın, bugün başkasının tanıdığı, yarın sizin tanıdığınız olabilir. O yüzden Kan Ver Türkiye.

Faydalı Linkler;

https://www.kanver.org/

https://www.kizilay.org.tr/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.