DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sarıkum, İnceburun, Hamsilos: Sinop…

Sesli Dinle

Birçok noktasında denize girebileceğiniz bir yer olan Sinop, bu açıdan Karadeniz’den ziyade bir Akdeniz kentini andırıyor.

Sarıkum, İnceburun, Hamsilos: Sinop…
31.12.2020
7.512
A+
A-

Anadolu’nun en kuzeyinde bir yarımada niteliği taşıyan, doğal güzellikleriyle bence hak ettiğinden daha az değer görmüş bir yer Sinop. Bugün size bu çok sevdiğim yerin güzelliklerinden bahsedeceğim.

Kamp konusuna değindiğim yazılarımdan birinde bahsetmiştim. Senede bir veya iki kez Sinop’tan başlayarak Artvin’e kadar devam eden kamp turlarına çıkıyorum. Yaklaşık iki hafta boyunca Karadeniz’in en sevdiğim yerlerinde kamp yapıyorum. Doğal güzellikleriyle favorim Rize ve Artvin ama Sinop’tan bahsetmezsem haksızlık olur.

Ankara’dan yola çıktıktan sonra ilk kamp durağım Sinop’a 25 km. mesafede yer alan Sarıkum Tabiat Koruma Alanı. Buraya girişte herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Sarıkum canlı ve bitki çeşitliliği anlamında çok zengin bir yer, bu yönüyle tabiat koruma alanı statüsünde. Burada durup çadırı kurduğum bir nokta var ki; gerçekten muhteşem. Bu yer, kumsalın bittiği yerdeki 10-15 metre yüksekliğindeki bir tepe. Tam bir huzur noktası olarak değerlendiriyorum ben burayı. Hem deniz manzarası, hem kıyı boyunca uzanıp giden “Game of Thrones” dizisinden bir sahne izliyormuşsunuz hissi veren tepelerin manzarası hem de gün batımı manzarası inanılmaz.

Günün yorgunluğunu burada attıktan ve ateş başında güzel bir gece geçirdikten sonra, ertesi gün ilk durağım Anadolu’nın en kuzeyinde yer alan İnceburun. Bu arada akıntı olduğu için Sarıkum’un birçok noktasında denize girmek tehlikeli ama benim çadır kurduğum yerin hemen altındaki kumsalda girilebiliyor. Tabii deniz analarının yoğun olduğu bir döneme denk gelmezseniz.

İnceburun’un en ucunda benim “Yalnız Fener” olarak isimlendirdiğim bir deniz feneri var. Beyaz rengiyle güzel fotoğraflar için poz veriyor adeta. Bu fırsatı kaçırmıyorum, her seferinde farklı açılardan fotoğraf çekiyorum.

Buraya gelince hemen fenerin yan tarafında yer alan küçük büfede çay içip, şahane deniz havasının tadını çıkarın mutlaka.

Sonraki durağımız Hamsilos Koyu. Burası İnceburun’a yakın bir konumda yer alıyor. Tabiat parkı statüsündeki yer, denizin karanın içine girdiği, adeta gölü andırdığı bir yer. Ben gittiğimde oldukça kalabalıktı, o yüzden çok zaman geçirmedim burada. Hamsilos Koyu’nda denize girilebiliyor. Deniz olmazsa olmazınız değilse sezon dışı ziyaret etmeniz mantıklı bir tercih olabilir.

Bunların dışında Sinop’ta gezilebilecek yerler arasında; Sinop merkeze 45 km. mesafede yer alan, bahar aylarında giderseniz çok daha muhteşem manzaralara tanık olacağınız Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop Kalesi var.

Birçok noktasında denize girebileceğiniz bir yer olan Sinop, bu açıdan Karadeniz’den ziyade bir Akdeniz kentini andırıyor. Belki bir yaz, deniz tatilinizi burada geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Bir düşünün derim.

Bir sonraki durakta görüşmek dileğiyle.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.