DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Risk Analizi ve Değerlendirme

Sesli Dinle
Risk Analizi ve Değerlendirme
31.05.2020
17.428
A+
A-

Risk Analizini kimler yapmalıdır, ekip oluşturmak gerekli midir, ekipte kimler olmalıdır?

Sizce nasıl olmalıdır?

*Risk Analizi Birey tarafından yapılmalıdır                   *Risk Analizi Ekip tarafından yapılmalıdır.

Risk Analizinde Birey yaklaşımının avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Çabuk netice alınmasını sağlar,
  • Kişinin meslektaşları tarafından yönlendirilmesini engeller,
  • Kişinin kendisini bir takımın parçası olarak hissetmesini sağlar,
  • Maliyeti düşüktür.

Bunların yanında Risk Analizinde Birey yaklaşımının dezavantajları ise; Teknik uzmanlık gerektirmesi, Yönetimin “İSG iş güvenliği departmanının işidir” anlayışının değişmesi gerekliliği, Birey yaklaşımının tek boyutlu olmasının yetersizlik getirebileceği, Katılım sağlanamadığından insanların tehlikelerin kendi bölümlerinde olmadığını düşünmeleri, Kişilerin farklı kavrama seviyelerinin ve Koruma faaliyetlerinin kişileri etkilemesinin değerlendirmeyi etkileyebileceğidir.

Risk Analizinde Ekip Yaklaşımının avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Gerekli bilgi tüm çalışanlar tarafından sağlanabilir,
  • Herkesi tatmin edecek sonuçlar elde edilebilir,
  • Katılanlara aidiyet ve işbirliği ruhu kazandırır,
  • Yöneticilerin katılımı, sonuçlara çalışanın da sahip çıkmasını sağlar.

Bunların yanında Risk Analizinde Ekip Yaklaşımının dezavantajları ise; Takım çalışmalarından netice daha geç alınabilir, Takım içi etkileşim sonucu etkileyebilir, Çalışılması gereken zaman ve maliyet yüksek olur.

Çok kalabalık olmayan bir ekiple ( yapılan işin uzmanı mühendis/teknik ekip, formen/ustabaşı, isg uzmanı, işyeri hekimi ) adım adım tüm tehlikeleri belirlemek en sağlıklı çalışma şekli olacaktır.
Çalışma ortamı gözle görünen veya görünmeyen tehlikelerle doludur. Kanuni, Ahlaki ve Ekonomik nedenlerden dolayı bu tehlikeleri doğru şekilde tespit ederek değerlendirmesini yapmakla yükümlüyüz.

İşyerindeki bütün tehlikeler listelenmelidir, kaza ve zarar potansiyeli olan her şey araştırılmalıdır ve neyin nasıl araştırılacağına karar verilmelidir. İşletmenin geçmiş kayıtlarını (Ortam ölçüm raporları, İş kazası ve olay raporları, İş Güvenliği Kurulu yıllık faaliyet raporları, teknik periyodik kontrol raporları, Benzeri diğer işyerlerinden elde edilen veriler), mevcut durumunu (Kimyevi, fiziki ve biyolojik etkenlerin listesi, İş ekipmanlarının incelenmesi, Çalışma çevresinin incelenmesi, Ergonomik şartların incelenmesi, İş aktivitelerinin gözden geçirilmesi, İmalatçı verilerinin değerlendirilmesi, Organizasyonun incelenmesi), mevzuat ve literatürü inceleyerek tüm tehlikeleri tespit edebiliriz.

Tespit edilen tehlikeleri mevzuat bazlı (Kanun, yönetmelik, tüzük ve tebliğ), süreç bazlı (işyerinde uygulanan yönetim sistemleri), yerleşim bazlı (işyerinde bulunan tüm alanlar), organizasyon bazlı, bilimsel bazlı (Mekanik tehlikeler: Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve İdari tehlikeler: İnsan hataları organizasyonel ve çevresel tehlikeler) ve karma bazlı gruplandırarak sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.
Çalışma ortamının gözle görünen veya görünmeyen tehlikelerle dolu olduğunu belirtmiştik. Gözden kaçan tehlike tipleri vardır. Bunlar; uzman olmayanlarca fark edilemeyenler (araştırma ve gözlem gerekir, her yere bakılmalıdır, ne, neden, nerede, nasıl, ne zaman soruları sorulmalıdır), sürekli olmayanlar (tehlikeli davranışlar, kaba şakalar) ve ön belirti göstermeyenler (diğer olaylar neticesinde ortaya çıkanlar).

Tehlikelerin tespitinden sonra risklerin değerlendirip kimlerin nasıl etkilendiğini analiz edebiliriz. Bir sonraki yazımda risklerin değerlendirilmesi ve analizini ayrıntılandırmaya devam edeceğim.

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

SESLİ YAZI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.