DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sahibinden Az Kullanılmış Değiştirilemez Jeton

Sesli Dinle

Alım satım işlerine birkaç örnek vermeden önce Karayip ülkelerinden olan Barbados’un sanal gerçeklik platformu Decenterland ile Ağustos ayında görüşmeler yaparak sanal platformda Büyükelçilik açmak üzere anlaştığını da bahsedeyim Ocak 2022 de açılış yapılacak.

Sahibinden Az Kullanılmış Değiştirilemez Jeton
28.12.2021
9.558
A+
A-

Türkçesi tam olarak buydu tekrar etmiş olalım, kopyalanamaz geri değiştirilemez jeton namı diğer NFT. Geçen yazılarımda bahsettiğim, arada sırada satır aralarında değindiğim NFT’ler artık iyice hayatımıza girmeye başladı. Girmeye başladı demek biraz da yetersiz kalıyor hatta hayatımızın içinde. İkinci el araba ya da gayrimenkul gibi alınıp satılıyor. Hatta hediye aracı olarak da kullanılıyor, Daha geçen haftalarda Elon Musk’a NFT hediye edildi. Hem de Cumhurbaşkanımız tarafından. NFT’in kendisinin NFT olmasının dışında özelliği ise bence gayet kreatif olmuş yani olur da Elon efendi ilerde satacak olursa şimdiden çok iyi para eder.

Bunun gibi örnekleri duydukça bu elle tutulmayan varlıkların iyiden iyiye kaçınılmaz olduğuna kendimizi alıştırsak iyi olur. Yakında galerici gibi NFT’ciler olacak hatta çevremde duymaya başladım, geçenlerde “NFT alır satarım.” Cümlesini birebir duydum. Önceden dünyada parsel parsel arsa satan aracılar, şirketler, emlakçılar vardı. Şimdi şimdi ise Metavers’lerde pixel pixel arsa satan sanal müteşebbisler var. Aynen, sanal yüklenici şirketler sanal dünyada gayrimenkul ve arsa satıyorlar. Gayrimenkul değil de pixelmenkul mü desek daha bir yenilikçi oldu sanki.

Alım satım işlerine birkaç örnek vermeden önce Karayip ülkelerinden olan Barbados’un sanal gerçeklik platformu Decenterland ile Ağustos ayında görüşmeler yaparak sanal platformda Büyükelçilik açmak üzere anlaştığını da bahsedeyim Ocak 2022 de açılış yapılacak.

Peki, ne işe yarayacak bu sanal büyükelçilik. Kripto paraları ve kripto girişimleri değerlendirmeyi fırsat olarak gören ve yatırım yapan Barbados’un bu sanal büyükelçiliğe yüklediği misyon ise şu; “Sanal büyükelçilik” çeşitli projelerin hazırlanmasına, arazinin belirlenmesine ve satın alınmasına, sanal elçilikler ve konsoloslukların mimarisinin oluşturulmasına, e-vize gibi hizmetler sağlamak için tesislerin geliştirilmesine ve kullanıcıların avatarlarını çeşitli dünyalar arasında taşımasına izin verecek bir “teleport” inşa edilmesine yardımcı olacak.

Aynı Barbados Somnium Space, SuperWorld başta olmak üzere dört tane daha sanal platformda sanal büyükelçilik açmak üzere görüşmelerini sonlandırdığının bilgileri internette dolandırmaktadır. Burada bir çuvaldızı kendimize batırmadan edemeyeceğim, elin Barbados’u sanal platformlara yatırım yaparken biz de sosyal medya yasası çıkarmayı düşünüyoruz. Yasa çıkarılmasını eleştirmiyorum asla desteklerim hatta ama şu Metaverse işine bir el atsak. Sakın dolar, ekonomi, merkez bankası demeyin Barbados süper güçlü bir ülke mi?

Şimdi gelelim birkaç örneğe; Şu anda bilinen en popüler sanal platform olan Decenterland geçtiğimiz aylarda 2.5 milyon dolar değerinde 116 parça dijital arsa satışı yaptığını duyurmuştu. Bu arsa, Kanadalı yatırım şirketi Tokens.com tarafından satın alındı.

NFT video oyun firması Axie Infinity (AXS) şubat ayında “wen land” adlı kullanıcıya 550 Ethereum (ETH) değerinde sanal arazi sattı. Hemen mahalle hesabı yapalım Şubat ayında bir 1 ETH 1700$ bandındaydı toplamda o zaman alım maliyeti 1 milyon dolara denk geliyor. Şimdi ise 1 ETH 4000$ seviyelerinde yani adamın pixelmenkulü şu an 2,5 milyon dolar değerinde. Tabi biz hesaplamayı 550 ETH üzerinden yaptık. Olurda pixelmenkulün karşısında bir avm yapılır, yakınından metro geçer, havuz filan olursa adam evladiyelik yatırım yapmış olur iki nokta üst üste kapa parantez.

NFT satışlarındaki örneği ise daha önce verdiğim örneği ederek yazıma devam etmek istiyorum. NFT sanatçısı olan Beeple’ın  Everydays: The First 5,000 Days adlı eseri tam 66 milyon dolara satılmıştı. CryptoPunk adlı NFT sanatçısının bandanalı erkek figürü ile pipolu figürü toplam 15 milyon dolara satıldı.

Şimdi kimileri ne alaka? Ne işime yarayacak? Kullanılabilir şeyler değil ki gibi sorular soracak hatta internette bu tür sorulara çok rastladım. Cevabı basit Mona Lisa’nın yüzlerce fiziki kopyası var, istediğiniz an internete girip beğendiğiniz bir kopyanın çıktısını alabilirsiniz. Şöyle de bir gerçek var ki dünyada bir tane Mona Lisa var onun da bir tane sahibi, Louvre Müzesi. NFT’lerin de özelliği de aynen bu, sanal platformda bir tane sahipleri var ve onlarında sahipleri belli. Yine mi kafana yatmadı? Tamam, almayalım ama belli ki adı çılgınlık dahi olsa NFT işinden millet para kazanıyor. Almak mantıklı gelmiyorsa git orijinal bir fikir bul NFT’leştir sat milyon dolar da sen kazan.

Bir şekilde rüzgârı arkamıza almakta fayda var. Sahibinden az kullanılmış bir NFT diye markette satılığa koyarız ne bileyim bir zaman sonra torunlar, “Bizim dede de Metaverse’lerin inşasına şahit olmuş da bir pixel yer almamış.” Deyip kemiklerimizi sızlatmasınlar.

Selametle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.