DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bizde Araştırıyoruz Elbet

Evet, araştırma belki de bugün ekonomisinden, endüstrisine varana kadar hayran kaldığımız toplumlar ile aramızda çalışma bakımından çok bir fark yoktur ve sadece çalışma alanlarımız farklıdır. Ne dersiniz?

Bizde Araştırıyoruz Elbet
25.04.2024
1.758
A+
A-

Parlak Işık, Daha Keskin Zihin: Aydınlatma Bilişi Etkiler

Yeni bir çalışma, farklı ışık seviyelerinin beyindeki hipotalamik aktiviteyi etkileyerek bilişsel işlevi nasıl etkilediğini araştırıyor. Çalışmada, yüksek düzeyde ışığın karmaşık görevler sırasında bilişsel performansı iyileştirdiğini göstermek için gelişmiş 7 Tesla fMRI kullanıldı.

Yapay Zekâ Kuru Göz Hastalığının Erken Taramasını Geliştiriyor

Araştırmacılar, küresel nüfusun %30’unu etkileyen Kuru Göz Hastalığının erken taramasını ve prognozunu iyileştirmek için yapay zekâyı (AI) kullandı. Araştırmacılar, kuru göz hastalığını etkili bir şekilde teşhis etmek ve yönetmek için görüntülerden ve kişisel risk faktörlerinden yararlanan yapay zekâ odaklı bir yaklaşım geliştirdi.

Alzheimer Hastalığında Nöron Yaşlanması Çözüldü

Alzheimer hastalarındaki nöronlar hücre döngüsüne yeniden girme ve hızla yaşlanmaya doğru ilerleme eğilimindedir. Gelişmiş snRNA-seq tekniklerini kullanan araştırmacılar, bu değişiklikleri izlemek için 30.000’den fazla çekirdeği analiz etti ve bu nöronların sıklıkla hücre döngüsünü tamamlamakta başarısız olduklarını ve bunun yerine yaşlanma belirtileri gösterdiklerini buldu.

Daha Az Enflamasyonla Bağlantılı Açık Hava Keyfi

Yeni bir çalışma, doğanın tadını çıkarmak ile azalan inflamasyon seviyeleri arasındaki biyolojik bağlantıyı ortaya koyuyor; bu, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik inflamasyonla ilişkili hastalıkların önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilir. Çalışma, 1.244 katılımcıya odaklanan ABD’deki Midlife (MIDUS) anketinden elde edilen verileri analiz etti ve doğayla sık sık yapılan pozitif etkileşimlerin, üç temel inflamasyon belirtecinin daha düşük seviyeleriyle ilişkili olduğunu buldu.

Yukarıda ki konu başlıları ile ilgili yapılmış birkaç bilimsel araştırmadan bahsettim, bunlar sadece benim internet başında yaptığım araştırma sonucu kısa sürede elde ettiğim veriler. İnsan hayret ediyor bu tür çalışmayı yapacak insan kaynağına sahip olmamıza rağmen neden bizde bu tür çalışmalar az ya da yapılan çalışmalar da daha çok insana ulaşamıyor diye.

Sonra aklıma şu geliyor tabi ki, bu tür araştırmaları yapan ülkelerin insanlarını getirin bu coğrafya ya, bırakın bilimsel çalışma yapmayı, yine bu coğrafyada hayatta nasıl kalınır onu dahi bilebileceğini sanmıyorum, bunu genelleme olarak değerlendirmeyin lütfen ama büyük bir kısmı böyle olacaktır. Onlar sosyoloji, psikoloji alanında araştırmalar yaparken tabii ki bizde boş durmuyoruz, hangi markette hangi ürün daha indirimli, hangi mağaza daha pahalı, kimin kiracısı ne iş yapıyor kim kiminle nere de ne yapıyor mutlaka bunları araştırıyoruz.

Sonuç ta araştırma mı? Evet, araştırma belki de bugün ekonomisinden, endüstrisine varana kadar hayran kaldığımız toplumlar ile aramızda çalışma bakımından çok bir fark yoktur ve sadece çalışma alanlarımız farklıdır. Ne dersiniz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.