DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğru, Etkili Sağlık ve Güvenlik İletişimi

Sesli Dinle

Doğru iletişim kurmanın önemi …

Doğru, Etkili Sağlık ve Güvenlik İletişimi
11.08.2020
11.256
A+
A-

İletişim; iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda, bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. İletişim hayatın vazgeçilmez bir gereğidir. Kişi, sosyal çevrede sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için iletişim kurmak zorundadır. Toplumsal kanun ve kuralları sağlıklı bir biçimde işletebilmek için doğru ve etkili iletişim gereklidir.

İş yerlerinde güçlü ve sağlıklı iletişim her açıdan son derece önemlidir. Üç çeşit iletişim yöntemi vardır, bunlar; sözlü, yazılı ve görsel iletişimdir. Sözlü iletişim yolları, yüz yüze, telefonla veya toplu anons sitemiyle yapılan görüşmeler, eğitimler, toplantılardır. E-postalar, toplantı tutanakları, notlar, bilgi formları ve talimatları yazılı iletişim yollarıdır. Görsel iletişim yolları ise, afişler, güvenlik işaretleri ve çeşitli çizelgelerdir. İyi bir Sağlık ve Güvenlik Yönetimi için en doğru ve etkili iletişim kanallarını kullanmamız gerekir. Bunun için de her iletişim yönteminin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmemizde fayda vardır.

Sözlü iletişim sayesinde çabuk ve doğrudan iletişim sağlayabiliriz ve aktarılan bilginin anlaşılıp anlaşılmadığını da kontrol edebiliriz. Ses tonumuzu, yüz ifademizi ve vücut dilini kullanarak daha etkili iletişim kurabiliriz. Sözlü iletişim yolu olan işbaşı konuşmaları, pratik, belirli bir konuya odaklanan kısa konuşmalar şeklinde olabilir. Bu şekilde çalışanların da dahil olmasını teşvik eder.

Bunların yanında sözlü iletişimin bazı dezavantajları da vardır. Bulunulan ortam fazla gürültülü ise kişiler birbirlerini anlamayabilirler. İletişim kurmaya çalışan kişilerin aynı dili konuşmaması, kullandıkları dilde aksan ve lehçe farklılıkları sorun olabilir. Kullanılabilecek teknik terminoloji ve jargon bilginin anlaşılamamasına sebep olabilir. Sözlü iletişimde kayıt tutulamaması da bir diğer dezavantajdır.

Yazılı iletişim gelecekte referans olabilecek kayıtlar tutulmasını sağlar. Bu şekilde yapılan iletişim sayesinde ayrıntılı konular kolayca aktarılır ve net bir anlaşılma sağlar. Yazılı iletişim yollarından biri olan hatırlatma notları; kısa yazılı bildirimleri ve talimatları içerir. Dolayısıyla da net bilgi aktarılabilir. Yine bir diğer yazılı iletişim yolu çalışan el kitaplarıdır. Kitap içeriğini, sağlık güvenlik politikası, saha kuralları, acil durum talimatları, raporlandırmalar vb. oluşturabilir. Yazılı iletişimde aktarılmak istenen bilgilerin alıcılar tarafından alınmama veya okunmama ihtimali vardır. Bilgileri yazılı hale getirip aktarmak zaman alır ve dolaylıdır. Bunlar da yazılı iletişimin olumsuzluk taşıyan kısımlarıdır.

Görsel iletişim yollarından biri olan filmler ve videolar, genelde eğitim süresince ilgiyi ve dikkati tazelemek için kullanılır. Bilginin aktarılmasında oldukça etkili ve akılda kalıcı bir yöntemdir. Fakat çoğu zaman pahalıdır. Bir diğer görsel iletişim yolu olan posterler, çalışma ortamında farklı dil konuşanlar olsa bile kolay anlaşılabilirler. Makine emniyeti ile ilgili çizimler, şemalar, acil durum tahliye planları gibi görsel bilgiler pratik ve akılda kalıcıdır. Pahalı değildir fakat kolayca eskir ve yıpranır. Biraz zaman geçtikten sonra gözde aşinalık olabileceği için görmezden gelinebilir. Bu sebeple sık sık yenilenmeli, farklı görsellere yer verilmelidir.

Yazılı ve görsel bilgilerin doğru ve etkili şekilde çalışanlara aktarılabilmesi için çalışma ortamının çeşitli yerlerine yerleştirilen ilan panoları kullanılabilir. İlan panoları çalışanların sıkça kullandığı alanlara yerleştirilmelidir (koridor, yemekhane, soyunma odaları, tuvaletler vb.), bilgiler güncel olmalıdır ve yazıldığı diller işyerindeki kişilere uygun olmalıdır. Panoda, sağlık güvenlik politikası, kaza istatistikleri, acil durum prosedürleri ve talimatları, çalışan temsilcileri, ilk yardımcılar, tehlike/ramak kala bildirimleri, ayın çalışanı gibi aktarılması istenen bilgiler yer alabilir.

Bu bilgiler ışığında sizler de iş yerlerinizde doğru ve etkili İş Sağlığı ve Güvenliği iletişimi ile Sağlık ve Güvenlik Kültürü oluşturma adımlarından birini daha gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.