DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para ve Saadet

Araştırmanın sonucuna göre, evet aslında saadetin parayla alakası yok, önemli olan paylaşabilmek ve ortak hedef üzerine birlikte gönül bağı ile bağlı bir şekilde ilerleyebilmek. Gerisi bir şekilde hal olur siz kendinize iyi bakın.

Para ve Saadet
25.05.2023
2.176
A+
A-

Evet Sevgili Dostlar;

Parayla saadet olmaz derlerdi ancak Indiana Üniversitesi Kelley İşletme Fakültesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, mali durumlarını birlikte yöneten evli çiftler birbirlerini daha uzun süre sevebilirler.

Önceki araştırmalar, mali durumu birleştiren çiftlerin, birleştirmeyenlere göre daha mutlu olma eğiliminde olduğu yönünde bir korelasyon olduğunu öne sürüyor. Ancak bu, ortak banka hesapları olan evli çiftlerin yalnızca daha iyi ilişkilere sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda para konusunda daha az kavga ettiklerini ve hane halkı maliyesinin nasıl ele alındığı konusunda daha iyi hissettiklerini gösteren nedensel bir ilişki gösteren ilk araştırma.

Kelley’de pazarlama profesörü yardımcısı Jenny Olson, “Farklı ilişki uzunluklarına sahip insanlarla anket yaptığımızda, hesapları birleştirenler, ayrı hesapları olanlara ve hatta mali durumlarını kısmen birleştirenlere kıyasla evliliklerinde daha yüksek düzeyde ruhsal birlikteliğin olduğunu bildirdiler” dedi. . “Bize sık sık ‘bu işte birlikte’ olduklarını daha çok hissettiklerini söylediler.

Olson ve ortak yazarları, o sırada nişanlı ya da yeni evli olan 230 çifti işe aldı ve birlikte evlilik hayatlarına başlarken onları iki yıldan fazla takip etti. Herkes çalışmaya ayrı hesaplarla başladı ve potansiyel olarak finansal düzenlemelerini değiştirmeye izin verdi. Bu, araştırmaya katılan herkes için ilk evlilikti.

Daha sonra bazı çiftlere ayrı banka hesaplarını tutmaları için rastgele çiftler seçildi ve diğerlerine bunun yerine ortak bir banka hesabı açmaları söylendi. Üçüncü bir grubun kendi başına karar vermesine izin verildi.

Olson, ortak banka hesapları açmaları söylenen çiftlerin iki yıl sonra, ayrı hesaplara sahip olanlara göre önemli ölçüde daha yüksek ilişki kalitesi bildirdiklerini söyledi ve birleşmenin daha fazla finansal hedef uyumu ve şeffaflığı ve toplumsal bir evlilik anlayışını desteklediğini sözlerine ekledi.

“Toplumsal bir ilişki, ortakların bir ihtiyaç olduğu için birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap verdiği bir ilişkidir. ‘Sana yardım etmek istiyorum çünkü buna ihtiyacın var. Takip etmiyorum'” dedi. “Ortak bir banka hesabıyla ilgili olacağını teorileştirdiğimiz bir ‘biz’ perspektifi var.”

Olson, ayrı hesapları olan çiftlerin finansal karar vermeyi daha çok bir değiş tokuş olarak gördüklerini söyledi.

“Sana yardım ediyorum çünkü daha sonra bana yardım edeceksin” dedi. “Sonraki iyilikler için ön ödeme yapıyorlar ve bu kısasa kısas, bunu ayrı hesaplarda biraz daha fazla görüyoruz. ‘Ben Netflix faturasını alıyorum ve sen doktora ödüyorsun’. … Aynı para havuzuna sahip olan ortak hesapları olanlar gibi birlikte çalışmıyorlar ve bu iş tipi ilişkilerde daha yaygın.

Olson, ayrı hesaplarla, evli olanların potansiyel olarak ilişkiden ayrılmanın daha kolay olduğunu düşünebileceğini söyledi. Banka hesaplarını birleştirmeden ayrılanların önemli bir yüzdesi de dahil olmak üzere, katılan çiftlerin yüzde yirmisi çalışmayı bitirmedi. Sonuçlarda cinsiyet farkı bulamadılar.

Katılımcıların ortalama yaşı 28 idi. Yüzde otuz altısının lisans derecesi ve ortalama hane geliri 50.000 dolardı. Çiftler birbirlerini ortalama olarak yaklaşık beş yıldır tanıyordu ve ortalama üç yıldır romantik bir ilişki içindeydiler.

Araştırmanın sonucuna göre, evet aslında saadetin parayla alakası yok, önemli olan paylaşabilmek ve ortak hedef üzerine birlikte gönül bağı ile bağlı bir şekilde ilerleyebilmek. Gerisi bir şekilde hal olur siz kendinize iyi bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.