DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Oreolu Browni

Sesli Dinle

Malum Ramazan ayı geldi. Sizlere güzel ve evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz tarifler vermeye, bu huzurlu zamanların tüm ruh halini de yaşayabilmemiz amacıyla sayfamda devam edeceğim. Ramazan’dan önce size şöyle güzel bir tatlı tarifi vermek istedim.

Oreolu Browni
14.04.2021
3.532
A+
A-

Değerli okurlarım hepinize merhaba. Sayfamda sürdürmüş olduğum şehir gezintimize biraz mola veriyoruz. Malum Ramazan ayı geldi. Sizlere güzel ve evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz tarifler vermeye, bu huzurlu zamanların tüm ruh halini de yaşayabilmemiz amacıyla sayfamda devam edeceğim. Ramazan’dan önce size şöyle güzel bir tatlı tarifi vermek istedim. Hani uzun sürecek açlık günlerinde, aklınızda olan bu tarifi kolaylıkla uygulayabilirsiniz diye. Sonra da açılan oruç sonrası afiyetle yersiniz tabi ki. Çikolata aşıklarına enfes bir lezzet olacağına inanıyorum. Pişirme süresine dayalı olarak sufle gibi veya daha kekimsi bir kıvamda olabildiği için, sizin kendi sevdiğiniz şekilde pişirebileceğiniz bir tarif. Gel gelelim size bugün vereceğim tarife yani Oreolu Browni.

Sözlük anlamı; küçük, yapışkan ve kekimsi kurabiye diye geçiyor. Bu browni’ nin ortaya çıkmasına dayanan iki efsane var. Biri mutfakta yapılan bir hata olduğu yönünde. Evinde kurabiye yapmaya çalışan bir ev hanımının karbonatı eklemeyi unutmasıyla başlıyor her şey. Bu teoriye göre fırından çıkan karbonatsız kurabiyeler tadanlar tarafından çok seviliyor ve yapılmaya devam ediliyor.  İkinci tez de Chicago’da bir otel sahibinin şeflerinden yeni bir tatlı istemesi sonucunda ortaya çıktığına dayanıyor. Palmer House Hotel’in sahibinin eşi bir gün pasta şefinden, öğlen otelde buluşacak kadınlar için bir tatlı istiyor. Kurabiyeden farklı fakat onun gibi pratik ve çantada taşınması kolay kullanılabilir bir tatlı. Sonuç olarak bu Browni ortaya çıkıyor. Tabi bunlar bir rivayet. Günümüzde browni denilince akla ilk çikolata geliyor. Aslında yapılan ilk browni çikolatasızmış. Yani tereyağı, yumurta, şeker ve unun basit bir karışımıyla ortaya çıkmış. Üstelik buna browni değil “blondie” diyorlarmış. İlk blondie tarifi 1893 yılında Fannie Farmer tarafından yazılan Boston Cooking- School Cook Book adlı kitapta yayınlanmış. 1905’de ise tarif çikolata olarak değiştirilmiş. Aslında iki çeşit browni bulunuyor. Biri un, şeker, tereyağı ve çikolatadan oluşuyor fakat bunların oranları farklı oluyor. Cakey browni’nin unu bol oluyor, Fudgy’nin ise tereyağı ve çikolatası bol oluyor. Cakey’in Fudgy dediklerinden tek farkı içerisinde kabartma tozunun olması. Fudgy ise içi yapışkan ve çok yoğun çikolatalı oluyor. Bugün sizlere vereceğim browni tarifi Fudgy çeşidi oluyor. Yani içinde kabartma tozu yok bol çikolata ve bol tereyağı var. Kalori bakımından yüksek ama bir de işe mutluluk tarafından baksak muazzam bir tat. Hele birde üzerine eklleyeceğimiz bir parça dondurma ile sunumu tamamladığımızda, nasıl bir lezzetle karşılaşacak dilinizin tomurcukları ve epifiz bezinizi nasıl harekete geçirecek anlatamam. O duyguyu anlatamadığım için en iyi yaptığım işi yapıyorum ve tüm görselleri ile size oluşacak lezzeti sunuyorum. Size de bu tarifi uygulamak ve epifiz bezi ile kendinizi mutlu etmek kalıyor.

Ben oreolu olan tarifi uygulamayı tercih ettim. Sizler dilerseniz vişne, çilek veya beyaz çikolata ile de deneyebilirsiniz. Hadi gelin tarife geçelim.

 

OREOLU BROWNİ

MALZEMELER

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağından bir parmak eksik un

250 gr çikolata (sütlü ve bitter)

125 gr tereyağı

1 paket vanilya

2 yemek kaşığı kakao

Oreo

Yarım çay kaşığı tuz

 

YAPILIŞI

Tuba Yılmaz’ ın mutfağından Oreolu Browni Yapılışı ( İzle )

Tereyağı ve çikolataları eritiyoruz.

Yumurta, tuz ve şekeri bir kapta çırpıyoruz.

Çırptığımız yumurta ve şekerin içine erittiğimiz çikolata ve tereyağı karışımını ekliyoruz.

Ardından kakao, vanilya, unu ekleyip spatula ile karıştırıyoruz.

Pişirme kalıbımıza yağlı kağıdı koyup üzerine karışımı ilave ediyoruz.

Oreoları diziyoruz.

180 derecede alt üst fırında 25 dakika pişiriyoruz.

Dondurma ile servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.