DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Okaliptüs Ağacı ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, Antibakteriyel, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuar özelikleri ile bilinen, dünyanın en en uzun boylu ağaçlarından okaliptüs ağacı ve faydalarından bahsettim.

Okaliptüs Ağacı ve Faydaları
07.12.2021
14.476
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu hafta da sizlere, dünyanın en uzun boylu ağaçlarından biri olan, okaliptüs ağacı ve faydalarından bahsedeceğim. Mersingiller familyasına ait okaliptüs ağacının 500’ü Aşkın türü bulunmaktadır. Anavatanı Avustralya, Tanzanya ve Malezya’dır.  Boyları genellikle 60 ila 100 metre uzunluktadır.

Yetiştiği toprağın suyunu hızla çektiği için genellikle bataklıkların kurutulması işleminde kullanıldığı için, bataklık ağacı adıyla da bilinmektedir. Kerestesi, odunu, içerdiği uçucu yağlar ve reçinesinden ayrıca yapraklarından faydalanılan bir ağaç türüdür.

Ülkemizde bataklıkları kurutmak amacıyla, mavi okaliptüs yetiştirilmektedir. Türkiye’de Ege, Akdeniz kıyıları, Hatay, İstanbul, İzmir ve Antalya illerinde rastlaya bildiğimiz bir ağaçtır. Hoş ve ihtişamlı görünümü ile gri renkte, yaprakları ise koyu yeşildir. Güzel bir görüntü oluşturan okaliptüs ağaçları, büyüme aşamasında sapsız, geniş ve karşılıklı olan yaprakları vardır. Yaşlılık döneminde ise ağacın üzerinde 1-2 cm uzunluğunda saplar, daralmış, sivri uçlu, 10 ile 25 cm arasında yapraklar oluşturur.

Ağacın çiçek açma mevsimi Mayıs ve temmuz aylarıdır, sene boyunca yapraklarını dökmez. Ayrıca kış aylarına oldukça dayanıklıdır. Bitkinin yaprakları ve kabuğu şifa kaynağıdır. Özellikle yaprakları baş döndürücü bir kokuya sahip olan ve önemli şifa özellikleri olan zengin bir uçucu yağ kaynağıdır. Okaliptüs ağaçlarının insan sağlığına ne gibi faydalar vardır bahsedelim.

Okaliptüs bitkisinin solunum yolu problemlerine iyi geldiği, modern tıp tarafından onaylanmıştır. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Boğaz iltihaplarını ve soğuk algınlığını önleyici, öksürük, astım ve bronşit hastalıklarında rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Kan şekerini düzenleyici, balgam söktürücü, ishal kesici ve mikrop öldürücü özellikleri ile bilinir.

Okaliptüs ekstraktı ciğer sağlığına etkileriyle de bilinir. Ciğerlerde oluşan balgamın daha kolay sökülmesine yardımcı olur. Okaliptüs ekstraktı mantarlarla mücadele eden sineol adlı bileşik içerir. Okaliptüs yaprakları geleneksel Çin tıbbında dermatit, deri rahatsızlıkları, yanık ve uyuz gibi deri rahatsızlıklarında kullanılır.  Okaliptüs ekstratı iltihaplanma ile savaşır, deri kremlerinde kullanılan ekstratı, deri sağlığı için ve eklem iltihabı için çok iyi bir bileşendir. Okaliptüs ekstraktlı cilt kremleri ciltte oluşan lekeleri azaltır, cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlar. Aynı zamanda siyah nokta ve sivilceleri yok etmede yardımcıdır. Kas ağrılarını kesmeye yardımcı olarak cilt düzeyindeki şişkinliğin azalmasına destek olur.

Özellikle romatizmal hastalıkların sebep olduğu ağrıların azalmasında oldukça etkilidir.  Antibakteriyel özelliğinden dolayı yararları tedavi ve dezenfekte eder. Okaliptüs içerikli kremler cilt üzerine sürüldüğünde mantar gibi birçok cilt problemlerine iyi gelir. Okaliptüs ekstraktlı kremlerin ağrı kesici özelliği vardır. Burkulma, incinme ve sporcuların maçtan sonraki ağrılarında faydalıdır. Laboratuvar çalışmaları ise okaliptüs ekstraktının güçlü bir Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği olduğunu kanıtlamıştır. Bu özelliği ile coli bakterisi, candida mantarı gibi bakteri türlerinin sebep oldu enfeksiyonların giderilmesinde destek olur. Ağız ve diş sağlığı bakımından oldukça etkilidir. Okaliptüs içerikli krem veya merhemler sivrisinek, kene ve böcek gibi haşereleri uzak tutma da çok etkilidir. Okaliptüs ağacı sıtma ağacı olarak da bilinmektedir. Eski tarihte bu ağaç sıtma tedavisinde kullanılmıştır. Anti-inflamatuar özelliği ile astım, artrit ve kronik kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcıdır. Stres, sinüzit ve yorgunluğun sebep olduğu baş ağrılarını azaltmada etkileri vardır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, Antibakteriyel, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuar özelikleri ile bilinen, dünyanın en en uzun boylu ağaçlarından okaliptüs ağacı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

  1. yasemin ersin dedi ki:

    çok faydalı bilgiler tesekkür ediyorum nurkan hanm.