DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden Böyleyiz?

Bu gün gitmeyi arzuladığın batı, ikinci dünya savaşında yerle bir olmuştu, ne oldu da bu adamlar çok kısa sürede tekrar toparlanıp hem sosyokültürel hem de ekonomik ve siyasal olarak önümüze geçtiler diye kendi bir düşün.

Neden Böyleyiz?
01.12.2022
2.038
A+
A-

Geçenlerde bir sosyal medya paylaşımı gördüm. Bir fotoğraf, Almanya da bir kasaba gayet güzel yeşillik, tertemiz sokaklar, gürültü ve görüntü kirliliği yaratacak olan hiçbir detay yoktu fotoğrafta. Paylaşan kişi şunları yazmıştı, Almanya da x kasabası, yeşil sakin temiz ve en önemlisi elektrik direkleri ve duvarlarda tesisatçı tamirci vb. hiç kimsenin telefonu yazılı değil çok güzel deniliyordu.

Dedim ya hakikaten güzel bir kasabaydı. Orayı o hale getiren neydi de böyle göreni kendine hayran bırakan bir fotoğraf ortaya çıkmıştı. Bir yeri güzelleştiren ve yaşanılabilir kılan insan değil miydi? Allah, Almanlara ayrı bir lütufta mı bulunmuştu da mühendislik harikası bir millet olmayı başarmanın yanı sıra böylesine harika şehirler kasabalar ve köyler kurmayı başarmışlardı. Yok, öyle bir şey olmadı ise Allah’ın bize mi bir garezi var? Biz ne yapmış olabiliriz ki âlemlerin Rabbine, adına habibine kurban olmak için can atan bir millete reva mıydı bu? Bizler kendimize ve kendimize ait olana gerekli özeni göstermeyip sahip çıkmayıp sevmeyip bunun üstüne nefret ettiğimiz için bunların bizim başımıza gelmesi gerçekten inanılır gibi değil.

Ne var yani? İnsanların, hukuk karşısında dini, dili, mezhebi, rengi ve insanı insandan ayırabilecek en ufak bir tutar dal bulduğumuzda oradan yürüyüp, insana aidiyeti hasebiyle istediğimiz gibi hukuksuzluğu yapabileceğimizi düşündüysek, kırmızı ışıkta beklemeyi bile beceremeyip kavşaklarda trafiği kilitliyorsak, devlet’i ya memuru olunacak ya da ihalesi alınıp istediği işi, istediğimiz gibi yapıp teslim edip ekmek kapısından başka bir varlık olarak görmüyorsak. Çalıştırdığımız insanın hakkını tam olarak vermek bize enayilik olarak geliyorsa, çalıştığımız iş yerinde, işe başlamadan önce verilen görev tanımını hakkı ile yapmıyorsak ve yapanı da aptal olarak görüyorsak ne var bunda? Maliyet arttığında artan fiyatları, maliyet azalınca azaltmadık diye mi bunlar?

Ney’in maliyeti azaldı da böyle konuşuyorsun birader, diye içinden geçiren güzel kardeşim.

Akaryakıt maliyetin azaldığında yansıtmıyorsun en basitinden, bunu kar marjına ilave etmeyi tercih ediyorsun, biz birbirimizi biliyoruz deme öyle.

Devlet onu yapsın, devlet bunu yapsın, evet bence de yapsın ama tarlada senin de izin olsun ki, harmanda yüzün olsun. Hiç mi yapabilecek bir şeyin yok? Kendini sev, kendine değer ver, anne ve babana gerekli hürmeti göster, komşunu kolla, yetimin başını okşa, sokaktaki kediye bir kap su ver, sen gücünün aklının ve bilginin yettiği her şeyi yap ondan sonra bak kendi dünyan nasıl güzelleşiyor.

Başta bahsettiğimiz, Almanya da fotoğrafından bile kendine hayran bırakan kasabaya benzetmeye çalış kendi köyünü kasabanı mahalleni şehrini, orayı güzelleştiren sebepleri kendi hayatında uygula. Bu gün gitmeyi arzuladığın batı, ikinci dünya savaşında yerle bir olmuştu, ne oldu da bu adamlar çok kısa sürede tekrar toparlanıp hem sosyokültürel hem de ekonomik ve siyasal olarak önümüze geçtiler diye kendi bir düşün. Devlet mi? O da milletine göre şekillenir merak etme, sen önce kendini düzelt.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.