DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nadide Bir Güzellik: Acarlar Longozu…

Sesli Dinle

Yürüyüş yaparken su üzerindeki nilüfer yapraklarının ve çiçeğinin manzarası beni büyülemişti. Özellikle nehirin yüzeyini bir örtü gibi kaplayan nilüfer yaprakları gerçekten masalsı bir görüntü oluşturuyordu.

Nadide Bir Güzellik: Acarlar Longozu…
01.10.2020
5.388
A+
A-

Bir çeşit orman ekosistemi olan longozlar ‘subasar’ olarak tanımlanan yerlerdir. Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların, birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu, akarsuyun biriktiği yerde oluşan özel bölgeler olarak tanımlanabilir. Acarlar Longozu ise; Sakarya’nın Karasu ilçesinde yer alan, tek parça halinde Türkiye’nin en büyük longoz ormanı. Buradan, sosyal medya sayesinde haberdar oldum ve mutlaka gitmem gerektiğini düşündüm.

Öncesinde biraz Karasu ilçesinden bahsetmek istiyorum. Ankara’ya 315 km., İstanbul’a da 210 km. mesafede bulunuyor. Karadeniz kıyısında yer alması sebebiyle yaz tatili için de çevre illerde yaşayan halk tarafından tercih edilen bir yer. Ayrıca, benim gördüğüm yerler arasında en çok beğendiğim doğal güzelliklerden bir tanesi olan Maden Deresi de Karasu ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Kısacası Karasu ilçesi görülebilecek yerler açısından zengin bir yer. Günübirlik bir gezinin, Karasu’daki doğal güzellikleri görmek için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Şimdi gelelim görüp görebileceğiniz en enteresan güzelliklerden bir tanesi olan Acarlar Longozu’na. Longoz, 1998 yılında 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış. Aynı zamanda burası bir tabiat parkı. Kendine has bitki ve canlı türleriyle sanki başka bir dünyaya aitmiş gibi görünüyor. Göç yollarının üzerinde olması sebebiyle de yüzlerce kuş türünün uğrak yeri olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.

Ben gittiğimde girişte ücret ödememiştim, şu an ücret alınıyor mu bilmiyorum. Buraya giderseniz bahar aylarında gitmeniz doğru olacaktır çünkü ağaçların yeşillendiği, çiçeklerin açtığı mevsim olması sebebiyle manzaraya fazlasıyla doyacağınızı düşünüyorum. Buraya kışın da gittim. Kış, longozun tüm güzelliğini almış götürmüştü. O kadar farklı görünüyordu ki bir an “Acaba yanlış yere mi geldim?” diye düşünmüştüm. O yüzden gideceğiniz zamanı iyi ayarlamanız gerekiyor.

Longozun hemen girişinde nehir üzerindeki köprüde bir restoran var. Burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Longozu, üzerine kurulmuş ahşap köprü üzerinde yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak uzunluğu 7.5 km. olan longozun, ahşap köprüyle çok kısıtlı bir kısmını gezebiliyorsunuz. Daha ilerilere gitmek isterseniz pedallı yunus kiralamak bir seçenek olabilir.

Yürüyüş yaparken su üzerindeki nilüfer yapraklarının ve çiçeğinin manzarası beni büyülemişti. Özellikle nehirin yüzeyini bir örtü gibi kaplayan nilüfer yaprakları gerçekten masalsı bir görüntü oluşturuyordu.

Orada bulunduğum süre boyunca hayatımda ilk kez gördüğüm bitkileri doyasıya seyrettim. Veda vakti geldiğinde de bir gezgin olarak, gördüğüm yerler arasına böyle nadide bir güzelliği katmanın verdiği mutlulukla sonlandırmıştım gezimi.

Yazımı tamamlamadan önce, Türkiye’de başka longozların da olduğunu belirtmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi Kırklareli sınırları içerisinde yer alan İğneada Longozu. Bir diğeri Sinop sınırları içerisindeki Sarıkum Longozu. Ayrıca Sarıkum, her sene düzenli olarak yaptığımız Karadeniz turunun başlangıç notkası. Diğer ve son longoz da Bursa’da bulunan Karacabey Longozu. Eğer farklı bir gezi deneyimi yaşamak isterseniz buraları görmenizi öneririm.

Bir sonraki durakta görüşmek üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.