DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mimarlar, Yazılımcılar, Doktorlar…

Sesli Dinle

Evet, vergi avantajlarından faydalanma vakti geldi. Ancak unutmayın ki bu bir kazanç istisnası olduğundan, başka gelirleriniz varsa defterlerde bu gelir gider hesabının ayrıca tutulması zorunludur.

Mimarlar, Yazılımcılar, Doktorlar…
13.12.2023
2.592
A+
A-

Mimarlar, Yazılımcılar, Doktorlar… Torba Yasa İle Vergi İndirim Hakkınız Genişledi!

Merhaba! Size güzel haberlerim var hem şahıs şirketleri, hem de sözleşmesi uygun şirketler için vergi indirim hakkı genişledi. Yurt dışına verilen hizmetlerde vergi ödemesi cebinizde kalıyor. Torba yasadan kaynaklanan bu vergi indiriminde, avantajlar daha da arttı…  Yurtdışına yüz yüze ya da uzaktan verilen hizmetlerde avantajlar saymakla bitmiyor.

Yurt dışına verilen ve yurtdışında yararlanılan hizmetlerle ilgili %80’lik kazanç indirimi hayırlar getirecek. Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri analizi, işlenmesi, saklanması sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve bakanlık izni ile mesleki eğitim ve sağlık sektöründeki kuruluşlar için %80 oranında vergi indirim fırsatları varken, KDV ise hiç ödenmiyor ve yüklenilen KDV’niz varsa vergi dairesinden iade alınıyor.

Yurt dışındaki müşterilere sağlanan hizmet gelirlerinde dövizle kazanç ve vergi indirimi avantajıyla, Türkiye’nin uluslararası alandaki rekabet gücü daha artarken, faturalarınız veya meslek makbuzunuz aracılığıyla bu avantajdan kolayca yararlanabilirsiniz.

Cepte bir sürpriz daha var! Yurtdışına çalışan ve dövizle ücret geliri olan kişilerin, Türkiye’de şirketi olmasa bile yurt dışından aldıkları ücret gelirleri tamamen vergiden istisna tutuluyor. Bu da Türkiye’nin küresel hizmet arenasındaki çekiciliğini artıracak bir özellik.  Şirketiniz var ve yurtdışından bahsi geçen serbest meslek kazancınız varsa %80 vergi indiriminiz var ancak dövizli ücret kazancınız varsa GVK 23/14 maddesi gereği vergiden tamamen istisna oluyorsunuz. Peki, burada serbest meslek kazancımı elde etmiş oluyorum, yoksa bu bir ücret gelirimi oluyor mevzusunu ne yapacağız.  Şuna benzedi bu durum;   Uzak doğulu bir bilge Tzu , kendini rüyasında bir kelebek olarak görmüş  ve uyanınca sormuş kendine: ‘’ Acaba ben rüyasında kelebek olan bir insan mıyım, yoksa şimdi rüya da olup,  kendini  insan sanan bir kelebek miyim’’

Bilgenin sorduğu soru misali kazancım gelir unsurlarından hangisine giriyor konusunu mutlaka mali müşavire sormalıyız.

Kazanç indirimi için yurt dışında olup sizden hizmet alan kişi ya da firmaların Türkiye’de merkezleri olmamalı ve ya bu kişi ve kurumların kazancı Türkiye’den elde edilmiş olmamalı. Öte yandan istisna olmayan durumlarda yurt dışında ödenen vergilerin ülkemizdeki vergiden mahsubu mümkün ve çifte vergilemeyi önleme anlaşmaları da avantajlar sunuyor.

Bu verilen imkânların amacı, ülkeye döviz getirmek, vatandaşı yurt dışından kalkındırmak, istihdamı genişletmektir.

Örneklerimize gelirsek doktor yurt dışından hastalarını kabul edebilir, psikolog yurtdışına online terapi hizmeti verebilir, mimar ev projesi çizebilir, veri analizi ve diğer hizmetler yapılabilir derken alınan paralar cepte kalır, beyannameler indirimle verilir. Bu alanların dışında arızi kazancınız var ise beyannamenizde 129 000 TL arızi kazanç indirimini düşebilirsiniz.  Maliyenin görüşüne göre ise hem bu istisnalardan hem de 29 yaş altı gruba verilen genç girişimci kazanç istisnasından aynı anda yararlanabilirsiniz.

Evet, vergi avantajlarından faydalanma vakti geldi. Ancak unutmayın ki bu bir kazanç istisnası olduğundan, başka gelirleriniz varsa defterlerde bu gelir gider hesabının ayrıca tutulması zorunludur. Müşterek genel giderlerin ise dağıtım anahtarıyla bölüştürülmesi gerekir.

Dostlarım umarım bu haber sizler için sevindirici olmuştur. Sizlere daima başarılar diliyorum. Mutlu kalın ve sağlıklı olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.