DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Manipülasyon ve Manipülatör

Sesli Dinle

Hayatımızın neredeyse tamamı daha önce okuduğum bir kitaptan alıntıladığım notlarla aynı yönde ilerlediğini gördüm, aldığım notların başlığı manipülasyon teknikleriydi ve şöyle devam ediyordu…

Manipülasyon ve Manipülatör
19.05.2022
2.344
A+
A-

Sevgili Dostlar!

Bir ay gibi bir süre aranızda olamadım hepinize yürekten merhaba diyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Bu bir aylık sürede biraz kendimi, biraz da dünyayı dingin bir kafa ile gözlemleme fırsatım oldu.

Hayatımızın neredeyse tamamı daha önce okuduğum bir kitaptan alıntıladığım notlarla aynı yönde ilerlediğini gördüm, aldığım notların başlığı manipülasyon teknikleriydi ve şöyle devam ediyordu, manipülasyon teknikleri insanların manipülatörün istediği yola sokulmak istendiğini gördüm, yanıldığım yerler var ise düzeltmenizi istiyorum, ortak akıl ile iyi bir şeyler çıkarabiliriz. Nedir bu manipülasyon teknikleri nerelerde kullanılır diye sorduğunuzu duyar gibiyim demeyi çok isterdim fakat biliyorum ki zerre kadar umrunuz da değil ve olmayacak da.

Ama ben yazayım yine de. Kısaca birkaç madde de açıklamak istiyorum bu teknikleri.

 

TEK ÇARE YÖNTEMİ

Bu tekniğin uygulaması;

“Problem üret, tepkilerini ölç, yardım istemelerini sağla ve çözüm sun ”şeklindedir.

Örneğin;

Ekonomik kriz, İklim krizi, gıda krizi hastalık vb. söylemler ile insanları istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz.

Dedim ya örnek ciddiye almayın öyle bir şey olduğundan değil yani.

 

BİLİNÇALTI MANİPÜLASYON YÖNTEMİ

Konuşurken kendinden emin bir şekilde sık sık kafayı yukarıdan aşağıya doğru sallamak karşıdaki kişinin de onaylarmışçasına kafa sallamaya başlamasına ve hemfikir olmasına yol açabilir.

Çünkü insan beynindeki “ayna nöronları” o kişiyi empati yapmaya sürükler ve tuhaf bir algısal mekanizma oluşturabilir.

Bir düşünün, sizinle konuşurken emme basma tulumba gibi kafasını oynatan biri var mı?

 

DAHA FAZLASI YÖNTEMİ

İnsandan bir şey elde etmeniz gerekiyorsa önce çok uçuk bir iyilik isteyiniz, hayır cevabını aldıktan sonraysa asıl ihtiyacınız olan iyiliği rica ediniz.

Birinci iyilikten sonra ikinci iyilik daha makul gelecektir ve sizi bir daha reddetmekten suçluluk duyacaktır.

Hele bir düşünün, şu kadar adam biz de kalsa ne olur kardeş değil miyiz dediklerini hatırlıyorum, meğer arkadan gelecekler varmış.

 

KORKUT VE RAHATLAT YÖNTEMİ

Acımasız manipülatörler muhataplarını önce korkuturlar sonra onları rahatlatırlar.

Şok etkisi geçiren kişiler iyice naifleşir ve her türlü teklife açık hale gelirler.

Buna da ilk başta ki örneği verebiliriz, gıda kıtlığı iklim krizi karbon ayak izi derken, bir yolu var bu işten kurtulmanın diyecekler ve binlerce yıldır var olan yaşam şekli, örf adet anane ne varsa hepsi birden değiştirilmek istenecek.

 

MAHRUM BIRAKMA YÖNTEMİ

Aile içinde sosyal yaşantıda görülebilen bu manipülatif psikoloji insanları itaat ettirmek için kullanılır.

Bağımsızlaşma ve kendi gelir kaynağınızı oluşturmanız bu manipülasyon tuzağından kurtulmak için tek yoldur.

Kendimizi bildik bileli ülke olarak bundan kurtulmaya çalışıyoruz, yanlış mı biliyorum?

 

MÜTTEFİK DURUŞ YÖNTEMİ

Size karşı çok sinirli ve tepkili olan bir insanın karşısında dikilmek yerine yanında durunuz ve onun gözlerine bakınız böylelikle o kişinin bilinçaltında bir tehdit unsuru olmaktan çıkmış ve müttefik unsuru haline gelmiş olursunuz.

Bunu bilirsiniz anladınız kimin olduğunu, müttefik dedik ya.

 

PLANLI YÖNLENDİRME YÖNTEMİ

İnsanlar, kendileri için özel olarak seçilmiş rollerin var olması fikrine bayılırlar ve bu rolleri üstlenmekten çok hoşlanırlar.

Tembel, çalışkan, fedakâr veya fedai olduğunu söyleyen bir kişi zamanla kendini en çok duyduğu sıfata adapte etmeye başlar. Muhakeme güçleri bu şekilde ele geçirilen insanlar kolaylıkla yönlendirilebilir.

Burada da anladınız olayı, deli gibi sevmek ruhumuz da var! Ölmek kolay olanı, iş yaşamak ve yaşatabilmek insan gibi.

 

SUYUNA AKMA YÖNTEMİ

İnsanların sizin önerilerinizi dinlemelerini istiyorsanız saygıdeğer kişilerden sıklıkla alıntı yapınız. Ayrıca onlarla uzlaşarak başlamanız onların konuşma sonuna kadar sizinle uzlaşma ihtimalini arttırabilir.

Bu yöntem ise hani vardır ya biri, sevmediğim huyları var ama dediğimiz o “ama” dan önceki saydığımız her şeyi yok saydığımız ve sadece bizimle aynı düşündüğünü sandığımız kişi, işte bu o adam.

 

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ YÖNTEMİ

Manipülatüf bir insan, muhatabının kişiliğiyle veya dış görünüşüyle alakalı özgüven duymadığı bir yönünü başka bir insanda tespit ederek bunu alaylı bir şekilde ona bildirebilir. Kendisi ile dalga geçilmese bile rencide olan kişi kendini ispat etmeye ve sevdirme çabasına girer ve manipülasyona müsaitleşir. Kusurları başka bir insanda görülse bile sandığının aksine kendisinde görülmediğine inandırılan kişi daha da savunmasızlaşır ve manipülatörüne karşı inanılmaz bir sempati ve itaat ihtiyacı duymaya başlar.

Bunda da biliyorsunuz zaten anlatmaya hiç gerek yok…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.