DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mali Tatil Uygulaması

Sesli Dinle

Ertelenen, dondurulan, tehir edilen yükümlülükleri ortadan kaldırmaz, sadece son günlere sıkıştırıp geceli gündüzlü çalışma ile yükümlülerini strese sokacağı için Mali müşavirler için 1 Temmuz – 20 Temmuz arası bir tatili ifade etmemektedir.

20.07.2022
4.012
A+
A-

Mali Tatil temmuz ayının Biri ila Yirmisi arasında uygulanan, bu tarih aralığındaki Vergi ve SGK konularındaki yükümlülükleri erteleyen, öteleyen bir uygulama olup, tatili, istirahati akıllara getirmemelidir.

Ertelenen, dondurulan, tehir edilen yükümlülükleri ortadan kaldırmaz, sadece son günlere sıkıştırıp geceli gündüzlü çalışma ile yükümlülerini strese sokacağı için Mali müşavirler için 1 Temmuz – 20 Temmuz arası bir tatili ifade etmemektedir.

Peki, adı gibi tatil içermeyen bu uygulama neyi ifade etmektedir?

Muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri, Dava açma süreleri mali tatil boyunca işlemeyecek, Müfettişlerce Defter ve belgeler istenemeyecek ve incelenemeyecektir. Mükellef imzaya çağrılamayacak, izaha davet edilemeyecek, bilgi istenemeyecektir.

Mali tatil yasasına göre, gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin, yükümlülükleri mali tatil boyunca işlemeyeceği için yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 7 günlük süre verilecektir.

Mali Tatilin sona erdiği günü izleyen 5 gün içinde biten kanuni ve idari süreler varsa, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılarak kısmen 5 günlük ek süre verilmiş olacaktır.

Oysaki meslek mensuplarının neredeyse vaktinin tamamını alan beyannamelerin son günleri 26 Temmuz’dur, mali tatilin sona erdiği 20 Temmuz’dan itibaren mali müşavire 5 gün ek süre vermek bahsi geçen ana beyannameler noktasında anlamsız kalmaktadır.

Mali tatile rastlayan ödemelerde 7 gün uzamış olmakla birlikte ödemelerin vadeleri genelde mali tatilin sonrasında olduğundan ödeme ertelemesi de anlamsız kalmaktadır.

Mali tatil döneminde beyannameler verilebilir, iş ve işlemler yapılabilir, sadece zorunluluklar ötelenmektedir.

Adli tatil var neden mali tatil yok bastırmaları sonucu 2007 Yılında yürürlüğe girmiş, hükümet tarafından hediye babında meslek mensuplarına sunulmuş olan, sus payından öte faydası tartışılabilecek bir uygulamadır.

Bir mali müşavir abimizin ifadesiyle, hani bayramda yeğenlere 50-100 harçlık verirsin de daha küçüklere de şeker parası 5-10 verirsin ya, bu tatili şeker parası gibi kabul edebiliriz.

Kamu için çalışırken, kamu çalışanlarına ve hukukçulara tanınan haklardan mahrum olan meslektaşlarım adına mesleğimiz temsilcilerine Epiktetos’un şu sözünü hatırlatırım; “Sizin gerçekleriniz ve talepleriniz yürekten gelmiyor, dudaklarda doğuyor, işte bu yüzden cılız ve ölüdürler.”

Yatırımların en keyiflisi tatillerimizi yapıp gülüp yaşamdan keyif alacağımız güzel tatillerimiz olmasını tüm insanlık için dilerim, sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.