DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kriz Dönemlerinde Yatırım Ve Kazançlar

Sesli Dinle

1929 Yılında başlayan, büyük buhranın nedenleri arasında sayılan aşırı borçlanma ve para basma, savaş ve belirsizlik ortamı, borsaların spekülatif hale gelmesi, bilgi ve haber akışına güven kalmaması, bankacılık sistemindeki bozukluk ve…

16.03.2022
4.174
A+
A-

Kıt kaynaklar ile insan ihtiyaçların karşılanmasına ekonomi denmekte ve bu kıtlık bilinci bir fakirlik olgusuna dönmektedir. Bireysellik yok edilmekte, zihin kontrol altına alınmakta, insan vasfını yitirenler, yığın ve makinaya dönüşmektedir.

Bir süredir yazılı ve sözlü medyanın çok büyük eller tarafından kontrol edildiğini, zihinleri bölüp parçaladığını, insanlardan yığınlar yarattığını ve ulusaldan öte uluslararası güçlerin elinde olduğunu hissettim. Bir Çerkes atasözü “danışacak kimsen yoksa, şapkanı önüne koy ve ona danış” der; Aslında muhakemeyi, düşünmeyi anlatır. Kıtalar ötesi hayal kurma, insana, toprağa ve mutluluğa yatırım yapma, iyi insanların harcı olmalı, sahte bilinç ve olgulara meydan okunmalıdır.

1929 Yılında başlayan, büyük buhranın nedenleri arasında sayılan aşırı borçlanma ve para basma, savaş ve belirsizlik ortamı, borsaların spekülatif hale gelmesi, bilgi ve haber akışına güven kalmaması, bankacılık sistemindeki bozukluk ve ekonomi yönetiminin iş bilmezliği konuları maalesef yine gündeme gelmiştir.  Kendine odaklanıp, etki alanını bilene tüm bunlar fırsat olur, şans olur.

Altın tasarrufları korumada etkin bir araçtır.  Gümüş bir tasarruf aracı olmakla birlikte hediyelik eşya ve imalat sanayiinde kullanılması, gümüş’ü iyi bir yere taşıyabilir. Platin ise yatırım aracı olduğu kadar, otomotiv, kimya, tıp, petrol işleme gibi alanlarda kullanılmakta ve yeşil enerji politikaları ile parlayan yıldız olmaya adaydır.  Kripto paralar yoruma açık geleceği sisli bir yatırım aracıdır, hala tam bir değişim aracı değildir.

Tarımsal alanlar ve arsalar ise gıdaya ulaşımın zorlaştığı bu dönemlerde değer kazanmaktadır.  Sulak olan pek çok ülkede arazi toplanıyor. Bir ara benim de Arjantin ya da Paraguay’dan alma fikrim vardı, uzaklık gözümü korkuttu.

Kıymetli metallerin yabancı paralara göre daha iyi bir korunma aracı olduğunu gösteren pek çok grafik var. Öte yandan bunların çoğunu borsa ortamında elde ediyoruz, Siber savaşlarda internet sitelerine hatta internete ulaşmak zor olabilir. Kripto paraları, metaverse yatırımlarını kullanmak için İnternete ve bu sistemlerin sahibiyle aramızın iyi olmasına ihtiyaç var, bunu mal varlığı dondurma olayları ile görüyoruz. Kaos zamanları için fiziki olarak bir kasa ve içinde bir kısım kıymetler tutulabilir.

Maddi İmkânlar yoksa belki daha başka şanslar vardır; Mesleğin başlarındaydım, bir parça görme engeli olan ve maddi imkansızlıklar içindeki Turist çocuk ve Annesini misafir etmiştim, Couchsurfing sistemi üzerinden onları bir partiye götürmemi istediler, partide tanıştığım hemşerimle yıllardır iş yapıyoruz. Yardım edeyim derken aslında yardım almıştım. Onlarda çevresel olanaklar ve web sitesi sayesinde, güzel bir Ankara gezisi yapmışlardı. Vermek almaktır ve yatırımdır, teknoloji öğrenmek, sosyallik ve çevre oluşturmak kazançtır.

Türkiye’de çalışırken, yurt dışından maaşlı bir iş bulursam gelir vergisi istisnası var, Mesela Almanya firmasının T.C. çalışanı olsam, asgari ücret alsam bu tutar 1854 Euro olurdu.

Mimar, mühendis, mali Müşavir ya da doktorsak, çağrı merkezimiz varsa, tıbbi raporlama ya da veri saklama işi yapıyorsak ve yurtdışına hizmet veriyorsak %50 vergi indirimimiz var, yurtdışı iş bağlantılarına bakabiliriz. GVK 18 madde ile sanat erbabı vergi kapsamı dışında kalıyor, kendi işimizi yapmayı düşünebiliriz.

Eğitime, sağlığa ve seyahate yapılan yatırımlar ise benim favori yatırımlarım. Derinlemesine eğitim alır ve küçükte olsa fark yaratacak bir yol tutarsam, kendime ve kazanca yatırım yapmış olurum. Ayda bir de olsa online ya da fiziksel eğitimleri atlamayalım.

Bir gülümseme, selamlaşma, iyi niyet ve teşekkür; Bunlar iyi yatırımlardır.

Yatırım ve kazanç diyoruz ancak sözümüz sağlığa tabii, yarını kim görmüş ki. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.