DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kolejen Sentezini Arttıran C Vitamini

Sesli Dinle

İnsan vücudunun kendi başına üretemediği C vitamini, vücutta depolanmaz ve idrarla ya da terleme gibi doğal yollarla atılır. Bu nedenle her insanın günlük olarak C vitaminine ihtiyacı vardır. Güçlü antioksidan özelliği ile insan sağlığı üzerinde büyük etkilere sahip olan C vitamini, birçok rahatsızlıklara karşı korunmak içinde kullanılması gerekmektedir.

Kolejen Sentezini Arttıran C Vitamini
20.07.2021
7.852
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, halk dilinde yaygın olarak C vitamini diye bilinen, bilimsel olarak askorbik asit diye isimlendirilen yapıdan ve faydalarından bahsedeceğim.  Askorbik asit; bazı gıdalarda doğal olarak bulunduğu için beslenmeyle alabildiğimiz veya dışarıdan organik ilaçlar vb. şekillerle takviyelerden alınabilen suda çözünebilen bir vitamindir. Vücudun kendisi tarafından üretilmeyen, esansiyel bir vitamindir.

Hayvanlar C vitaminini doğal olarak sentezleyebilirken, insanların bu işlem için besin ya da takviyeye ihtiyaçları vardır. İnsan vücudunun kendi başına üretemediği C vitamini, vücutta depolanmaz ve idrarla ya da terleme gibi doğal yollarla atılır. Bu nedenle her insanın günlük olarak C vitaminine ihtiyacı vardır. Güçlü antioksidan özelliği ile insan sağlığı üzerinde büyük etkilere sahip olan C vitamini, birçok rahatsızlıklara karşı korunmak içinde kullanılması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara, göz sağlığına ve cildinizde oluşabilecek leke ve kırışıklıklara karşı koruma sağlayarak cilt hücrelerini yenilemeye ve yaşlanma karşıtı olarak cildin kolejen sentezini arttırmaya yardımcı olur.

C vitamini hangi yiyeceklerde vardır bahsedelim. Mandalina, greyfurt, portakal, limon, turunçgiller, kivi, ananas, çilek, domates, kırmızı ve yeşil biber, roka, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini, ihtiyacımız olanı almamıza yardımcı olur. Fakat C vitamini vücutta depolanmadığından dolayı bu besinleri, her gün düzenli olarak tüketmiyorsanız eğer günlük eksiklik tekrar oluşabilecektir. Bu nedenle C vitamini ihtiyacınızı tercihinize göre C vitamini takviyelerinden alabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri tüketmediğiniz dönemlerde vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı bu şekilde alabilirsiniz ve kendinizi hastalıklara karşı korumuş olursunuz.  Özellikle kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlendirmek adına C vitamini tüketimini arttırmanızı öneririm.  Güneşin kendini az gösterdiği kış aylarında, gün ışığının vücut tarafından faydalı bir şekilde absorbe edilmesine yardımcı olur.  Aynı zamanda hasar görmüş hücreleri onararak hücrelerin ömrünü uzatmaya da yardımcıdır. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığından dolayı, grip nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücuda koruma sağlar. Stresli ve yoğun yaşayan insanlar için beyin fonksiyonlarını ve ruh halini düzenler. Vücutta yaraların iyileşmesini sağladığından dolayı yara iyileştirme özelliği vardır ve kanamaları kontrol altına alır. İnsan vücudunun kıkırdak, kolejen ve kas oluşturabilmek için C vitaminine ihtiyacı vardır.  Ayrıca demir emilimi ve depolanabilmesi için C vitamini tüketilmesi gerekmektedir. Kan temizleyici özelliğine sahiptir ve özellikle göz sağlığı için önem taşır. Kötü kolesterol LDL’yi düşürerek, kolesterolü dengede tutar aynı zamanda DNA’yı muhafaza eder. Kalp krizinin en önemli sebeplerinden biri olan yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Bilimsel araştırmalara göre C vitamini kan basıncını düşürdüğü ve kalpten kan taşıyan damarlara oksijen taşıdığından dolayı kalpte rahatlama etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Uzmanların araştırmalarına göre 10 yıl boyunca düzenli olarak C vitamini tüketenlerin, C vitamini tüketmeyenlere oranla kalp krizi gibi kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Vücudunuzda vitaminsizlikten kaynaklanan bazı belirtilerle karşılaşıyorsanız, kansızlık, diş eti kanamaları gibi diş rahatsızlıkları, cilt sağlığının bozulması ile oluşan sivilceler akneler, cilt lekelenmeleri ve morluklar, dengesiz kilo almalar ve kilo vermeler, yorgunluk hissi yanı sıra eklem ağrıları, ağız içi yaraları, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ve üst solunum enfeksiyonları, kronik baş ağrıları ve burun kanamaları, dengesiz üşüme ve sıcaklama, saç  dökülmesi gibi saç problemleri vb. gibi sebebini bilmediğiniz belirtiler yaşıyorsanız eğer, vücudunuzun günlük ihtiyacı olan C vitaminini almıyor olabilirsiniz. Bu nedenle günlük 100 veya 200 miligrama kadar C vitamini almanız gerekmektedir. Özellikle C vitamini kullanması gereken kişiler, günlük dengeli ve sağlıklı beslenemeyen kişiler, sindirim problemi yaşayan kişiler,  alkol sigara kullananlar, az çeşitli beslenen yaşlı kişiler, hamileler ve emziren annelerin günlük düzenli C vitamini kullanmaları gerekmektedir.  Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, günlük hayatımızda kullanmamız gereken, bağışıklık güçlendirici ve doğal kolejen üretimine destek olan, C vitamini ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.