DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kişisel Finans / Her Şey Bir Hediyedir

Sesli Dinle

Finansal durumumuz ne olursa olsun öncelikle bunu kabul edip bu noktadan yürümek birinci adım olacak, bütçemizi gözden geçirmek giderlerimizi ve tasarruflarımızı düzenlemek finansal iyileşmenin önemli adımıdır.

Kişisel Finans / Her Şey Bir Hediyedir
08.11.2023
1.832
A+
A-

Genç kadının toplama kampındaki hikâyesi, oğlunun anne acıktım demesi ile başlar, senin yemeğe ihtiyacın yok, birazdan kuru bir şeyler verirler ve yersin der 6 yaşındaki oğluna…

Makalem hayatta zor zamanlar geçirmiş, ekonomik kayıplar yaşamış insanlarla, vizyoner kişilere ithaf olunur.  Borca batmış, acılar çeken insanların veya şirketlerin hikâyesi de olabilir bu anlatım. Bir planlamaya ne dersiniz? Teşekkür ederim deyip, durumumuzu minnettarlığa ve şükrana çevireceğimiz bir finansal planlamaya…

Finansal durumumuz ne olursa olsun öncelikle bunu kabul edip bu noktadan yürümek birinci adım olacak, bütçemizi gözden geçirmek giderlerimizi ve tasarruflarımızı düzenlemek finansal iyileşmenin önemli adımıdır.

Genç anne de böyle yapıyor hikâyede, toplama kampında köle gibi çalışırken şarkılar mırıldanır, soğuk taşlarda uyur, müzik sesini dinle doyacaksın der hep oğluna, neşeli halleri Alman askerlerin dikkatini çeker… Sonrasında subaylara kıyafet diker ve piyano çalar…  Korku dolu bu ortamda onun hayata bakış açısı kendinin ve oğlunun hayatını kurtarır.   Her şey bir hediyedir. Ben iyi olana baktım der.  Yaşadığı 106 Yaşına dek.

Kişisel ve kurumsal bütçe yönetiminden tutun, tasarruf ve yatırım dahil olmak üzere çeşitli finansal bilgileri anlama ve kullanma ’da, durumu düzeltmeyi istemekle alakalı. Bütçenin ya da borcun neresindesiniz bunu anlarken kaynakları verimli kullanın, uzun ve kısa vadeli hedefler belirlemek bir adım önde başlamaktır.

Ödemelere varsa yüksek faizli borçlardan başlayıp, vade sırasına göre ödeme yaparken, ödenen anaparaların faizi ödemekten daha avantajlı olacağını hatırlayın.

Her ay düzenli olarak bir tasarruf hesabı yaratmak da gelecekteki aciliyetler için önemlidir. Teminatlı borçlarınız varsa bunlar desteklenen borçlardır, teminatsız borçlar ise daha büyük risk taşır.

Finansal bağımsızlığın bir yolu da yatırım yapmaktır, bu ekonomik yatırımlar olabileceği gibi eğitim gelişim ve öğrenmeye yönelik de olabilir.  Bu konuda alınacak eğitim, özellikle hayata yeni ya da yeniden başlayanlar için, imkânları düzeltmek için harika bir fırsattır.  Adımlar atın ve unutmayın her şey bir hediye olabilir.

Vergi afları da bir hediyedir hem de devlet eliyle… Her bütçeye göre taksit avantajı… Ama opsiyonelse vergi yerine SGK’ dan başlamak yüksek faizden korunmayı ve indirim ile teşvikleri getirir.

Her şey bir hediyedir, danışmanlık hizmetleri içinde bütçesi olmalıdır insanın, sırlı ve şifreli bilgiler satın alın…

Finansal geçmişime ya da geçmiş günlerime yeni gözlerle bakarken, kendimi affedip o aynada baktığım adamı/kadını seviyorum. Geçmişime hayalen baktığımda ama hoşça baktığımda kendiliğinden düzelmeye başlıyor, Şeyh Galip’in sözüyle; hoşça bak zatına kim zübdeyi Âlemsin sen, yani kendine iyi gözlerle bak, sen bu âlemin gözbebeğisin.  Teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.