DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kira Geliri Beyanı

Bu yıl kira geliri elde eden ve vergi sorumluluğu bulunan vatandaşların bu detaylara dikkat etmeleri, vergi mükellefiyetlerini doğru şekilde yerine getirmeleri önem arz etmektedir.

Kira Geliri Beyanı
06.03.2024
1.670
A+
A-

“Mart Ayında Kira Geliri Beyanı: İstisna, Giderler ve Yükümlülükler”

2023 yılı gelirlerini beyan ettiğimiz bu günlerde, mesken kira geliri elde eden vatandaşlar için birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Özellikle 21.000 TL üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname verme zorunluluğu ve bu istisna tutarı üzerindeki gelirlerde uygulanacak kurallar önem taşımaktadır.

– Bir konutu kiraya veren kişiler için 21.000 TL üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tutarın üzerindeki kira gelirlerinde, bahsedilen tutar istisna olarak uygulanarak gelirden indirilecektir.

– Birden fazla konutu olan kişilerde bu istisna sadece bir kez uygulanabilecekken, birden fazla kişinin ortak olduğu durumlarda ise her bir kişi için ayrı ayrı uygulanabilecektir.

– Ticari ve zirai kazançları bulunan mükellefler, bu istisnadan faydalanamayacaklardır. Gelirden istisna düşüldükten sonra kalan tutardan %15 daha ilave götürü gider düşülebilecektir.

– Gayrimenkul sahipleri, yeni aldıkları konutları kiraya verirken, alış bedelinin %5’ini gider olarak gösterebileceklerdir. Bu durum, gerçek usulü seçen mükellefler için avantajlı olabilir.

– Ayrıca, bu yıl toplam gelirlerin 550.000 TL’yi aşması halinde mesken istisnasından yararlanılamayacaktır.

– İşyeri kira geliri elde edenlerin toplam geliri 150.000 TL üzerinde ise beyanname verme zorunluluğu bulunmaktadır. Basit usulde vergilendirmeye tabi olan mükelleflere işyerlerini kiraya verenler için ise 8.400 TL üzerinde kira geliri beyan verme zorunluluğunu doğurmaktadır.

– Mesken kira gelir istisnası düşüldükten sonra kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 150.000 TL’yi aşanlar, beyanname verme yükümlülüğü kapsamında olacaklardır.

– Mesken veya işyeri kira geliri elde edenlerden götürü gider uygulamasını tercih edenler, 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçiş yapamayacaklardır.

Bu yıl kira geliri elde eden ve vergi sorumluluğu bulunan vatandaşların bu detaylara dikkat etmeleri, vergi mükellefiyetlerini doğru şekilde yerine getirmeleri önem arz etmektedir. Sağlıcakla…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.