DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kendi İşimi Yapmak İçin Hangi Şirketi Kurmalıyım

Sesli Dinle

Yeryüzü sınırsız kaynaklara sahipken, yaradan vermeyecek olsaydı istemeyi vermezdi. Sınırlarımızı aştığımız günlerde başarılarımızı konuşalım ve birbirimizle paylaşalım.

11.05.2022
3.502
A+
A-

Ayırt etme yeteneği o denli önemlidir ki, bu sayede neleri yapıp neleri yapamayacağımızı biliriz. Etki alanını bilerek, bu alanda kalmak, bu kısmı güçlendirmek, etkili insanların alışkanlığıdır.

Kendisinden beklentisi yüksek olanlar, neleri başaracaklarını bilirler. Beklentisi başkalarından olanlar mazeret üretenlerdir.

Şahıs şirketi kurup yola çıkmak en basit ve pratik yoldur. Kuruluş dilekçesi ve istenen kimlik ve kira kontratı fotokopisi vb. eklenerek birkaç dakikada kuruluş başvurusu sonuçlanır, yoklama memuru ziyareti sonrası işlem tescillenir.

Bir işyerinde çalışma tecrübesi ile iş ve müşteri potansiyeli var olanlar için ise, Bir Limited ya da Anonim Şirketi kurmak mantıklı olabilir.

Bu yolda korkusuzluk ve cesaret kariyerinizi başlatıp, tekemmül ettirecek, mutlak anahtar ve bütünlüğünüze götürecek yoldur, işi biliyorsanız tamamlanacak iş cesarettir, başarı kendiliğinden gelecektir.

Şahıs firması bir dilekçe ile açılıp kapatılabilirken, denemeye değer bir tecrübedir, deneyim şeklinde bile olsa size kazandıracaktır. Zira açma kapama masrafı yok denecek kadar azdır. Vergilemesi ise; az kazanca az, çok kazanca çok vergi şeklindedir. Kazanç arttıkça vergi oranı %15, 20, 27, 35 ve 40 şeklinde artarak uygulanacaktır. Kazanç ise elde edilen hasılattan, genel giderler, kira, sattığımızın maliyeti vb. Sonrası elimize kalan net tutarı yani karı ifade eder. Sosyal güvenlik ise BAĞ-KUR olarak devam eder.

Limited ya da Anonim Şirket gibi Sermaye şirketleri ise bir Tüzel kişiliği ifade eder, birer ortakla kurulabilir, kuruluş bir sözleşme ile başlar ve Ticaret siciline tescil ile hüküm ifade eder. Genel Vergileme kar üzerinden %23 iken, kar dağıtımlarında ilave bir vergileme söz konusudur. İşlem pratikliği açısından Limited şirkette Tescil işlemleri daha hızlı ilerler ancak hisse devirleri ve şirketin satışı noktasında Anonim şirket avantajlı olabilir. Limited Şirkette ortakların Bağ-Kurlu olma zorunluluğu varken A.Ş. de sadece şirket yönetimindekiler Bağ-kurlu olur, borçlardansa yine sadece yönetimdekiler sorumludur, hissedar olup, yönetimde olmayanların yükümlülüğü yoktur. Limited Şirkette şirket ortakları koydukları sermaye oranında kamu borçlarından sorumludurlar.

Şahıs firması kuracak kişinin genç girişimci olması durumunda 3 Yıla kadar kazancından indirim olur, bir yıl bağ kur primini devlet tarafından yatırılır, 29 yaş haddi ile genç girişimcilik sona erer.

Yukarıdaki bilgiler genel olarak verilmiş bilgilerdir ve daha pek çok detayı bir mali müşavirden öğrenebilirsiniz.

Ayırt etme ve kendini gözlemlemekten bahsetmiştik değil mi, hangi şirketi kurduğunuz bir yana içsel disiplin, iyi bir bütçeleme ve hesabınızı bilme konusu sizi çalkantılı dönemlerde ayakta tutacak bir güçtür, etrafınızdaki insanların kalitesinin başarınıza bir iz düşümünün olacağı ise muhakkaktır.

Yeryüzü sınırsız kaynaklara sahipken, yaradan vermeyecek olsaydı istemeyi vermezdi. Sınırlarımızı aştığımız günlerde başarılarımızı konuşalım ve birbirimizle paylaşalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.