DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kariyer Planlama Yolculuğu

Sesli Dinle
Kariyer Planlama Yolculuğu
04.06.2020
22.922
A+
A-

Planlamak istediğimiz kariyer olgusunun ne olduğunu sizlere biraz açıklamak isterim. Birçok tanımı bulunuyor ama ben kendimce tüm kariyer tanımlarını harmanlayıp kendi özel “kariyer” tanımımı buldum. Benim kariyer sözcüğünden anladığım “kişinin kendisini, bulunduğu mevcut hayatı içinde ve profesyonel iş yaşantısında ileriye doğru bir hareket halinde kılmasıdır. Başka bir deyişle de bir noktadan başka bir noktaya taşımasıdır”. İnsan hayat içinde her zaman planlar yapar ve kendisine hedefler koyar. Bunu yaparken hedefine ulaşsa bile planları aynı noktada tutmak mümkün olmayabilir. İzlenilen yolda atılan her adım kariyerin hedeften önceki adım halleridir.

Kariyerinize “ünvanlar” aldıkça yaklaşmış sayılmazsınız. En yüksek ünvanlara sahip yöneticilerin neden mutsuz olduğunu düşünürsek bu söylediğimde biraz haklılık payı olduğunu siz de kabul edebilirsiniz diye düşünüyorum. İşçi sayısı bini aşmış fabrikayı yönetebilirken, ne yazık ki kendini yönetemeyen yönetici bireylere sahibiz. Kişi mesleğine ve yaptığı işe saygı duymalıdır. Tabi ki biraz da yaptığı işi sevmelidir. Zira saygı duymadığı ve sevmediği bir profesyonel hayatta kişinin ilerlemesi mümkün değildir.

Kariyer Planlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
*Öncelikle ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Kararlı olmak her zaman sizi bir adım ileri taşır.
*Karar verebilmeniz için kendinizi tanımalısınız. Ne yapmaktan hoşlandığınızı, bilgi ve becerilerinizi, hangi alanda nasıl başarılı olduğunuzu dikkate alarak bir yol çizmelisiniz.
*Özgüven duygunuzu geliştirmelisiniz. Özgüven sahibi olmak kişiyi planladığı kariyer hedefine çok daha hızlı ulaştırır.
*Planlama yaparken “A seçeneği”nizin yanında mutlaka bir “B seçeneği” koymalısınız. Bu sayede asıl hedefte başarısız olsanız bile motivasyonunuzu kaybetmeden B seçeneğiyle yolunuza devam edebilirsiniz.
*Sektör ve mesleğinizi buldunuz. Fakat bir süre çalıştıktan sonra işin sizi tatmin etmediğini gördünüz. Hemen diğer planı uygulayıp sektör değiştirebilir, şimdiki tecrübenizi kullanabileceğiniz ilişkili farklı bir alana kayabilirsiniz. Bunu yapmaktan korkmayınız. Kişi her yaşta farklı bir özelliğini keşfedebilir.
*Çevrenizdeki tecrübeli insanların söylediklerini yapmak zorunda değilsiniz ama mutlaka onların anlattıklarını dinleyin. Kişi bazı şeyleri yaşadıkça öğrenir fakat tarih tekerrür eden bir kavramdır, bunu sakın unutmayın.
* Profesyonel kişilerin eğitim verdiği sertifika programlarına katılmalısınız. Yeni şeyler öğrenmeye açık bireyler olmalıyız. Bu dediğimi üniversite hayatında da, iş hayatında da yapabilirsiniz. Hiçbir şey için geç değildir. Siz isteyin her şey olur.

Ülkemizde azalarak devam eden salgın sürecinde hepimizin oturup bolca düşünme fırsatı olmuştur. Dershanelerle başlayan yolculuğumuz, girdiğimiz üniversite sınavı ile devam ediyor. Peki bu süreç; gerçekten bilinçli olarak seçtiğimiz ya da sadece puanın yetmesi ile okunulan üniversite bölümlerinden mezun olmakla tamamlanıyor mu? Hayır tabi ki. İş görüşmeleri ve mülakatlarla kariyerimize yön vermeye devam ediyoruz. Bu yolculuk işe girince de devam ediyor. İşe giremeyen ve kariyerini planlamayan fazla sayıda gencimiz var. Bu ay ki yazıma bu gençlere “kariyerlerini planlarken ne kadar destek oluyoruz” sorusunu bir düşünelim diyerek ara veriyorum.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Saygı ve sevgiyle..

SESLİ YAZI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.