DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karite Yağı Ve Cilt Üzerindeki Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  cilt bakım ve kozmetik sektörünün vazgeçilmezi, vücudumuzun yapıtaşı kolajen üretimini destekleyen karite yağı ve faydalarından bahsettim. 

Karite Yağı Ve Cilt Üzerindeki Faydaları
22.03.2022
7.490
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, en saf ve besleyici yağlardan biri olan, dünyaca ünlü cilt bakım ve kozmetik markalarının sıkça kullanıldığı şifalı yağlardan karite yağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Karite ağacının meyvelerinden elde edilen ve Batı Afrika ülkelerinde kendiliğinden yetişen karite ağacının özellikle son yıllarda gıda sektöründe de sıkça adını duymaktayız. Afrika’da yetişen karite ağacının, fındıklarının ezilmesi ile elde edilen koyu beyaz renkli katı kıvamda bir yağdır. Soğuk ve serin ortamlarda katı yapıda olduğundan Hindistan cevizi yağına benzetilir.

Koku olarak da Hindistan cevizi yağını anımsatır. Karite ağacı yaklaşık 15-20 yıl sonra meyve vermektedir. Batı Afrika ülkelerinde birçok kişinin gelir kaynağıdır. Karite yağı küçük avokadoyu andıran karite meyvesinin çekirdeğinden elde edilmektedir.

Karite yağının insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Kokusuyla Hindistan cevizini andıran karite yağı içeriğinde A, D, E ve F vitaminleri bakımından oldukça zengin, doğal bir antioksidan kaynağıdır. Nemlendirme özelliği yüksek olduğundan, özelikle organik ürün üreten firmalar,  sabunların içeriğinde, duş jellerinde, vücut bakım kremleri, güzellik kremleri ve saç bakım ürünlerinde en çok tercih ettikleri sağlıklı bir yağdır. Ayrıca yara ve yanık tedavisinde etkilidir. Deri tarafından hızlıca emilimi ile cilde elastikiyet kazandırır.

Karite yağı özellikle kış aylarında, hassas ve kuru ciltlerin bakımında tercih edilen bir yağdır. Bebeklerin cildi için uygun bir yağ türüdür. Bebeklerde hassas cildin tahriş olmasını önler, bebeğin cildini rahatlatır ve isilik problemini önlediği bilinmektedir. Cilt lekelerini giderir, yaşlanma etkilerini ve kırışıklıkları azaltır. Derideki kaşıntı problemlerine iyi gelir ve cildi pürüzsüz hale getirir. Cildin kolajen üretimini arttırır ve uzun yıllar cildin genç kalmasını sağlar. Ciltte oluşan gözaltı torbaları ve morlukları giderir. Belirli bir yaştan sonra göz çevresinde oluşan kırışıklıklara karşı sürüldüğü zaman, nemli kalmasını sağlar ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. A ve E vitamini içerdiğinden dolayı deride oluşan egzama, Sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında etkilidir.

Kirli havanın ve zararlı ışınların deri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. Ayrıca topuk çatlakları ve nasırları iyileştirme özelliği vardır. Bacak ve kalça bölgelerinde oluşan selülitlere, dengesiz kilo alıp veren kişilerin deri sarkmalarında karite yağı içerikli kremler kullanıldığı zaman, cildin sağlıklı ve gergin olmasını sağlar. Hamilelik sonrasında oluşan deri çatlaklarının giderilmesinde etkilidir. Burun tıkanıklıklarını açmaya yardımcıdır. Eklem ağrıları ve kas ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Karite yağı kozmetik cilt bakımı sektörü haricinde mutfakta da kullanılan sağlıklı bir yağdır. Afrika ülkelerinde yemeklik yağ olarak kullanılır.

Karite yağı ciltte gösterdiği etkileri saçlarda da göstermektedir. Saç diplerini nemlendirir, besler ve parlatır. Saç diplerinde oluşan yararları iyileştirerek, saç dibinde oluşan kepek sorununu ortadan kaldırır. Saçların daha sağlıklı uzamasını sağlar. Özellikle boya ve çok fazla işleme maruz kalmış saçları besleyerek saçların onarılmasını ve canlanmasını sağlayarak, hızlı uzamasına yardımcıdır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  cilt bakım ve kozmetik sektörünün vazgeçilmezi, vücudumuzun yapıtaşı kolajen üretimini destekleyen karite yağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.