DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalsiyum Deposu Yumurta Kabuğu Ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  gizli kalsiyum ve vitamin deposu yumurta kabuğu ve faydalarından bahsettim.

Kalsiyum Deposu Yumurta Kabuğu Ve Faydaları
08.03.2022
9.852
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, gizli kalsiyum deposu yumurta kabuğu ve faydalarından bahsedeceğim.

Özelikle kahvaltılarımızın vazgeçilmezi ve dünyada en çok tercih edilen besin maddesi yumurtanın kendisi kadar kabuğunun da faydaları saymakla bitmiyor. Birden fazla yumurta çeşidi olsa da en çok tercih edilen tavuk yumurtasıdır. Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtada B12, A, B, E ve D Vitaminleri ayrıca, selenyum, fosfor, Demir, çinko gibi vitaminler bulunur.

İçeriğinde pek çok gıdada bulunmayan, stronsiyum minareli vardır. Bu minarel kemik erimesinin engellenmesinde etkilidir ve kemikleri güçlendirir. Protein açısından zengindir ve içerdiği protein formu kolajen temellidir. İçerdiği kondroitin sülfat ve glukozamin sayesinde ve göz kuruluğunu, idrar kaçırmayı, mide ekşimesini ve eklem daralmasını yavaşlatma da etkili olduğu bilinmektedir.  Yani şifa kaynağı yumurta kendisi kadar kabuğu da tam bir sağlık deposudur.

Birçok sağlık uzmanı yumurta kabuğunun faydalarını sıklıkla dile getirir.  Bir tatlı kaşığı yumurta kabuğu 1000 mg kalsiyum içermektedir. Bol miktarda kalsiyum içermesi sebebiyle kemik erimesinde koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca çabuk kırılan sağlıksız tırnakların onarılmasında ve güçlendirilmesinde etkilidir. Ağız kokusunu, ağız içi iltihaplarını önler, dişlerin çürümesini engeller ve sağlıklı güçlü dişlere sahip olmak için oldukça destektir. Osteoporoz tedavisinde ve kadınların menopoz döneminde yumurta kabuğu tüketildiği zaman kemik kaybını önler. Kalp ritminin düzenli çalışması için kalsiyum önemli bir vitamindir. Kalsiyum eksikliği kilo almaya sebep olur. Sindirim kas ve hormon sisteminin çalışması için gereklidir. Yumurta kabuğundaki kalsiyum emiliminin daha güçlü olması için, D vitamini, magnezyum ve K vitamini kullanmanızı öneririm. Anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile kas ve bağ dokularının iltihaplanmasını azaltır, artrit hastalıklarında, plus ve gut hastalığına bağlı ağrıların azalmasına yardımcıdır. Özellikle spor yapanlarda performans arttırmaya yardımcıdır.

Cilt üzerinde olumlu etkileri bulunan yumurta kabuğu ciltte hücre çoğalmasını ve kolajen üretimini arttırır. Cildin yaşlanmasını ve hasar görmesini, UV ışınlarına maruz kalmış cilt hasarını engelleyerek cilt inflamasyonunu azaltır. Yumurta kabuğunda bulunan vitamin ve minareller cilt lekelerinin azaltır ve cildi beyazlatma etkisi vardır.

Saçlarda oldukça etkilidir. 2-3 ay gibi bir sürede saç görünümünde artış, saç tellerinde incelmelerin azaldığı ve saç kırılmasının önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Saçları canlandırır ve besleyerek çabuk uzamasını sağlar.

Yumurta kabuğunda bulunan kalsiyumun, vücutta çok fazla bulunması, bulantı, kusma, halsizlik, düzensiz kalp atışı ve tansiyon düşüklüğü şeklinde yan etkiler gösterir. Böbrek taşı üretimi meydana getirir. Bu nedenle yumurta kabuğunu besin kaynağı olarak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Yumurta kabukları 8-10 dakika kadar haşlanmalı daha sonra en az 100 derece ısıdaki fırında kurutulmalıdır. Sonrasında iyice ezilerek günlük bir tatlı kaşığı suya, içeceklere ve yemeklere katılarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yumurta kabuğu herhangi bir kaynatma ve temizleme işlemi görmeden tüketildiğinde vücutta salmonella virüsü görülebilir. Bu virüs genellikle yumurta kabuklarında oluşmaktadır. Günlük bir tatlı kaşığından fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.  Bu nedenlerden dolayı yumurta kabuğu güvenilir tesislerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun işlenmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  gizli kalsiyum ve vitamin deposu yumurta kabuğu ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.