DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kahrolsun Alzheimer!!!

Değerli okuyucularımız bizler sizler için durmadan araştırmalar yapıyoruz. Bu gün Alzheimer hastalığından korunmak için yapabileceğiniz küçük egzersizler hakkında gücümüzün ve akılımızın yettiğince bir şeyler araştırdık. Sizin de dikkatinizi çekmiştir yaptığı her şeyi unutan ve olanlardan kendi hariç her şeyi ve her kesi sorumlu tutan insanlar var etrafımızda.

Kahrolsun Alzheimer!!!
16.03.2023
2.668
A+
A-

Beyinden türetilen nörotrofik faktör (BDNF) adlı özel protein, nöroplastisiteyi (beynin yeni bağlantılar ve yollar oluşturma yeteneği) ve nöronların hayatta kalmasını destekler. Hayvan çalışmaları, BDNF’nin mevcudiyetini artırmanın anıların oluşumunu ve depolanmasını teşvik ettiğini, öğrenmeyi geliştirdiğini ve genel olarak bilişsel performansı artırdığını göstermiştir. Bu kilit roller ve belirgin nöroprotektif nitelikleri, yaşlanma araştırması için BDNF’ye olan ilgiye yol açmıştır.

Yeni Zelanda, Otago Üniversitesi’nden başyazar Travis Gibbons şunları söyledi: “BDNF, hayvan modellerinde büyük umut vaat etti, ancak şimdiye kadar farmasötik müdahaleler, BDNF’nin insanlardaki koruyucu gücünü güvenli bir şekilde kullanmakta başarısız oldu. İnsanların sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olmak için BDNF’yi doğal olarak artırmak için kullanabileceği beynin kapasitesini koruyabilen farmakolojik olmayan yaklaşımları keşfetme ihtiyacını gördük.”

Oruç tutmanın ve egzersizin BDNF üretimi üzerindeki etkisini ayırmak için Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden araştırmacılar, izole edilmiş ve etkileşimli etkileri incelemek için aşağıdaki faktörleri karşılaştırdı:

  • 20 saat oruç tutmak,
  • Hafif egzersiz (90 dakikalık düşük yoğunluklu bisiklet),
  • Yüksek yoğunluklu egzersiz (altı dakikalık güçlü bisiklet turu),
  • Kombine oruç ve egzersiz.

Uzun bir hafif egzersiz seansı olsun ya da olmasın, bir günlük oruç tutmaya kıyasla BDNF’yi arttırmanın en etkili yolunun kısa ama kuvvetli egzersiz olduğunu buldular. BDNF, aç kalmaya (BDNF konsantrasyonunda değişiklik yok) veya uzun süreli aktiviteye (BDNF konsantrasyonunda hafif artış, 336 pg L -1 ila 390 pg ) kıyasla dört ila beş kat ( 396 pg L -1 ila 1170 pg L -1 ) arttı L -1 ).

Bu farklılıkların nedeni henüz bilinmiyor ve ilgili mekanizmaları anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bir hipotez, serebral substrat değişimi ve beynin birincil yakıt kaynağı olan glikoz metabolizması ile ilgilidir. Serebral substrat değişimi, örneğin egzersiz sırasında glikoz yerine laktatı metabolize etmek gibi vücudun enerji taleplerinin karşılanmasını sağlamak için beynin tercih ettiği yakıt kaynağını bir başkasıyla değiştirmesidir. Beynin glikoz tüketmekten laktata geçişi, kanda yüksek BDNF seviyeleri ile sonuçlanan yolları başlatır.

Egzersiz sırasında BDNF’de gözlemlenen artış, büyük miktarlarda BDNF depolayan trombositlerin (en küçük kan hücresi) artan sayısına bağlı olabilir. Kanda dolaşan trombosit konsantrasyonu, egzersizden açlıktan daha fazla etkilenir ve %20 oranında artar.

Çalışmaya 12 fiziksel aktif katılımcı (yaşları 18 ile 56 arasında değişen altı erkek, altı kadın) katılmıştır. Erkek ve kadın katılımcıların dengeli oranı, cinsiyet farklılıklarını belirtmekten ziyade nüfusun daha iyi temsil edilmesini sağlamaktı.

BDNF üzerindeki etkiyi ve bilişsel faydaları ayırt etmek için kalori kısıtlaması ve egzersizin etkilerini daha derinlemesine araştırmak için daha fazla araştırma yapılıyor.

Travis Gibbons şunları söyledi: “Artık daha uzun süreler, örneğin üç güne kadar oruç tutmanın BDNF’yi nasıl etkilediğini araştırıyoruz. Oruca başlarken çok egzersiz yapmanın orucun yararlı etkilerini hızlandırıp hızlandırmadığını merak ediyoruz. Oruç ve egzersiz nadiren birlikte incelenir. Oruç ve egzersizin insan beynindeki BDNF üretimini optimize etmek için birlikte kullanılabileceğini düşünüyoruz.”

Değerli okuyucularımız bizler sizler için durmadan araştırmalar yapıyoruz. Bu gün Alzheimer hastalığından korunmak için yapabileceğiniz küçük egzersizler hakkında gücümüzün ve akılımızın yettiğince bir şeyler araştırdık. Sizin de dikkatinizi çekmiştir yaptığı her şeyi unutan ve olanlardan kendi hariç her şeyi ve her kesi sorumlu tutan insanlar var etrafımızda. Lütfen bu insanlara yukarıda ki bilgiler ışığında yapmaları gerekenleri yaptırın kendilerine.

Kendi yaptıklarının bedelini hiç suçu günahı olmayanlara yüklemesinler!!!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.