DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnanmak Başarmanın Yarısıdır…

Sesli Dinle

Sonuçta herkes mutfağının Şef’idir. Öyle değil mi? Bu yüzden inanmak başarmanın yarısıdır. İnanın ve başarın…

İnanmak Başarmanın Yarısıdır…
06.01.2021
8.696
A+
A-

“Neden bu cümleyle başladın?” Derseniz hemen belirteyim. Vereceğim tarif zor gözüken ama bir o kadar kolay ve hayatınız da yiyeceğiniz en güzel San Sebastian  cheesecake…

“Nereden almış bu ismi?” derseniz de, İspanya’da bir restoranda bulunan bu cheesecake “yanmış cheesecake” olarak geçiyor. Evet   evet yanlış duymadınız, tam olarak yanmış yeniliyor. Tabanı olmayan ilk başta “ay bu ne yanmış bir şey yenir mi?” Gibi bir ön yargı oluşturan ama bir defa yiyince dillere destan olan bir pastadan bahsediyorum.  İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian da bulunan La Vina isimli cafe de yapılıyormuş. Bir Gastronomika festivalinde Şef Ali Açıkgül bu lezzetle tanışıyor. Lezzeti çok beğeniyor ve Sirha 2016 İstanbul Festivalinde yapmakta ustalaştığı bu cheesecaki “San Sebastian” ismi ile bizlerle tanıştırıyor. “Peki bunun diğer cheesecakelerden farkı ne?” dediğinizi duyar gibiyim. Altında bisküvi olmaması, özellikle yanmış olarak tüketilmesi en büyük ayırıcı özelliği. Sade olarak tüketilmesi daha revaçta ama bence sosla, yanık lezzeti buluşturmak muazzam bir tat ortaya çıkartıyor.

Bu tarifi büyük bir merakla denemek istedim. Sonuçta bizim de kazan dibimiz, fırında sütlacımız vardı ki onlarda da o yanık lezzeti almak pek çok insanı mutlu ediyordu. Heyecanla başladığım için, yapım aşamalarına biraz dikkat etmediğimden çökme gibi sorunlar yaşadım. Bu sorunun sebepleri kullanılan kabın ölçüsü olabiliyordu. Bir diğer sebep ani ısı değişimleriydi. Eğer sıcak fırından hemen çıkartırsanız, oda sıcaklığı da olsa fırın ısısından sonra ki ısı çökmeye sebep oluyor. Bu yüzden fırının kapağını açıp bir süre beklemekte fayda var.  Peynir olarak labne ve krem peynir kullanmanızı tavsiye ederim. İkisi birlikte kullanılmadığı taktirde sulanma ve çatlama gibi aksilikler yaşanabiliyor. Bu cheesecake için dikkat edilmesi gereken püf noktalar var. Bu noktalara önem verdiğiniz sürece herhangi bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.  Yukarıda da belirttiğim püf noktaları sıralamam gerekirse:

  • Cheesecake harcını kesinlikle çok çırpmamanız gerekiyor aksi takdirde çatlama olabilir.
  • Yumurta kokusu herkesin baş belası. Bu chesecake de yumurta oranı fazla olduğu için size önerim fırın derecesini kısa tutmanız böylece yumurtanın pişmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca vanilya eklemesi yapabilirsiniz ve bir gün beklettikten sonra tüketmenizi tavsiye ediyorum. Gününde pişip yenilen cheesecakekin tam lezzeti oturmamış oluyor ve 1 gün dolapta bekleyen cheesecake ile arasında dağlar kadar fark oluyor.
  • Özellikle bu tarif için kelepçeli kalıp ve yağlı kâğıt kullanmanız önemli bir unsur. Öncelikle kalıbı tereyağı ile yağlamamız daha sonra içten kenarlara doğru biraz taşacak şekilde yağlı kâğıdı kesip yapıştırıyoruz. Böylece cheesecakekimiz pişip dolapta dinlendikten sonra daha iyi bir şekilde çıkıyor.
  • Fırında pişer pişmez hemen çıkarmamamız gerekiyor. Ani ısı kaybı çökmeye neden olabilir. Önce fırını kapattıktan sonra fırın kapağını 20 dakika boyunca kapalı tutmamız gerekiyor. Daha sonra fırın kapağı yarı açık bir şekilde 20 dakika kalması gerekiyor. Bu aşamalara uyulduktan sonra herhangi bir çökme yaşamazsınız.

Bu tarif son zamanlarda çok popüler olduğu için ve bizim lezzetlerimizden farkını anlamak istediğim içim hemen deneyip sizinle de paylaşmak istedim. Emin olun çok zor ve uğraştırıcı gözükse de bütün çabanıza ve emeğinize değecek bir sonuç elde ediliyor. Yenirken ki surat ifadelerinde beliren mutlu gülüşlerde, her Şef’in ödülü oluyor. Sonuçta herkes mutfağının Şef’idir. Öyle değil mi? Bu yüzden inanmak başarmanın yarısıdır. İnanın ve başarın…

Lezzetin tarifini de hemen şuraya iliştiriyorum. Denediğinizde mutlaka bizlerle de resimlerinizi paylaşmayı unutmayın.

San Sebastian Cheesecake Malzemeler:

-3 paket içim taze peynir (1050 gr)

-1.5 su bardağı toz şeker

-2.5 paketten 2 kaşık az krema

-Yarım çay kaşığı tuz

-1 tepeleme çorba kaşığı un

-6 adet yumurta

Yapılışı :
• 3 paket içim taze peyniri tuz ve şeker ile pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz.
•Ardından 6 yumurtayı tek tek ekleyerek çırpma işlemine devam ediyoruz. Her yumurtayı koyduktan sonra iyice karışana kadar çırpmaya özen gösteriyoruz.
•Bu arada taze peynir krema ve yumurtaların oda sıcaklığında olması önemli bir husus. (Yoksa fırına girdiğinde kesilebilir)
• Kremayı da ekleyip karışıma yediriyoruz.
•Son olarak unumuzu da ekliyoruz.

  • Yuvarlak bir kalıba her tarafını tereyağı ile yağlayıp yağlı kâğıt her yerini kaplayacak şekilde kalıbımızın içine yerleştiriyoruz.
  • Çemberin içini ıslatırsak yağlı kâğıt daha kolay yapışıp yerleşecektir. Eğer tereyağı kullanmak istemezseniz bu yöntemde oluyor.
  • Mutlaka ve mutlaka karışımımızı kalıba dökerken süzekten geçirerek dökelim herhangi bir topaklanma olmaması için.
    • Yağlı kâğıdın kenarlarına iyice bastıralım ki kâğıdı çıkardığımızda içinde kalmasın.
    • 200 derecede alt-üst fanlı çalışan fırının orta rafında, 35 dakika üstü kızarana kadar pişirin.
    • Bazı fırınlar eşit pişirmediği için 20 dakika da bir çevirebilirsiniz.
    • Cheesecake piştikten sonra oda sıcaklığında soğutup servise hazır hale getirebilirsiniz.
  • Dilerseniz üzerine çikolata sos veya damak zevkinize göre herhangi bir sos ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun…
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.