DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhracat Sayılan Haller

Peki ihracat sayılan haller nelerdir ve ihracat hangi şekillerde olmaktadır? 

İhracat Sayılan Haller
02.11.2022
2.746
A+
A-

Gelişen ve büyüyen dünyamızın bir parçası ülkemiz, kendi gelişim ve dönüşümünün bir parçasını ihracatta görmektedir. Peki ihracat sayılan haller nelerdir ve ihracat hangi şekillerde olmaktadır?

Bu halleri;  mal ihracı ve hizmet ihracı,  ihraç kaydıyla teslimler, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat, bavul ticareti, yolcu beraberinde eşya ihracı  olarak sayabiliriz.

İhracat teslimlerinin (Mal ihracı) ki satışı yapılması planlanan malın yurt dışına teslimi, yahut  serbest bölgedeki alıcılara ya da yetkili gümrük antreposuna  gönderilmesini ifade etmektedir.

– Yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin ise Hizmet ihracı olarak kabul edilmektedir.
– Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların Türkiye’den satın aldıkları ve yurt dışına götürdükleri mallar Yolcu Beraberi Eşya İhracı kabul edilir.
– Türkiye’de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışların (Bavul Ticareti), gibi bu hallerin KDV’den istisna tutulacağına  hükmedilmiştir.
– Ayrıca; İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV ihracatçılar tarafından ödenmediğinden, imalatçılar tarafından tahsil edilmeyen, ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan KDV’nin vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil edileceği ve ihracat sonucu terkin edileceği KDV Kanununda açıklanmıştır.

Serbest bölgeler  ülke coğrafi sınırları içinde bulunan ancak ekonomik sınırların dışında kabul edilen bölgeler olup buralara mal gönderilmesi de ihracat kabul edilmektedir.

Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulduğu belirli şartları taşıyan açık ve kapalı yerlerdir, bu yerlere mal gönderilmesi de ihracat hükümlerine tabidir.

KDV istisnası,

KDV Kanunu’nun mal ve hizmet ihracı ile ilgili 11 ve 12. maddeleri kapsamında  istisna ve iade uygulamasına netlik kazandırılmıştır.  KDV Kanunu’nun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV’den istisnadır.

Söz konusu teslimlerin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilebilmesi için gümrük çıkış beyannamesi ile belgelendirilmesi gerekmektedir.

Sınır makale ticareti kapsamında yapılan ihracat, gümrük beyannamesi veya listesi ile tevsik edilir. Bu durumda ayrıca, bir defaya mahsus olmak üzere sınır ticareti yetki belgesi de ibraz edilmelidir.

Gümrüksüz satış mağazaları olan ve freeshop olarak adlandırılan mağazalarda satılmak üzere bu yerlere veya bunların depolarına yapılan teslimlerde istisna, gümrük idaresi tarafından onaylanmış antrepo beyannamesiyle belgelenir.

KDV iadesi ve talebi,

Mal ihracından kaynaklanan yüklenilen KDV nin, mahsup edilemeyen kısmı iade edilmektedir.

İade talep dilekçesi ve Satış faturalarının listesi Yüklenilen ve indirilecek kdv listeleri ile iade talebi yapılabilecektir.

Kısaca ihracat ve ihracat sayılan hallere bir göz atmış olduk, bir başka hafta ve bir başka konuda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.