DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İbn-i Sina’nın Tavsiyesi Çakşır Otu

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, İbn-i Sina’nın tavsiye ettiği şifalı bitkilerden afrodizyak özelliği ile bilinen, çakşır otu ve faydalarından bahsettim.

İbn-i Sina’nın Tavsiyesi Çakşır Otu
16.11.2021
23.576
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, sarıçiçekleri ile zarif bir bitki olan, doğal afrodizyak özelliğe sahip, çakşır otu ve faydalarından bahsedeceğim.

Maydanozgiller familyasından olan çakşır otunun anavatanı Hindistan’dır. Çakşır otunun boyu 2 ila 3 metreye kadar uzayabilen, ince dalları ve sarı taneli çiçeklere sahiptir. Hafif nemli topraklarda kolay şekilde yetişebilen bir bitkidir.

Ülkemizin birçok bölgesinde ve özellikle doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Çakşır otu halk arasında hiltik, şeytan otu, çavşır, çağşır gibi farklı isimlerle de bilinir. Güzel görünüme sahip olmasına rağmen hoş bir kokusu yoktur. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı genellikle keskin bir kokuya sahiptir.

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen çakşır otu, İbn-i Sina’nın tavsiye ettiği şifalı bitkiler arasındadır. Gövdesinden köküne, dertlere deva olan birçok mucizelerin kaynağı bitki olarak bilinir. Yapılan araştırmalara göre içeriğinde bol miktarda saponin, tanen, alkaloit, reçine ve nişasta barındırır.

Doğal afrodizyak çakşır otunun insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Erkeklerde sperm sayısını arttırdığı bilinen çakşır otunun haricinde insan sağlığına onlarca yararı bulunmaktadır. Afrodizyak olan çakşır otu cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlık sorununa çare olmuş bir bitkidir. Ağrı kesici özelliği ve kas gevşetici özelliği ile Çakşır otu kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrıları dindirme özelliğine sahiptir. Vücuttan ödem attırıcı, zararlı maddeleri ve toksinleri attırıcı özelliğe sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur. Bağırsak parazitlerini yok eder. Felç geçiren kişilerde tedavi edici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığı, girip gibi solunum yolu rahatsızlıklarını hızlı tedavi eder. Bağışıklık sistemini korur astım, tüberküloz, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisini desteklediği bilinmektedir.

Aynı zamanda balgam söktürücü özelliği vardır ve balgam kaynaklı öksürükleri tedavi etmede yardımcıdır.  Hücre yenileme özelliği ile yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. İştah açıcı özelliği ile bilinen çakşır otu kilo almak isteyenlerin tercih edeceği bir bitkidir.

Kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Vücuda enerji verir ve kronik yorgunluk gibi sorunlarda çözüm olur. Böbrek ve safra taşı oluşumunu önler, böbrek ve dalak sağlığını korur. Vücutta oluşan enfeksiyonu kurutur. Özellikle gözde oluşan enfeksiyon da tedavi edici özelliği vardır. Alzheimer ve skleroz gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde etkilidir. Kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan bitkilerdendir. Kadınlarda doğurganlığı arttırır, yumurta gelişimini ve kalitesini arttırır, döllenmeyi kolaylaştırır, adet söktürücü ve düzenleyici özelliğe sahiptir, ağrı kesici özelliği ile regl dönemi ağrılarına iyi gelir, kadınlarda cinsel gücü artırır.

Erkek üreme sistemi hastalıklarında etkilidir. Sperm sayısını ve hareketliliğini arttırır, adenom, erektil disfonksiyon (iktidarsızlık), prostatit tedavisinde etkileri bilinmektedir. Çakşır otu, erkeklerin korkulu rüyası prostat hastalığında da oldukça etkilidir.

Akciğer dostudur ve hemoglobin düzeyini dengeler. Karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardımcıdır. Çakşır otu vücutta enerji artırarak vücuda zindelik sağlar. Ciltte oluşan yara ve akneleri tedavi eder ve lekeleri geçirir. Sindirimi kolaylaştırarak gaz problemlerini giderir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, İbn-i Sina’nın tavsiye ettiği şifalı bitkilerden afrodizyak özelliği ile bilinen, çakşır otu ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.