DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Huzur Dolu Bir Tatil Seçeneği: Seddülbahir

Sesli Dinle

Ertuğrul Koyu, Yahya Çavuş ve beraberindeki askerlerin kahramanlıklarına tanık olmuş bir koy.

Huzur Dolu Bir Tatil Seçeneği: Seddülbahir
29.10.2020
10.996
A+
A-

Daha önceki yazılarımda senede bir bazen iki kez Karadeniz turu yaptığımdan bahsetmiştim. Her sene düzenli olarak gittiğim bir yer daha var o da Gelibolu’nun en ucundaki Seddülbahir. Gelibolu dendiği zaman çoğumuzun aklına tarihi önemi geliyor. Doğru ama Gelibolu bundan ibaret değil. Gelibolu’nun birçok yerinde denize girdim ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim; suyu biraz soğuk olsa da (ki ben soğuk deniz seviyorum) denizi gerçekten çok güzel ve yine çok güzel koylara sahip. İstanbul üzerinden arabayla direkt Gelibolu’ya ulaşabilirsiniz. Eğer Çanakkale üzerinden gelmek isterseniz Çanakkale-Kilitbahir feribotuyla dakikalar içinde Gelibolu’ya geçebilirsiniz. Araba olmazsa Seddülbahir’e ulaşmanız biraz zor olur. O yüzden arabayla gitmenizi tavsiye ederim.

Ben gittiğimde Seddülbahir’in Ertuğrul (V Koyu) Koyu’ndaki Seddülbahir Mocamp’ta kalıyorum. İnternetten araştırabilirsiniz gayet güzel bir konumda. 6 odaya sahip, mutfağı başarılı ve sınırılı sayıda da olsa karavancılara ve kampçılara açık.

Ertuğrul Koyu, Yahya Çavuş ve beraberindeki askerlerin kahramanlıklarına tanık olmuş bir koy. Hem Yahya Çavuş şehitliği hem de İngiliz askerleri anısına dikilmiş Helles Anıtı, hemen bu koya hakim bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Denizinin ne kadar güzel olduğunu anlatmama gerek yok o yüzden fotoğrafını paylaşıyorum.

Ayrıca bu koyda günbatımı manzarası da gerçekten muhteşem oluyor.

Gece yıldız manzarasının da çok güzel olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Malum yıldızlara ilgisi olan biri olarak bu detayı vermem gerekiyor.

Akşam olduğunda Seddülbahir’in merkezinde çay bahçesinde oturup, orada yaşayan insanların arasına karışıp çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ben bir kere kivi içtim çok beğendim, tavsiye ederim.

Diyelim ki sıkıldınız burada denize girmekten, başka bir yer arıyorsunuz o zaman hemen bu koya yakın başka bir koy olan Tekke Koyu’na ya da Abide’nin hemen alt tarafında bulunan Morto Koyu’na gidebilirsiniz. Bir de şarapları ile ünlü Suvla Koyu var. Burası Seddülbahir’e uzak ama yine de gitmenizi öneririm. Bu arada bu koyların hiçbirinde tesis yok. Dolayısıyla şezlong ve şemsiye de yok. Giderken yanınızda şemsiyenizi, yiyeceğinizi ve içeceğinizi götürmenizi tavsiye ederim.

Yüzmek ve denize girmek dışında büyük kahramanlıklara tanıklık etmiş Gelibolu’da görebileceğiniz çok yer var: Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Abide, Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği, Arıburnu, Anzak Koyu…

Ayrıca renkli sokakları ve evleriyle ünlü Gökçeada’ya giden feribotlar Gelibolu’daki Kabatepe’den kalkıyor. Bu arada araba sürdüğüm en güzel yol Kabatepe’ye giden yoldur. Onun da fotoğrafını paylaşmak istiyorum.

Bizim şehitliklerimizin yanı sıra özellikle Avustralya’lı ve Yeni Zelanda’lı askerlerin yattığı çok sayıda mezarlık bulunuyor.

Kısacası eğer tatilinizi Gelibolu’da geçirmek isterseniz tatilinizin dolu dolu geçeceğinden emin olabilirsiniz. Bir sonraki durakta görüşmek üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.