DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Haftasonu İçin Şahane Bir Kaçış Noktası: Gürleyik Şelalesi

Sesli Dinle

Şimdi neden Nallıhan üzerinden gitmenizi tavsiye ediyorum ona gelelim; tabii ki Nallıhan Kuş Cenneti’ni görmenizi istediğim için.

Haftasonu İçin Şahane Bir Kaçış Noktası: Gürleyik Şelalesi
05.11.2020
35.652
A+
A-

Turkuaz rengi suyuyla ve muhteşem doğasıyla güzel bir kaçış noktası olan Gürleyik Şelalesi; Ankara’ya iki buçuk saat, Eskişehir’e de yaklaşık iki saat mesafede yer alıyor. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Köyü’ndeki şelaleye Ankara’dan gitmek isteyenler iki alternatif güzergahı kullanabilir: İlki Ankara’nın Nallıhan ilçesi üzerinden, ikincisi de Eskişehir üzerinden. İki güzergah da aşağı yukarı eşit mesafede. Ancak ben Nallıhan üzerinden gitmenizi öneririm, nedenini yazının sonunda anlatacağım.

Şelale, çevrede yaşayan halk tarafından iyi bilinse de turistik anlamda çok da bilinmiyor. Yaz aylarında giderseniz şelalenin serin ama soğuk olmayan suyunda yüzebilirsiniz. Bu deneyimi yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim; muhteşem doğa içerisinde, yine böylesine muhteşem turkuaz renkli bir suda yüzmek gerçekten heyecan verici. Şelaleden sonraki derenin herhangi bir yerinde suya girebilirsiniz ama hemen üst taraftaki doğal havuza girmenizi tavsiye ederim.

Havuzda yüzmek dışında yapabileceğiniz başka aktiviteler de var; şelalenin bulunduğu alanda piknik yapabilirsiniz ama ateş yakmak yasak onu da belirteyim. Doğa yürüyüşü yapmak da güzel bir alternatif olabilir. Ben buraya birkaç kez gittim ve hepsinde de kamp yapmanın yasak olduğuna dair tabelalar gördüm ama internette kamp yapılabildiği yazıyor. Belki şelaleye yakın başka bir kamp noktası vardır ama açık konuşmam gerekirse ben görmedim.

Eğer farklı bir şeyler denemek istiyorsanız, yüzme biliyorsanız ve kondüsyonunuza güveniyorsanız, şortunuzu ve deniz ayakkabılarınızı giyip şelalenin başladığı noktadan, suyun içerisinden ilerleyerek de yürüyüş yapabilirsiniz. Sırf bu aktiviteyi yapmak için burayı tercih edenleri tanıyorum. Yer yer derinleşen yerleri yüzerek, çıkan engellerin üzerinden atlayarak veya tırmanarak saatler sürecek bir macera yaşayabilirsiniz.

Şimdi neden Nallıhan üzerinden gitmenizi tavsiye ediyorum ona gelelim; tabii ki Nallıhan Kuş Cenneti’ni görmenizi istediğim için. Nallıhan Kuş Cenneti 425 hektarlık bir alana sahip, şu ana kadar 191 farklı kuş türü gözlemlenmiş. Leylek, yeşilbaş, angut, elmabaş, patka, sakarmeke, karabatak, karabaş, martı, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, sutavuğu, kaz, şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, kaşıkçı, atmaca, balıkçıl kuş v.s. başlıca kuş türleri.

Burayı görmenizi istememdeki sebep sadece kuş türleri değil. Arabanızı kenara çekip kuş cenneti manzarasını izlerken asıl sizi büyüleyecek olan hemen karşıdaki Kız Tepesi’nin üzerindeki renk çeşitliliğini görmenizi istiyorum. Zaman içerisinde farklı renkte tabakaların üst üste tekrarlanması sonucu adeta yeryüzünde gökkuşağını andıran bir manzara ortaya çıkmış. Bu özelliği ile Dünya’da sayılı yerler arasında yer alıyor Nallıhan Kuş Cenneti. Bu manzarayı doya doya izlerken fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin.

Eğer zamanınız kalırsa Beypazarı’na uğrayabilir, dar sokaklarında gezebilir, Beypazarı baklavası ve kurusu yiyebilirsiniz.

Bir sonraki durakta görüşmek üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.