DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güncelleme! Toplum 5.0 Yükleniyor

Sesli Dinle

İşte biz küçük dünyamızda yaşarken, büyük dünya da olan bitenlerden bir haber, rüzgarla bir o yana, bir bu yana savrulup duruyoruz. Bir sabah bir uyanacağız, yeni bir dünya bizi karşılıyor.

Güncelleme! Toplum 5.0 Yükleniyor
02.03.2021
6.518
A+
A-

Şubat ayını da bitirmiş bulunmaktayız.

Dolunaylar, Retrolar, astrolojik olaylar, heee bir de pandemi üstümüzden geçti gitti. Değişimler, çağrılar, akışın bizlere sundukları derken çoğu insan kozasından değişerek çıktı. Değer yargıları, öncelikleri, beklentileri, hayalleri büyüdükçe büyüdü. Hani bilgisayarınız arızalandığında format atarak, işletim sistemini yeniden kurarsınız ya, işte global çaplı bir format atıldı. Almanya’nın Endüstri 4.0, Japonların Toplum 5.0 kavramları için gerekli yeni yazılımları hepimize yüklendi. Gelecek yeniden şekillendirildi.

Toplum 1.0 (Avcı-Toplayıcı Toplum)

Toplum 2.0 (Tarım Toplumu)

Toplum 3.0 (Sanayi Toplumu)

Toplum 4.0 (Bilgi Toplumu)

Toplum 5.0 (Süper Akıllı Toplum)

Toplum 5.0 birey ve toplumu merkeze alması bakımından Endüstri 4.0’dan ayrılmaktadır. Geçirdiğimiz son iki yılı düşündüğümüz zaman, Pandemi dönemi dijital çağın en etkili bilgi birikim evresi oldu. İnsanların digital platformlarda bilgi kaydı bulunmayan birçok husus, alışveriş alışkanlıkları, iletişim alışkanlıkları ve aklınıza gelebilecek sayısız konuda dijital platformlar üzerinden yapılarak, çok geniş kapsamlı bilgi kaynakları oluşturulmuş oldu. Bireyler üzerinde ne kadar bilgi elde edilirse o kadar kolay algoritmalar oluşturulabilecek. İnsanlar daha kolay kategorileştirilebilecek bir yapı sağlanmış olacak.

Pandemi dönemiyle beraber eve servis hizmetlerini düşündüğünüzde; mutfak alışveriş alışkanlıklarınız, kişisel alışverişleriniz artık sisteme girmiş bulunmakta. Evlerde sıkıldıkça, anlık mesajlaşma uygulamaları ile sohbet şekillerimiz, arama motorlarında alışkanlıklarımız yani tamamen aslında bizler birey olarak ana ve alt kategorilere ayrıştırılmaya başlanacak bir düzenin bir parçası olabiliyoruz.

Zaten çok yakın gelecekte, yabancı dil, yurtdışı eğitimleri, spor ve sanat branşlarında kendini geliştirmek anlamsızlaşmaya başlayacak. Eskiden kullanılan “kaç yabancı dil biliyorsun?” Sorusu yerine “kaç yazılım dili biliyorsun? Olarak evirilmeye başlayacak. Spor veya Sanat branşlarında ki başarıların yerine e-Spor alanında ki başarıları takdir edilmeye başlayacak. Gerçek ile Sanal dünya birbirine karıştığı bir toplum düzeni ile bir arada olacağız eğitim sistemlerinde.

Ne kadar üzücü, yıllarını belli bir kariyer alanında başarılı olmak ve gelişmek için heba ediyorsun. Sonra düzen değişmesi sonucunda yıllarca kendine kattığın değerler, değersizleşebiliyor. Eleştirildiğiniz kuşaklar, sizleri dinlemeyip, bildiğini okuduğu için sizden daha zeki oluyor. Yeni düzenlerin bizlerden beklediğiyle ilgili çok fazla fikrim yok, yaşayarak göreceğiz ama şu an toplum içerisinde ki yerimizin sorgulandığı bir dönemden geçiyoruz. Dün dünde kaldı, peki bizleri nasıl bir gelecek bekliyor? Herkes dijital ortamlarda görünürlüğünü arttırmaya ve daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyor. Kıran kırana bir mentorluk furyası, her yer webinar, herkes duayen, herkes konuşmacı oluyor. Aşırı yükleme sonucunda hepimizin harici diskleri yanmak üzere, bir de yedek parça teminimiz de çok zor. Bakalım ilerleyen yıllarda neler olacak? En çokta kendimi nerelerde göreceğimi merak ediyorum.

Hayır, toplum 5.0 veya Endüstri 4.0 fark etmez, Jetgillerde ki yemek haplarından bir an önce çıkartsalar çok sevineceğim. Hapı koyuyorsun makinaya, hop karnıyarık hazır. Diyet yemekleri hap seti, hadi inşallah dört gözle bekliyorum.

Biz hala ufak hesapların kavgasındayken, dünyada ki güçler bizleri yeni bir düzene hazırlıyor ve bu düzenin altyapısı içinde bizleri kobay gibi kullanıyorlar. Bazı tüketim malları stokları eritildi ki, yerine yenileri raflarda yer alabilsin. Bazı iş kolları bitmeden önce iş adamlarına fırsat verildi ki, alternatiflerini yaratabilsinler. İşte biz küçük dünyamızda yaşarken, büyük dünya da olan bitenlerden bir haber, rüzgarla bir o yana, bir bu yana savrulup duruyoruz. Bir sabah bir uyanacağız, yeni bir dünya bizi karşılıyor.

Geçen gün, “badana nasıl yapılır?” diye bir aratayım dedim, bir tane video izledikten sonra tüm sosyal medyalarımda Boyacı, Badanacı reklamları peş peşe geldi. Bu durum bize ürkütücü geliyorsa, düşünsenize daha neler neler olabilir. Uyumsuz veya Açlık oyunları film serisi gibi, farklı bir düzen kurulmuş. Bir 50 yılda öyle yaşarız, sonra Toplum 6.0, Endüstri 5.0, Katliam 1.0 derken biz bir o yana, bir bu yana savrulmaya devam ediyoruz.

Bu haftalıkta bu kadar olsun, görüşmek üzere, olur da görüşemezsek iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler sevgili okurum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.