DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gölgelerin Gücü Adına Yıl 2021

Sesli Dinle

Yeni yıl nasıl olacak peki, tabi ki optimist bir duruş sergileyeceğiz,  kendimizin engelleyicisi olmayacağız,  hayallerimize bütünsel çerçevede bakabileceğiz,  öz değerimizi parlatacağımız bir yıl olacak belkide.

29.12.2021
5.266
A+
A-

Son iki yıl da inanılmaz işler oldu, kime söylesek inanırdı? Dünya da neler oldu, neler yaşadık…

Bu yıl savaşların, korkunun, hastalığın,  ekonomik dengesizliklerin yılıydı.  Kimileri için ise fırsat ve kazançlarla doluydu. Paylaşımcı olma ve yardım severlik işleri küçük detaylardı. İklim, su sorunları ve kuraklık. Hayal, meyal kulağımıza ilişen detaylardı. Kimimiz kayıp hisleri ile dolduk, kimimiz rant sarhoşluğu içindeydik. Bu yıl adeta ‘’Gemisini kurtaran kaptandı’’

Geçip gitmekte olan bu yıl İçerisinde,  ahlaki, hukuki, etik normlar ve ekonomi alanlarında bir cenah gelişiyoruz, uçuyoruz derken, diğer cenah çöküşü, adaletsizliği ve yozlaşmayı konuşuyordu. Tarafgirlik noktasında suçlamalar ise teröristlik, vatan hainliği, yobazlık, koyunluk gibi terminoloji ile sıralanabilirdi.  Herkes mükemmeldi. Hastalık ve açlık iyi bir terbiyeci idi ama Allah bu sopayı kime gösteriyordu acaba? Üzerine alınan yoktu.

Ekonomik açıdan bakarsak, dünya adeta dengesini şaşırdı, toplumlar önce kapandı, sonra arz talep dengesi bozuldu ve enflasyon baş gösterdi.   Emlak, enerji, gıda, kozmetik gibi tüm ihtiyaç alanlarında her şeyin fiyatı görülmemiş ölçüde arttı.

Kripto paralarla, yatırım araçları ile çalışmadan, üretmeden köşeyi dönmek, ‘’Voleyi vurmak’’ ise ana amaç haline geldi. Korku ve kaygı ile beraber hırsımız, tüketimimiz ve doyumsuzluğumuzda tavan yaptı. Ülke olarak işverenlere verilen teşvikler, kısa çalışma ödenekleri, devlet destekleri iyi işlerdendi.

Bir kısmımızın gündemi; Akdeniz’de, Yunana atılan tokat, Libya’da Haftere vurulan darbe, Karadeniz’de çıkarılan petrol, yerli otomobil, Sihalarımız karşısında diz çöken Rusya, oyunu bozulan Amerika ve Azerbaycan’daki kahramanlığımızdı.

Bir kesim ise ekonomik kriz, yaşam zorluğu, adaletin tekelleşmesi, yozlaşma gibi konuları konuştu. Kafalarımızdan hikâye yazmak, olayları bireysel almak ve varsayımda bulunmak ise genel zihin hallerimizdi.

1985-1987 Yılları arasında He-Man isimli çizgi film karakteri vardı, kahramanlığın sembolü idi, kılıcını göklere kaldırır ve ‘’Gölgelerin gücü adına güç Bende artık’’ derdi. Yine aynı yıllarda köyümüzün ilkokul öğrencileri Ova Çayı’nı geçip aşağı köye pikniğe gidiyorduk. Öğretmenimizin kızının ayakkabısı sulara kapılı verdi. Öğretmenimiz, yakala dese ayakkabı yakalanırdı. Ama o, “sen!  ‘’He-Man’’ sin yakala ayakkabıyı” demişti, ayakkabı hızla akan çay sularında yakalanmış, ama yakalayan kişi tüm okulun önünde biraz mahcup olmuştu. Bu hatırladıkça biraz güldüğüm, biraz da bireysel alıp utandığım bir andır.

Zoraki  ‘’He-Man’’ lik misali, Toplumda bu sene biraz gazla çalıştı. Herkes kendini He-Man görürken,  gizli değersizlikler ise yüzlere yansıyordu.  Bu yıl benimde değersizlik inançlarımla yüzleştiğim bir yıl oldu,  maddi konularım, iş hayatım, sosyal yaşamımın arkasında sinsi bir misafir gibi duruyordu. Ortak enerji alanı teorisinin ise, iyi işlediğini fark ettim. Yaydığımız frekanslar adeta dünyayı turlayıp bize geri dönüyordu. Özlerimizden uzak, bu ortak atmosferden o derece etkileniyorduk ki,  sebepsiz yere kötü hissetmek bu sene ortaya çıkan gizli bonuslardan biriydi.

Bu yıl Kendinden kaçan insanlara samimi sorum “Aynada gördüğün o kişiyi seviyor musun?” oldu. Samimi ve düşünmeden gelen cevap “O gördüğüm yüzden nefret ediyorum” diyenlerle doluydu.

İktisadi bunalımın artıp, üretimin azaldığı bu yıl, basılan ve dağıtılan paraların ve ‘’Evde kalmışlığın’’ etkisi ile insanlar kendilerini tüketimle var etmeye çalıştılar, bu suni varoluş çabası ve Plansızlık ise enflasyonu körükledi.  İyi olan taraf ise insanlarımız E-Ticaret i ve Alternatif kazanç yollarını öğrendi.

Dünya Ekonomisinde ise darboğaz, parlayan yıldızları da kapsadı:  Amerika’da, basılan paralar, sosyal yardımlar, enflasyon ve faiz artırımı konuşuldu. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) son verilerine göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon ’da rekorlar kırılıyor, son 25 yılın en yüksek seviyesine çıkıyordu.

9 Liradan başlayıp, 18 Liralara varan dolar kuru insanları sarhoş etti, Sağ cenahtan yükselen klasik sesler:  “Dış güçler, teröristler vb” iken, 11 TL’lere düşen Dolar sonrası Sol Cenahta bu durum “Hükümetin vatandaşını tokatlaması olarak” ifade buluyor yani kimse yine kendine iğneyi batırmıyordu.

Yeni yıl nasıl olacak peki, tabi ki optimist bir duruş sergileyeceğiz,  kendimizin engelleyicisi olmayacağız,  hayallerimize bütünsel çerçevede bakabileceğiz,  öz değerimizi parlatacağımız bir yıl olacak belkide.

Yeni yıl da görüşmek üzere.  Bir dünya vatandaşı hissedip, yüreği ve eliyle tüm insanlığa hayrı dokunabilenlere selam olsun, Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.