DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

GİNKGO BİLOBA AĞACI

Sesli Dinle

Atom bombası atılan yerde biten ve yaşamını sürdüren tek bitki Ginkgo biloba’dır.

GİNKGO BİLOBA AĞACI
30.03.2021
27.136
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere doğanın asırlar önce bizlere sunduğu, Ginkgo biloba ağacı özelliklerinden ve faydalarından bahsedeceğim.

Ginkgo biloba, dünyada en uzun yaşayan ağaç türlerindendir. Ortalama bin yıl kadar yaşayabilen, Çin, Japonya ve Kore dahil olmak üzere Asya’nın bitki örtüsüdür. İlk keşfeden ülke Çin olmuştur, daha sonra dünyanın birçok noktasına yayılan Ginkgo biloba, ülkemizde mabet ağacı olarak bilinir ve 200 milyon yıldan fazla zamandır varlığını sürdüren, bir ağaç türüdür.

Yaprakları yelpaze şeklindedir. Kendine özgün bir ağaçtır ve günümüzde benzeri ya da yakın türü olan herhangi bir ağaç türü bulunamamıştır. Ülkemizde son yıllarda sıkça adını duymaya başladığımız bu ağaç türü, kozmetik ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılıyor. Çin tıbbının 500 yıl önce keşfettiği Ginkgo biloba, ülkemizde ve birçok ülkede alternatif tıp için oldukça önem taşıyan bir bitkidir.

Gelelim faydaları nelerdir; Ginkgo biloba ekstratı en etkili olduğu alan sinir sistemidir. Depresif problemlerin tedavisinde sıkça kullanılan bir üründür.

Nedeni ise Ginkgo biloba özünün merkezi sinir sistemini etkileyen asitler ve bileşenler barındırmasıdır. Alzheimer, şizofren, unutkanlık ve diğer hafıza sorunlarına karşı etkilidir. Özellikle yaşlılarda beyindeki kan akışı azalmasına bağlı hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi ve duygu durum bozuklukları gibi rahatsızlıklarda etkilidir. Beyinde düşünme ile ilgili problemlere müdahale etmek için tam bir antioksidan görevi görür.

Zayıf ve güçsüz çocuklarda hafızayı güçlendirmek ve konsantrasyonu geliştirmek için Ginkgo biloba alternatif tıp uzmanları tarafından önerilmektedir. Hafıza dostudur, beyin otu adı da verilir. Kanser hastalığı tedavisinde yardımcıdır. Damar problemlerinde etkilidir. Damar genişletilmesinde yardımcı olur. Kan hücrelerine oksijen taşıyarak verimli kan akışını sağlar ve antioksidan görevi görür. Kılcal damarlara destek sağlayarak, kalp sağlığına dolaylı olarak fayda sağlar.

Sinir sistemi, sindirim sisteminde etkisi görülmüştür. Zihin performansını arttırır. Hücre ve vücut kalitesini arttırır. Duyu organlarında, özellikle retina göz problemleri etken maddeleri yardımıyla durdurulabilir. Sarı nokta göz rahatsızlıklarında etkilidir. Sinir hasarı görenlerde, kulak çınlaması durumlarında etkilidir. İşitme problemlerin de, kulaktaki su dengesini sağlar. Ciltte vitiligo gibi renk değişiminde etkilidir. Radyasyon ve kemoterapinin yan etkisini vücuttan attırma da etkisi görülmüştür. Antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile bağışıklığı güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.

Atom bombası atılan yerde biten ve yaşamını sürdüren tek bitki Ginkgo biloba’dır. Damar tıkanıklığından dolayı aksak ayak sendromunda önerilir, kana oksijen taşır. Ginkgo biloba beyindeki basıncı azaltır ve damarların gevşemesini sağlar. Bu özellikleri ile migren ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan baş ağrılarını azaltmada yardımcıdır. Saç dökülmelerinde etkisi görülmüştür. Alerji ve enfeksiyonların sebep olduğu iltihapların iyileşmesinde etkisi görülmüştür. Saç incelmesi ve saç dökülmesini büyük oranda azalttığı görülmüştür. Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra oluşan kellik için faydalı olduğu görülmüştür.

Sağlık uzmanları tarafından Ginkgo bilobanın sağlıklı cinsel hayat için yararlı olduğu açıklanmıştır.  Pankreas, kolon kanseri ve yine kadınlarda meme kanseri ve rahim kanserine karşı etkilidir. Kan temizleme ve kan sağlığı için etkilidir. Ginkgo biloba E vitamini bakımından oldukça zengindir, bu özelliği sayesinde cilt sağlığını korur, yara izleri, akne, sivilce ve benzeri cilt rahatsızlıklarında etkilidir. Ginkgo biloba nın antidepresan özelliği bulunmaktadır.

Merkezi sinir sistemi üzerinde etkisi olmasından dolayı depresyon problemlerinin aşılması için önerilir. Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında etkilidir ve bronşları açmaya yardımcı olur.

Sabah akşam içilen Ginkgo biloba, astım ataklarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Bahar alerjisine karşı etkileri görülmüştür.

Yani özetle 200 milyon yıldan bu zamana kadar Ginkgo biloba insan sağlığı için doğanın bize en büyük armağanıdır diye biliriz.

Bir diğer yazımda, doğanın yeni bir mucizesiyle buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.