DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fırsatlar Ülkesi ve Dost Canlısı İnsanlar…

Her zaman konuşulan “çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı?” sorusuna cevaben hem gezip, hem okumayı tercih ettiğimiz siz okurlarımızca malumdur. Biz bir Evliya Çelebi olamasakta, gördüklerimizi ve edindiğimiz güzel bilgileri yazılarla aktarmaya devam ediyoruz.

29.11.2019
19.475
A+
A-

Bu vesile ile okuyarak öğrendiklerinizi, görmek istersiniz diye düşünüyorum. Şuan tarihi zenginliğini doğal güzellikleriyle bütünleştirmiş Abhazya da bulunuyorum. Karadeniz’in kıyısında bulunan, iklimi Akdeniz iklimi olduğundan bizlere de oldukça tanıdık gelen bir yeryüzü cenneti burası.

Ülkeye geldiğimde aklın ve bilincin rengi olan “yeşil” rengin sakinliğine kendimi bıraktım hemen. Tüm nezaketi ve misafirperverliği ile Abhazya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamila MERTSKHULAVA’nın konuğu oldum. Rusya’da Filoloji bölümünde eğitimini tamamlayarak Abhazya’ya hizmet tutkusuyla, büyük bir özveriyle iş hayatına başlayan Sayın Tamila MERTSKHULAVA uzun yıllar akademisyen olarak öğretmenlik yapmış birçok gencin yetişmesine emek vermiştir.

Kutsal bir meslek olan öğretmenlik mesaisine aynı zamanda Abhazya Ticaret ve Sanayi Odasında da çalışarak devam etmiştir. 5 Yıl süresince bu şekilde özverili çalışmalarına devam eden MERTSKHULAVA, profesyonel anlamda da branşlaşmış olarak iş hayatına devam etmek için de “Göz Bebeğim” dediği Ticaret ve Sanayi Odasını seçmiştir.

Başkan danışmanı ve başkan yardımcılığı görevlerinde de bulunan MERTSKHULAVA, kurucu başkan olan merhum Gennady Gaguliya’nın Başbakan olarak atanmasının ardından, Oda Başkanı olarak seçilmiştir. İki yıla yakın süredir de bu görevi yürütmektedir.

2002 yılında kurulan Ticaret ve Sanayi Odası bugün 40 personeli ile Başkent Sohum’daki merkezinde Rusya, ABD, Belçika, İtalya, Almanya, İskoçya gibi ülkelerde temsilcilikleri ile hizmet vermekte. Ayrıca 40 ülkede, 80 temsilcisiyle de çalışmalarını yürütmekte olan Ticaret ve Sanayi Odası farklı ülkelerde 87 işbirliği anlaşmasına imza atmıştır. Son 5 yılda 20 adet uluslararası fuar ve kongreye de katılım sağlanmıştır. Abhazyaya temaslarda bulunmak için gelen heyetlere resmi kurumlarla temaslarını sağlamak başta olmak üzere birçok konuda rehberlik ve destek hizmeti vermiştir.

Kurucu başkan ve başbakan olan merhum Gaguliya’nın Ticaret ve Sanayi Odasının: “ülkenin tanıtılmasına, kalkınmasına, ekonomik refahın sağlamasına katkıda bulunması gerekliliği” düşüncesini geliştirerek devam ettiren MERTSKHULAVA, Abhaz iş insanlarının yurt dışına açılması ve Abhazya ile çalışmak isteyen iş insanlarının ihtiyaçlarını beklentilerini karşılamak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Abhazya’nın tarihi dokusu, ayrıca doğal iklimi ve yaşam kaynakları sebebiyle turizmde de tercih edilen öncelikli ülkeler arasında yer aldığını belirten Başkan, bu yöndeki yatırım ve çalışmaları da yakından takip ederek desteklediklerini belirtmiştir. Bu yönde yapılan takip ile yapılan çalışmalarla, her yıl ülkeye giriş yapan turist sayısında büyük artışın resmi rakamlara yansıdığını ifade etti.

Abhazyanın doğal kaynaklarının korunmasına özen gösterildiğini bu nedenle ülkede tarım ürünlerinin doğal ve sağlıklı olmasının yanı sıra tarım ürünlerinin üretilmesindeki verimliliğin de yüksek olduğunu belirtti. Abhazya’nın tarım ürünleri ve turizm alanlarında bölgedeki en önemli ve potansiyeli yüksek ülke olduğunun da altını çizdi.

Ticaret ve Sanayi Odasının, Devlet kurumlarıyla ayrıca hükümet ile yakın ve güçlü bağlarının olduğunu, bu sayede dünyaya açılmak isteyen Abhaz iş insanlarının ve Abhaz ürünlerinin sunumunu ve ihracını kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla yapılan ikili anlaşmalar sayesinde ithalat ve ihracatlarda gümrük muafiyetliklerinin getirildiğini, ayrıca Ekonomi Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir komisyon ile yatırım ve ticaret faaliyetlerine branşlarına uygun destek, teşvik ve kolaylıklar sağlandığı bilgisini de bizlerle paylaştı. Bu sayede ticaret hacminin arttığını ifade etti. Amerika’dan Avrupa’ya, Rusya’dan Çin’e kadar Uluslararası fuarlar, sergiler, çalıştaylar ve kongreler ile Abhazya’nın tanıtımına ve ticari faaliyetlerine katkıda bulunduklarını, tüm dünyadan basın mensuplarının katılımları ile Abhazya’da gezi programları organize ederek çalışmalarını genişlettiklerini belirtti.

Abhazya’nın; Karadeniz sayesinde gemilerle, mevcut tren yolu sayesinde Rusya’yla ve havaalanı sayesinde de tüm dünya ile ulaşımının mümkün olacağını, şu anda aktif olmayan bu mevcut alternatif ulaşımların ileride insanlığın kullanımına açılacağını ve bunun zorunlu olduğuna inandıklarını söyledi.

Abhazya’nın bağımsızlık mücadelesi vererek savaştığı dönemde Türkiye’den gemiler ile insani yardım aldıklarını özellikle sivil halk için yapılan bu yardımları ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin duyarlılığını unutmadıklarının altını çizdi. Bu hassasiyetin de gözetilerek Türkiye ve Türk halkının, Abhaz halkının gönüllerinde özel yeri olduğunu söyledi.

Halen Abhazya’nın Türkiye ile karşılıklı olarak tanınmamış olmasına rağmen Türkiye ile ticari ilişkilerinin yoğun olarak sürdüğünü; özellikle tarım, inşaat, turizm ve deniz ürünleri alanlarında Türkiye’nin,Rusya gibi öncelikli ticari tercih olduğunu belirtti. Örneğin kurulan balık yağı ve balık unu fabrikasının tam kapasite ile çalıştığını vurguladı.

Türkiye’de yaşayan çok sayıdaki Abhaz kökenli vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının da bu ilişkileri ve dostluk bağlarını güçlü kıldığını ifade etti. Türkiye ile Abhazya’nın bir önemli ortak paydasının da Rusya Federasyonu olduğunun altını çizen MERTSKHULAVA; “Rusya ortak müttefikimiz ve dostumuzdur, bu nedenle üç devletin birlikte çok daha fazla çalışmalar yapacağına inanıyoruz” dedi.

Yakın tarihte Gürcistan ile Abhazya sınırının da açılmasını önemli bir gelişme olduğunu, bunun sınır ve taraf olan tüm devletlere ve vatandaşlarına faydalı olduğunu söyledi. Gürcistan sınırı ile de Abhazya’nın karayolu ulaşımının geliştiğini vurguladı. “Abhazya’nın adı geçen tüm devletler ve vatandaşları ile tarihi bağları vardır” diyen MERTSKHULAVA; “buna akrabalık ve ailevi bağlar da dahildir” cümlesini de sözlerine ekledi

Ticaret ve Sanayi Odası olarak Abhazya halkının ve Abhazya Cumhuriyetinin huzuru, gelişimi, refahı için çalıştıklarını ifade ederek politikalardan ayrı, bağımsız, insani, kazandırma ve kazanma prensibi ile yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Odalarının da aynı duygu ve değerlerle hizmet verdiğine inandıklarını özellikle Ankara başta olmak üzere Ticaret ve Sanayi Oda Başkanlarını Abhazya da ağırlamaktan onur duyacaklarını belirterek bu davet ve mesajı iletme sorumluluğunu MevzuHaber ailesine verdi.

Sayın Abhazya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı MERTSKHULAVA’ya kabulü için teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.