DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Filler ve Çimen

Karadeniz bölgesinde çok sayıda özerk ve küçük devletler bulunuyor Filler oynaşıyor olan bu küçük devletlere oluyor.

10.03.2022
6.930
A+
A-

Filler oynaşırken olan çimenlere olur.

1990’ların devlet- mafya- siyaset üçgenini anlatan Derviş Zaim’in yazıp yönettiği 2000 yapımı “Filler ve Çimen” filmi çok sayıda ödüle layık görülmüştü, güçler arasında bitmeyen savaşların ne kadar canice yapıldığı anlatılmak istenmişti aynı bu günün yaşanan Ukrayna- Rusya arasında yaşananlar gibi.

Rusya Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleyeli on günü geçti, batı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı ama Rusya her şeye hazırlıklı olduğunu gösterdi, kısaca Ukrayna üzerinden “Turuncu” devrimleri ihraç edenlere karşı “Kızıl” güç batıya ve ABD’ye meydan okumaya devam edecek gibi duruyor.

Putin “Ukrayna’daki askeri operasyon Rusya’nın talepleri karşılanırsa durdurulur” dedi son açıklamasında ve Ukrayna’ya destek veren ülkelere mesajı çok netti “ Müzakerelere hazırız”      .

Ukrayna meselesi esasen iki filin oynaşmasından başka bir şey değil. ABD Rusya’yı her coğrafyada kontrol altında tutmaya çalışıyor, Rusya ise kontrole girmeden 26 Aralık 1991’de kaybettiği bölgeleri batıya kaptırmamak için soğuk savaşın diplomasi ve askeri stratejilerini kullanarak üstünlüğünü korumaya çalışıyor.

Josef Stalin, ABD ile Sovyetlerin II. Dünya savaşında Hitler Almanya’sına karşı müttefik olmalarına rağmen ABD’nin 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya ve 9 Ağustos 1945’te Nagazaki’ye atom bombası atmasının kendisine mesaj olduğuna inanarak 1949 yılında Sovyetler daha güçlü atam bombası yaptıklarını açıklayarak soğuk savaşı başlatmış oldular.

Soğuk savaşın iki fili ABD ve Rusya yaklaşık 70 yıldır güç mücadelesinin içindeler 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldı ama soğuk savaş bitmedi aksine coğrafyasını genişletti Rusya’nın kaybettiği ülkelerde. Rusya lideri Putin eski Sovyetler Birliğinin doğal sınırlarını korumak için her riski Ukrayna başta olmak üzere almış gözüküyor.

Rusya- Ukrayna arasında görüşmeler sürüyor ama batı Ukrayna’dan sonra sırada hangi ülkenin olduğunu konuşmaya başlarken gözler Gürcistan, Romanya, Bulgaristan ve Beleras’a çevrilmiş durumda.

ABD’nin 2007 yılında Çin ve Rusya’ya karşı etkinliğini arttırmak için  “21. Yüzyıl Deniz Gücü İşbirliği Stratejisi’ni (A Cooperative Strategy fof 21st Century Seapower- CS-21) ilan ettiğinde bu gün yaşananlarında fitilini ateşlemiş oldu.  Bu gelişmeden sonra ABD’nin Avrupa kıtasındaki ikinci adresi Almanya, Türkiye’nin denizaltı siparişlerini iptal etti yasak olmasına rağmen nükleer U Bot denizaltılarını ABD ile üretmeye başladı.

Günümüze gelecek olursak ABD’nin Karadeniz’de Rusya’yı kontrol etmesi için önce Montrö Antlaşmasını baypas edecek 1950 yılında çizilen Karadeniz- Marmara Denizi Kanalı projesi günümüzde Kanal İstanbul adıyla tartışılıyor olsa da Rusya’nın Montrö Antlaşmasını savunması ABD’nin Karadeniz’e girmesini engelliyor. ABD şuan Yunanistan adalarına asker konuşlandırarak Ege Denizini…

* Yazının Devamını Yazar Blog adresinden okuyabilirsiniz. ( Tıkla )

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.