DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fazla Çalışma Ücretleri Ve Sigortalı Çalışırken Bağımsız Olmak 

Sesli Dinle

Bir emanetçi için ise işveren olmak, mülk sahibi olmak demek değildir.  İster maaşlı çalışan ister kendi işimizden çalışan olalım sevgiyle kalalım, bağımsız olalım.

02.03.2022
4.140
A+
A-

Bağımsız ve özgür ruhlu insanları sevmişimdir hep, bana içimdeki ideal formu gösterir onlar, sınırlarımın ötesini, kimi zamansa içimdeki ukdeyi… Gelecekte olmayı istediğim form ise aslında geçmişimin arkadan görüntüsüdür.

Bağımlı ve Bağımsız çalışmayı ayıran ise sevgiyle yapılması hususudur, Bağ kurlu ya da birinin yanında sigortalı olmayla ilintili değildir.

Ben böyle derken İş kanunu ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliği ise Mesainin 7.5 Saat olduğunu ve Fazla mesaiyle en fazla çalışmanın 11 Saat olabileceğini emredici bir sesle söylüyor. Yedi buçuktan şaşma on biri aşma!

Haftalık çalışma 45 Saat diyor mesaiye seviyorsan kal, Yıllık hududun 270 Saattir taşma!

Gelelim mesai ücretlerine; Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödeniyor. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır. Fazla sürelerle çalışmada ücret %25 Artırılarak ödeniyor.

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

Fazla sürelerle çalışma ne ola ki?  Fazla çalışmadan farkı ne? Açıklayım; Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma, Haftalık çalışma süresinin 45 Saatin altında belirlendiği durumlarda ise 45 Saate kadarki çalışma Fazla sürelerle çalışmadır.

Aman dikkat; Hafta sonu çalışması yapılırsa haftalık 45 saati aşan çalışma %50 Zamlı ve ilave Saat ücreti hesabıyla yapılır.

Hizmet etmek bağımlı olmak demek değildir, Bir iş severek yapılırken bağımlı çalışmaktan bahsedilemez, sevgide bağımlılık olmaz, aşkta olur. Bir emanetçi için ise işveren olmak, mülk sahibi olmak demek değildir.  İster maaşlı çalışan ister kendi işimizden çalışan olalım sevgiyle kalalım, bağımsız olalım.

Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.