DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ev Hizmetlerinde Çalışanlarda SGK Uygulamaları

Teşviklerden ancak talep edenler yararlanabilecek olup otomatik indirim alınması mümkün değildir, yabancı çalışma izni  olan yabancılarda şartların sağlanması durumunda bu teşviklerden yararlanabilecektir.

10.08.2022
3.522
A+
A-

Ev hizmetinde çalışanlar 10 Günden fazla çalışanlar ve 10 Günden az çalışanlar olarak ikiye ayrılırlar.

On günden fazla çalışanlar için uzun ve kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılır. Kişi sağlık gibi emeklilik gibi haklardan yararlanır iken, 10 günden az çalışanlar için işvereni tarafından  % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi yatırılır, çalışan kişi, kendisi uzun vadeli sigorta kolları  primi ve GSS primi yatırmazsa sağlıktan ve emeklilik hakkından yararlanamaz.

Üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımların aynı evde yaptıkları ev hizmetleri için sigortalı olmaya gerek yokken, ancak 3.dereceye kadar akrabalık ilişkisi olmadan bu ev işlerini yapanlar zorunlu sigortalılık kapsamındadır.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılacak işçiler için işveren evinin bulunduğu yerin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine, taraflarca imzalanmış ve doldurulmuş işyeri bildirgesini her bir işçi için ayrı ayrı vermek zorundadır.

Bu bildirgedeki işe başlama tarihi sigortalılığın başladığı tarihtir.  Verilen bildirime istinaden SGK Sigortalılığı tescil edecek ve tahakkuk otomatik olarak oluşturulacaktır. Ayrıca her ay bildirim yapmaya gerek bulunmamaktadır.

Her ay sistemde belirecek ödeme bankadan düzenli ya da otomatik olarak ödenebilecektir. Bildirge işe girişin yapıldığı ayın sonuna kadar kuruma verilmezse her bir işçi için asgari ücretin brüt tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İşten ayrılışı ise bildirge ile 10 gün içinde bildirmeyen işverene asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası kesilecektir. Cezayı gerektiren fiiller idarece tespit edilirse cezalar ağırlaştırılmış olarak uygulanır.

Aylık 10 ila 30 gün arası sigortalılığı olanların 30 güne tamamlanacak şekilde aradaki farkı Genel Sağlık Sigortası olarak yatırması gerekmektedir, ancak isteğe bağlı sigortalılıkları olanların aradaki fark için GSS Ödemelerine gerek yoktur.

Asgari ücret üzerinden 2100TL olan SGK maliyeti; işe alınacak kişinin İŞKUR’a kayıtlı kişilerden olması son 3 ya da 6 ayda sigortalılığının bulunmaması ve evde çalışan ortalama işçi sayısına ilave olması gibi şartların sağlanması durumunda bir süre ile sınırlı olmak üzere teşvikler ile indirimli prim ödemesine dönüşebilecektir.

Teşviklerden ancak talep edenler yararlanabilecek olup otomatik indirim alınması mümkün değildir, yabancı çalışma izni  olan yabancılarda şartların sağlanması durumunda bu teşviklerden yararlanabilecektir.

Emeklerin değere dönüştüğü anlarda kazanımlar bereketleniyor, yaptıklarımızla değil olduklarımızla insan oluyoruz, önce insan diyen önceliğini insandan yana kullanan herkese selam ve sevgiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.