DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Etsiz Çiğköfte

Sesli Dinle

Ham maddesi bulgur olan bu yiyeceğin size bir zararının olacağını düşünmüyorum. Bulgurun yanı sıra kırmızı biber vücuda A ve C vitamini takviyesi yapar ve ayrıca kolesterolü düşürücü etkisi de bulunur.

Etsiz Çiğköfte
27.01.2021
7.232
A+
A-

Dünya var olduğundan beri canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için besleniyor. Önceleri belki sadece “doymak” için yapılan bu eylem, zamanla lezzeti ve gözlere verilen şöleni için yapılmaya başlanmış.

Damak tadı dediğimiz kavram geliştikçe, ürünlerin kullanım şekli değişmiş ve çeşitlenmiş. Her yöre de farklı uygulamalar kazanan yemek pişirme sanatı, gelişimini de sürdürmeye devam ediyor.

Ben de bugün sizlere Anadolu’nun eşsiz lezzeti olan, Adıyaman ya da Urfa da hatta pek çok farklı yörede de farklı şekillerde yapılan harika bir tarifim vereceğim. Adıyaman’ı okuyunca hemen tahminleriniz oluşmuştur diye düşünüyorum.  Tarifim tabi ki “çiğ köfte”. Herkesin severek yediği, yedikçe yedirten, dürüm olarak ayrı, kıvırcık arasına sıkıştırıp üzerine limon sıkılarak yenmesi ayrı zevkli olan o eşsiz lezzeti ölçülendirmek istedim.

Hadi gelin ham maddesi acı biber ve bulgur olan içerisine çeşitli baharatlarla zenginlik kazandıran çiğ köfte hakkında bilmediklerimizi öğrenelim. Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan çiğ köfte acı severler için sadece bir yiyecek değil aynı zamanda tutkudur. Geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanıyor.

Hikayesine gelecek olursak Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz İbrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahim’i yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir.

Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır. Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir.

Ham maddesi bulgur olan bu yiyeceğin size bir zararının olacağını düşünmüyorum. Bulgurun yanı sıra kırmızı biber vücuda A ve C vitamini takviyesi yapar ve ayrıca kolesterolü düşürücü etkisi de bulunur.  Etli ve etsiz olarak ikiye ayrılır bu güzel lezzet. Ben bu tarifimde uzun süre saklayabilmek için etsiz yapmayı tercih ettim.

Sizler hemen tüketebilecek durumdaysanız yağsız kıymada ilave edebilirsiniz. Sabırsızlıkla tarife geçmeyi bekliyorum, haydi buyurun bakalım.

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

  • Dikkat etmeniz gereken en önemli unsur biber salçanız çok acı ise isotu az kullanmanızı tavsiye ederim.

MALZEMELER
2.5 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı isot
1 yemek kaşığı pul biber
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı

Soğan ve sarımsağı rendeleyin.
Ardından bir kap içerisinde biber domates salçası, soğan, sarımsak, pul biber, isot, baharatlar, zeytinyağı ve limon suyunu birleştirip karıştırıyoruz.
Bulgurumuza sıcak suyu ilave ederek biraz yumuşamasını sağlıyoruz.
Ardından salçalı karışımı ilave ederek yoğurma işlemimize başlıyoruz.

Yoğurma işleminde ara ara su ilave etmeyi unutmuyoruz.

Dilerseniz buzda kullanabilirsiniz.

Köfte kıvamına geldiğinde şekil verip bol yeşillikli servis tabağınıza alabilirsiniz.

Afiyet olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.