DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Etkili Ve Dirençli Ekip

Sesli Dinle

Lider olmak için etkilemek istediğiniz insanların anlayacağı dili konuşun. İnsanlarla anlayacağı dilden konuşmak, onlara yaptırmak istediğiniz şeyleri yapmalarını sağlamanın büyülü bir yoludur.

Etkili Ve Dirençli Ekip
27.07.2021
3.902
A+
A-

Rice Üniversitesi ve Windsor Üniversitesi’nin yeni araştırmasına göre, çalışanlarını işte öğrenmeye teşvik eden ve değişim için fikir ve önerileriyle konuşan liderler, olağanüstü ve beklenmedik durumlar karşısında daha etkili ve dirençli ekiplere sahip.

 Windsor Üniversitesi’ndeki Odette İşletme Okulu’nda Yardımcı Doçent olan yazarlar Kyle Brykman ve Rice’ta psikolojik bilimler alanında Yardımcı Doçent olan Danielle King, çalışanları daha esnek kılan ve işyerinde öğrenmeyi teşvik eden şeyleri inceledi. Araştırmacılar, Kanadalı beş teknoloji şirketinden 48 ekibin etkileşimlerini özel olarak inceledi.

King, “Çalışanların daha esnek olmalarına yardımcı olmak için kuruluşların neler yapabileceğini anlamak, Çalışma Dayanıklılığı Araştırma Laboratuvarımdaki çalışmalarımızın odak noktasıdır” dedi. “Bu araştırma projesi, dayanıklılık sürecinde liderliğin ve çalışan sesinin önemli rolünü ortaya çıkarmak için bir fırsat sundu.”

Brykman ve King, patronları çalışanları risk almaya, önerilerde bulunmaya ve süreçten öğrenmeye teşvik ederse daha etkili ve dirençli ekiplerin olduğunu buldu. King, öğrenme ve açık iletişim merkezli bir çalışma ortamı oluşturmanın ekipler büyüdükçe ve yeni görevler üstlenirken yardımcı olduğunu söyledi. Liderler, bu işyeri kültürünü, açıklık ve gelişimlerine odaklanmayı işaret eden olumlu bir dille güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

King, “Yalnızca performans sonuçlarına değil, öğrenmeye odaklanan bir lideriniz olduğunu bilmek çok önemlidir.” dedi. “Daha esnek ekipler oluşturmada tüm farkı yaratabileceğinden, bunu çalışanlara düzenli olarak iletme konusunda bilinçli olmaları da onlar için önemlidir. Liderlerin öğrenen bir zihniyeti sözlü olarak ödüllendirmesi gerekir. Örneğin, bir patron bir çalışana yanıt verdiğinde. Onları bir hata yaptıkları için azarlamak yerine, ‘Harika, şimdi bu deneyimden öğrenebilirsin’ diyerek iş başında bir hata, büyük bir fark yaratıyor.”

Bunlara bir örnek de ben vermek istiyorum, kitabın adını hatırlamıyorum fakat olayı şöyle özetliyordu. Bir banka da yönetim kadrosunda çalışanlardan biri yüklü miktarda kredi batığı vermesine neden oluyor kurumun. Bunun üzerine ilgili kişiden konu hakkında savunması alınıyor ve icra kurulu tarafından çağırılıyor. Bu duruma sebep olan kişi işten atılacağı düşüncesi ile gidip kendi hatalarını kabul edip ayrılmak isterlerse hemen istifa edebileceğini söylüyor. İcra kurulu üyeleri kendisini kredilerden sorumlu direktör olarak atamasının yapıldığını, yapılan hatanın ise eğitim maliyeti olarak gördüklerini, atandığı görev için gerekli deneyimi yeni kazandığını ifade edip yeni görevinde başarılar dileyip uğurluyorlar. İlk okuduğumda garipsediğim bir durum olmuştu fakat başına geçeceği departmanın gerektirdiği deneyimi o olay ile kazandığını sonradan anladım.

Bu sefer kitabın adını hatırlıyorum Nüvit Osmay’ın İnsan mühendisliği kitabında ise şunu okumuştum. Amerika da tren yolu henüz yapılırken zemin etüdü yapılıyor bunun için bir metre kazılarak gerekli tetkikler yapılıyor. Kazma işini yapan işçiler ücretlerini tam olarak alıyor olsalar da üç günden fazla çalışmıyor. Ne yaptığımız belli değil sürekli bir yerleri kazıp geri dolduruyoruz diye söylenip işi bırakıyorlar. Bunun üzerine yeni işe başlayan ekibe neden kazdıklarını nasıl bir zemin aradıklarının bilgisini verince o ekip ile bütün işleri bitiriyorlar.

Özet olarak insanlar yaptıkları işi ne için yaptıklarını öğrenince daha verimli bir sürece evrilebiliyor mevcut durum.

Liderlik ile alakalı olan bu yazıda geçmişte aldığım notlardan örnek ile son vereyim.

Lider olmak için etkilemek istediğiniz insanların anlayacağı dili konuşun. İnsanlarla anlayacağı dilden konuşmak, onlara yaptırmak istediğiniz şeyleri yapmalarını sağlamanın büyülü bir yoludur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.