DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Erken Yaşta Emekli Olmak, Emekliliği Öne Çekmek

Sesli Dinle

Çevresel şartlar ve işin gerekleri nedeniyle 50 yaşına gelen çalışanın erken yaşlandığı SGK Sağlık Kurulu tarafından kabul edilirse belirtilen yıl ve prim gününü doldurularak emeklilik kazanılabilir.

12.01.2022
4.792
A+
A-

Hikâye o ki: Vatandaş tarlada oturur vaziyette tırpan işleyip ekin biçmektedir, komşusu seslenir a biraderim oturarak ekin mi biçilir! Yatarak denedim olmuyor der bizimkisi.

Zaman zaman, erken emekli olsak da istirahat etsek diye gelir akıllara, yan gelip yatma değil elbette, öte yandan insanın kendine zaman ayırması, belki gezme hayali,  hobilere, kişisel gelişime zaman ayırması hayati ve önemli konulardır. Peki, hangi durumlarda emeklilik öne çekilebilir?

İlk aklıma gelen fiili hizmet süresi zammı uygulaması, yani tehlikeli işlerde çalışma işleri: Yeraltı işlerinde, madenlerde, Asit, Cıva, Cam, Çimento üretiminde… Dalgıçlık, gazetecilik, Doktorluk, Polislik vb. 40 üzeri meslek dalında 360 gün hizmetin var ilave olarak 30, 60,90, 180 gün arasında devlet hizmetine ekliyor gibi. Aksiyon insanları buyursun lütfen.

Kadınlar ne şanslı Sigorta tescili olup, 3 Çocuk için Doğumlar sonrası prim yatırılmadı ise 6 Yıl borçlanma yapıp primler artırılabiliyor, ama son 7 yıl hesabına sayılmıyor. Erkeklerde aynı şekilde askerlik sürelerinde prim yatırılamadığından borçlanma şansını bulabiliyor, askerlik sigortalılık öncesi ise sigortalık öne çekilebiliyor.

Yurtdışında gerek çalışarak gerek 1 yıla kadar çalışılmadan geçirilen süreler borçlanılıp emekliliğe sayılabiliyor. Ev hanımları ise istedikleri süre kadar borçlanabiliyor, hele T.C. ile Sosyal güvenlik anlaşması olan bir ülkede çalışıyorsanız çok daha avantajlı durumlar söz konusu, o ülkedeki hizmetleri para ödemeden emekliliğe saydırıyorsunuz ve o ülkedeki sigorta başlangıcı T.C deki başlangıç sayılıyor. Avantajı fark edebiliyor musunuz? Borçlanma asgari ücret ve onun 7,5 katı oranındaki bir tutardan olabiliyor.

Kısmi süreli ve Çağrı üzerine çalışan sigortalılar da emeklilik de gün kazanmak için prime esas kazanç alt ya da üst limiti arasında %32 prim oranı ile borçlanabiliyor. GSS ödenmiş sürelere ilişkin borçlanma oranı %20 oluyor.

Engelleri bulunanlar, engel oranlarına göre 15 Yıl 3700 gün ila 18 Yıl 4680 gün arasında emeklilik hakkı kazanabiliyor. Başkasının yardımına ihtiyaç duyan engelli çocuğu bulunan kadının 2008 sonrası çalışmalarının toplamının ¼ ü hizmetine eklenir ve bu süre yaş haddinden indirilir. Sigortalılığı sonrası %60 üzeri çalışma gücü kaybı oluşan, en az 10 yıl sigortalılığı ve 1800 hizmet günü olanlar erken emekliliğe hak kazanır. Bağ kur, SGK ve Emekli sandığı için geçerlidir.

Çalışmakta iken tutuklanıp ya da gözaltına alınanlardan bu suçlardan beraat edenlerin bu sürelerdeki borçlanmaları mümkündür.

Yasal bir grev ve lokavt da geçen süreler, avukatlık stajında geçen 1 yıla kadar süreler, Hekimlikte staj, doktora ve tıpta uzmanlık için yurtiçi ve dışında geçen süreler, memurların aylıksız olarak izinde geçirdiği bazı durumlar borçlanılabilir.

1999 Öncesi sigortalılığı olup, 15 yıl sigortalılık ile yaş haddinden emekli olunabilir.

Çevresel şartlar ve işin gerekleri nedeniyle 50 yaşına gelen çalışanın erken yaşlandığı SGK Sağlık Kurulu tarafından kabul edilirse belirtilen yıl ve prim gününü doldurularak emeklilik kazanılabilir.

Birden fazla işyerinde çalışıp adına 30’ ar gün prim ödenen kişilerde emeklilik hesabı yapılırken, ay bazında gün sayısı 30 günü geçemeyecek ancak farklı işverenlerce yatırılan primler dikkate alınacak ve bu emekli maaşını yukarı çıkaracaktır.

Önce sağlık olsun, insan işini seviyorsa zaten çalışmıyor demektir, iş hayatında şartlarımızı bilgiyle, kalitemizle iyileştirmemiz yaşantımıza sayısız katkılar sağlar. Çalışma hayatının sonrasını planlamak ise önemli bir konu, emeklilikte yaşa takılanlardan olalım ya da olmayalım, bir emeklilik planlaması da yapmayı tavsiye ederim.

Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.