DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emeklilerde Sosyal Güvenlik Destekleme Primi Uygulaması

Sesli Dinle

2008 Ekim başından itibaren ilk defa sigorta kapsamında çalışacakların, Tarımsal faaliyetler kapsamında kendileri için çalışması hariç, 4A ve 4B Kapsamındaki çalışmalarında maaşlarının tamamı kesilecek olup SGDP uygulaması olmayacaktır.

24.08.2022
3.936
A+
A-

Emekli olduktan sonra çalışanların emekli maaşı kesilmeden, onların adına işveren tarafından SGK ya yatırılan primi ifade eder. Emekliye bir faydası olmayan, genç istihdamın önünü kestiği varsayımıyla bir nevi emekliyken çalışan ve emekliyi çalıştıranları cezalandıran bir uygulamadır.

SGDP Uygulaması Emekli olduktan sonra kendi nam ve hesabına çalışan ve ya başkaları nam ve hesabına çalışanlar ile işverenlerin bu uygulamaları bilmesi ve bakış açısı geliştirmeleri için ele alınan bir konudur.

Sosyal Güvenlik Sistemini desteklemek için ödenen ve emekliyken çalışana bir faydası olmayan bu uygulama primi Brüt maaşın %32 si olarak hesaplanarak her ayın sonuna kadar SGK hesabına bankaya yatırılır. İçerikte ise Primin  %7,5’ u maaştan kesilmek suretiyle işçi ,  %24,5 u ise işveren tarafından ödenir. İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ise işçi güvence altına alınmaktadır. Hesaplamada dikkate alınacak olan tutar ise Asgari ücret ve onun 7,5 Katı üzerinden hesaplanacak olan tutardır.

Tercihen Uzun vadeli Sigorta kolları primi ödeyip emekli maaşlarını artırmak isteyenlerin SGDP ödemesi yapılmayıp normal Tüm sigorta kolları primleri ödenecek ve bu kişilerin emekli maaşları, primler ödendiği sürece kesilecektir.

SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığından Emekli olduktan sonra Kendi adına işyeri açıp, kendi hesabına çalışanların SGDP olarak maaşlarından bir kesinti yapılmayacaktır.(1 Mart 2016 Öncesi yapılıyordu)

2008 Öncesi ya da sonrası olsun; Emekli olduktan sonra tekrar kamuda çalışacakların emekli maaşları kesilir, SGDP uygulaması yoktur.

2008 Ekim başından itibaren ilk defa sigorta kapsamında çalışacakların, Tarımsal faaliyetler kapsamında kendileri için çalışması hariç, 4A ve 4B Kapsamındaki çalışmalarında maaşlarının tamamı kesilecek olup SGDP uygulaması olmayacaktır.

Görüldüğü üzere burada bir geçiş süreci öngörülmüştür, 2008 Ekim öncesi Sigortalı olanların emekliliği sonrası adeta bir ceza ödeyerek(SGDP) çalışmasına izin verilerken, bu tarihten sonra işe başlayanların emekliliği sonrası çalışmalarına izin verilmemektedir. İlla çalışacağım diyenlerin Emekli maaşlarının tamamı ise kesilecektir.

2008 Yılındaki Reform sonrası ilk defa sigortalı olup emekli olanların yurtdışında çalışmaları halinde emekli maaşları kesilecektir, Bu ülkenin Sosyal Güvenlik anlaşması yaptığımız ya da yapmadığımız bir ülke olmasının önemi yoktur. Reform öncesi sigortalığı bulunup emekli olanlarda bu durum söz konusu değildir.

Ehveni şer dedikleri kötünün iyisine evirilmeye çalışılan emeklilerin Sigortalılığı konusunda Emeklilerin üvey evlat muamelesine tabi tutulması bir yana, onların tecrübelerinden yararlanılması konusunun bir yana itilmesi ise Sosyal Güvenlikte Planlama ve öngörülerin iyi çalışmadığımın bir emaresidir. Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.