DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elimizdeki Mezura İle Vergisel Avantajları Ölçüyoruz

Sesli Dinle

Elimizde mezura ile gezmesek te, kendimize yeni ve değer veren gözlerle bakalım, yorum yapmak yerine sorular soralım,  mutlulukta kalalım.

Elimizdeki Mezura İle Vergisel Avantajları Ölçüyoruz
05.10.2022
3.272
A+
A-

Ailemizin terzisi her kıyafet dikiminde ölçümüzü yeniden alırdı, Pek çoğumuz terzi olmasak ta, başka mesleklerde iyi ve başarılıyız, Peki bu ölçü misali mesleklerimizde ölçüye ve yenilenmeye göre hareket ediyor muyuz?

İşletmelerin ölçüsünün yeniden alınması hususuna odaklansak, bu ölçü nasıl ve kimler tarafından alınıyor, kimleri ilgilendiriyor olurdu? Mali müşavirler kadar, finansçı, bankacı, yönetici ve devlete kadar pek çok kesimi ilgilendiren bir durumdan bahsediyorum.

Şirketler ya da işletmelere kayıtlı taşınmazların ve kıymetlerin yeniden ölçüsü almak noktasında Eylül 2022 sonu mezuramız 92,93 oranına ayarlandı, Güncel piyasa değerine göre Arsa, Arazi, Bina, Makine, Taşıt gibi kıymetlerin değerini, zaman içinde ortaya çıkan  enflasyonun etkilerden koruyoruz gözümüz aydın. Bu korumayı, bahse konu kıymetlerin piyasa ve enflasyon koşullarına göre gerçek değerlerine ayarlayıp, sabitleyerek yapıyoruz.

Yeniden değerleme yapmak kanuni ve seçimlik bir haktır  ve Değer artışından kaynaklı Yüksek vergilemeden korunmak, Bankalar ve İlişkili kişiler nezdinde gerçekçi bir bilançoya sahip olmak ve Artırılmış değer üzerinden Amortisman yoluyla gider yazıp yüksek vergilemenin etkisini kırmak için yapılır. Şirketler açıklanan oranlar dâhilinde değer yükseltmesi yapıp bilançolarını güncelleyebilirler, konuyla alakalı mutlaka mali müşavirinize başvurunuz.

Net değer artışı tutarı üzerinden gerçekleşen bu ölçme değerleme işi son yıl alınan kıymetlere uygulanmıyor, faydalı ömrü bitmiş olanlarda ise anlamsız kalıyor. Geçmişte kar yoksunluğu ve zarar nedeniyle amortisman ayırmamış şirketlere faydasız, karlı şirketlerde ise  başvurulacak faydalı bir uygulamadır.

Değer artışından kaynaklı gelir özel bir fon hesabında muhasebeleştirilip sermaye hesabına eklenebiliyor,  Uygulama sonucunun Kurumlar vergisini %23 oranında azaltabileceği düşünülürse,   işyeri sahibine kazancın % 23 ü oranında bir getiri sunabilecektir.

İktisadi kıymetlerin tamamı ya da sadece bir kısmı için değerleme yapılabilecektir, İktisadi kıymetin satışı vergileme sebebi değildir, Tasfiye ve kapanma hallerinde, değer artış fonu hesabı üzerinden bir vergi istenebilecek iken, Birleşme, devir ve bölünme hallerinde istenmeyecektir.

Bu uygulama, enflasyonun olumsuz etkilerinden arındırıp kıymetlerimizi doğru değerleriyle bilançoda gösterebilmek, abartılı bir vergi ödeme durumunda kalmamak adına bilinmesi anlaşılması gereken önemli  vergisel bir düzenlemedir.

Elimizde mezura ile gezmesek te, kendimize yeni ve değer veren gözlerle bakalım, yorum yapmak yerine sorular soralım,  mutlulukta kalalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.